/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1 nummer 9

jaargang 42, 20 januari 2000


Mensen

Untitled Document Jan Thijs Boekholt

“Ik heb ‘t altijd een voorrecht gevonden om hier te werken”

Gerard Verhoogt

Foto: Bram Saeys

Dr.ir. Jan Thijs Boekholt (1939) is hoofddocent van de vakgroep Ontwerpsystemen van de faculteit Bouwkunde en voormalig voorzitter van de kunstcommissie. Vrijdag 21 januari neemt hij afscheid.

“Ik ben iemand die de rationaliteit achter dingen zoekt, al ben ik zeker niet alleen een rationalist. Tijdens mijn studie in Delft kon ik al moeilijk overweg met vage begrippen als ‘mooi’, ‘spannend’. Ik wilde een wetenschappelijke onderbouwing.” Bij de Stichting Architecten Research (SAR) vond Boekholt een thuisbasis. De SAR was een reactie op de uniforme woningbouw van na de oorlog. Centraal stond de vraag hoe je gebruikers een plaats kon geven in het bouwproces. Boekholt: “Met mijn portefeuille onder mijn arm ben ik toen naar John Habraken, de directeur van de SAR, gefietst en ik heb gezegd: ‘Ik wil bij de SAR werken’. Dat lukte toen Habraken op de Technische Hogeschool de eerste decaan van Bouwkunde werd en ik een aanstelling kreeg.“

Eind jaren ‘70 vroeg hij zich af: ‘Blijf ik op de TUE of niet? Hij bleef en begon in 1980 aan zijn promotie. Hij promoveerde in vier jaar, hoewel hij daar maar 40 procent van zijn tijd aan kon besteden. “Ik vond dat pro-moveren erg waardevol omdat de ontwikkelde theorie over ontwerpmethoden een kapstok werd voor mijn latere werk. Ik wilde dat in praktijk brengen door het doen van contractresearch. Ik ben toen ook begonnen met de ontwikkeling van ondersteuning van ontwerpmethoden door de computer, die zijn intrede deed.”

“Er is in de loop der jaren wel veel veranderd”, vindt Boekholt. “De aandacht voor de gebruiker is verdwenen, de opleiding werd erg architectgericht. Maar het belangrijkste is de enorme uitbreiding van het vak met disciplines als bouwtechniek en bouwmanagement. Het is tegenwoordig allemaal erg gefragmentariseerd en de integratie van die onderdelen wordt steeds moeilijker. De positie van de architect, iemand die tegenwoordig een beetje weet van alles, wordt steeds onduidelijker. Die problemen los je niet zomaar op.”

Hij vervolgt: “Tweede belangrijke verandering is de studieduurverkorting met een enorm kwaliteitsverlies als consequentie. Daar heb ik, en veel andere stafleden, best moeite mee. Vroeger deed je een project tot de prof het goed vond, nu is het na negen weken klaar. Punt. Tegenwoordig werkt een student pas bij zijn afstuderen echt alleen. Ik vind dat zoiets eerder moet, als ze zelf ergens verantwoordelijk voor zijn is dat goed voor hun persoonlijkheidsontwikkeling.”

Ook de studenten vindt Boekholt veranderd: veel individueler, minder idealistisch en minder sociaal, dienend richting gebruikers. Een wens van Boekholt is wetenschappelijke aandacht voor alle facetten van de gebruiker en zijn omgeving. Toch loopt Boekholt niet gefrustreerd rond op de TUE: ”Nee hoor, ben je gek. Ik heb het altijd een voor-recht gevonden om hier te werken. Habraken zei altijd: ‘Zo lang je voor- en tegenstanders hebt, ben je goed bezig’ en die zijn er nog steeds. De TUE is een omgeving waarin je goed kunt werken, met veel mogelijkheden wat betreft tijd, geld en apparatuur. Die werkomgeving is hier veel beter dan op de gemiddelde Amerikaanse universiteit, waar iedereen zo tegen opkijkt.”

Het afscheidcolloquium begint 21 januari om 13.20 uur in de blauwe zaal van het Auditorium met een lezing van John Habraken. Daarna volgen dr. H. Christiaans (industrieel ontwerpen TU Delft) en Boekholt zelf. Vanaf 16.00 uur is de afscheidsreceptie. Boekholt heeft bij zijn afscheid een boek geschreven ‘Ontwerpend leren, leren ontwerpen’ . Het is verkrijgbaar bij de faculteit Bouwkunde./.

Untitled Document De week van/Leo

Leo Robben is hoofd van het bureau for International Activities (BIA) van de TUE.

Internationalisering is momenteel erg actueel en dus is er genoeg voorhanden om over te schrijven. Bovendien is het natuurlijk de unieke kans tot de o-zo-belangrijke profilering in het pre-AVA-tijdperk. Dat staat me een beetje tegen aan deze rubriek.

Maandag: Eens per twee weken wordt de maandag ingevuld met een plenair werkoverleg, vooraf gegaan door een kort overleg per sectie. Daar dit het eerste werkoverleg van 2000 betrof, was het hoofd-thema uiteraard ‘Doelen BIA in 2000’. Uiteraard aandacht voor de eerste 2 TU/e Masterclasses die dit jaar van start gaan.

Dinsdag: Deze dag zit bomvol besprekingen: over het INCO programma gefinancierd door de EU, over de in april te organiseren dag ‘studeren in het buitenland’, een tussenevaluatie met onze stagiaire (die zich vooral bezighoudt met het introductieprogramma voor de Masterclasses), het voorbereiden van het drie maandelijkse internationaliseringsoverleg met de faculteiten, iets wat we erg serieus nemen en overleg over het overnemen van Leonardo-activiteiten van UETP.

Woensdag: Vandaag onder meer nagedacht over mogelijkheden hoe de sociale opvang van buitenlandse studenten aan de TU/e te verbeteren. Gediscussieerd over hoe een buddy systeem van de grond te krijgen, zoals dat ook op enkele andere universiteiten wordt uitgevoerd. Ook discussies over het IAESTE programma; in hoeverre dit aansluit (of uitsluit) op het nieuwe fonds Studiepunten Buiten Nederland. Teruggeven van verlofkaarten. Uiteraard discussies over de stuwmeer-afbouw-regeling.

Donderdag: Een beoordeling en

aansluitend een bezoek van een Franse dame (jawel, dan is het een hele leuke baan) in verband met een bijeenkomst in Vancouver te houden in mei.

Vrijdag: Thuis de zolder opgeknapt waar een Amerikaanse student een tijdje ondergebracht wordt, met als bijkomend voordeel dat het stuwmeer aan vakantiedagen wat afgebouwd wordt. Daar moet je tijdig mee beginnen wil je aan het eind van het jaar nog op kantoor bereikbaar zijn. Een luxe probleem. Ik ken zelfs een geval (jonger dan vijftig !) waarbij het niet eens mogelijk is ze dit jaar af te bouwen. Dat is nog meer dan een luxe probleem.

Untitled Document /Overleden

Onlangs kregen wij het ontstellende bericht dat op 21 december 1999 zeer plotseling is overleden Eddie van der Schriek. Eddie studeerde sinds 1993 Elektrotechniek aan onze universiteit. Hoewel hij het laatste jaar minder aanwezig was op de faculteit bleef hij zeer betrokken bij alles wat daar gebeurde. Eddie stond midden in het leven en in zijn woonplaats Oosterhout was hij zeer actief in het verenigingsleven. Hij laat zowel daar als bij ons een lege plek achter. Eddie zou op 4 januari 27 jaar zijn geworden. Wij leven mee met zijn ouders en verdere familie en wensen hen veel sterkte toe om dit grote verlies te kunnen verwerken.

Namens studenten en medewerkers van de faculteit Elektrotechniek

Henk de Jager, opleidingsdirecteur.

/Afscheid

Na 37 jaar met plezier op de TUE gewerkt te hebben gaat Wim van de Ven met vervroegd pensioen. Wim heeft in die tijd als onderzoeksassistent bij de faculteit Werktuigbouwkunde, de Athene reactor en de faculteit Bouwkunde, capaciteitsgroep FAGO, gewerkt.

Om deze periode af te sluiten stelt de faculteit Bouwkunde hem in de gelegenheid om tijdens een receptie op 28 januari om 16.00 uur in het PVOC afscheid te nemen van alle bekenden.

/Promoties

Op maandag 24 januari om 16.00 uur promoveert ir. H.A.M. van Mullekom (ST) in promotiezaal 4 van het Auditorium op zijn proefschrift ‘The Chemistry of High and Low Band Gap Conjugated Polymers’.

Drs. J.W.H. van Krevel (ST) promoveert donderdag 27 januari om 16.00 uur in promotiezaal 5 van het Auditorium op zijn proefschrift ‘On New Rare-Earth Doped M-Si-Al-O-N Materials: Luminescence Properties and Oxidation Behaviour’.

In promotiezaal 4 van het Auditorium zal op donderdag 27 januari ir. W.H.C. Theuws (N) om 16.00 uur promoveren op zijn proefschrift ‘On the Beam Control of the Eindhoven Racetrack Microtron’.














Website