/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1 nummer 9

jaargang 42, 20 januari 2000


Studentenleven

Untitled Document Trombone spelen van Maastricht tot Groningen

Sinds zijn zevende jaar speelt de 19-jarige Roel van den Berg trombone. De tweedejaars Werktuigbouwkunde aan de TUE deed auditie voor het Nederlands Studenten Orkest (NSO) en werd aangenomen. Het NSO wordt elk jaar opnieuw samengesteld en bestaat uit honderd studenten van universiteiten en hbo-instellingen. Elk jaar is er een toer langs grote Nederlandse concertzalen. 21 januari speelt het orkest in Eindhoven.

“Toen ik naar de TUE ging, wilde ik doorgaan met trombone. Het is altijd een heel belangrijke hobby voor me geweest. Dus ben ik bij Quadrivium gegaan. Ik heb ook getwijfeld tussen het conservatorium en Werktuigbouwkunde. Maar ik bedacht dat muziek maken vooral een hobby was. Wel heb ik er altijd veel tijd in gestoken, maar in een studie als Werktuigbouwkunde zit toch iets meer toekomst.“

Bij Quadrivium hoorde Roel voor het eerst van het Nederlands Studenten Orkest. In het verleden hadden weleens leden van Quadrivium auditie gedaan, maar ze waren nooit aangenomen. Daarom durfde eigenlijk niemand van Quadrivium meer auditie te doen. “Ik heb het wel geprobeerd en ik ben er gelukkig doorgekomen.”

Roel: “Vroeger heb ik bij een harmonie gespeeld. Maar spelen in een symfonieorkest is toch anders. De strijkers zijn daar het belangrijkst. De dirigent besteedt daar de meeste

aandacht aan, de blazerssectie staat wat meer op de achtergrond.“

Concertgebouw

Studenten die meespelen in het orkest nemen de hele maand januari vrij. De eerste twee weken zijn er intensieve repetities. Daarna gaat de tournee van start er zijn er optredens in zalen van Groningen tot Maastricht. Hoe lijkt het Roel om in het Concertgebouw op te treden? “Heel spannend natuurlijk, maar ik weet nog niet precies wat ik moet verwachten. In zo’n grote zaal heb ik nog nooit opgetreden. In Eindhoven komen natuurlijk de leden van Quadrivium kijken, evenals vrienden en familie. Dat maakt het natuurlijk specialer, dan speel je niet alleen voor je zelf.” Het Nederlands Studenten Orkest staat onder leiding van gastdirigent Roland Kieft. De grote Nederlandse belofte Bas Verheijden zal solist zijn tijdens het Rachmaninov pianoconcert.

Op het repertoire staan onder meer stukken van Stravinsky en Rachmaninov. “Echt mooie muziek. Sfeervol en meeslepend”, aldus Roel van den Berg. Als het gaat om zelf muziek spelen, vindt de student klassieke muziek een grotere uitdaging dan moderne. Vooral als er redelijk wat voor trombone in staat. “Het is moeilijker dan moderne muziek. We spelen ook een speciaal geschreven moderne compositie, eigenlijk hou ik daar helemaal niet van. Maar De Vuurvogel van Stravinsky die we ook spelen is prachtig. Het is voor een ballet geschreven, hele mooie, romantische muziek. Ik luister ter ontspanning ook wel klassieke muziek, maar over het algemeen luister ik naar de top 40, liefst lichte rock.

De repetities zijn in Bergen en de orkestleden logeren in een soort jeugdherberg met slaapzalen en een re-petitieruimte. “We repeteren nu acht tot negen uur per dag. Heel intensief. Maar het is geweldig leuk, je maakt natuurlijk veel nieuwe vrienden. Er zitten maar weinig studenten uit het zuiden bij en een provincie als Utrecht is oververtegenwoordigd.

Aan het einde van de tournee gaat het NSO zoals altijd nog drie dagen naar een grote stad in het buitenland waar de studenten ook een concert geven. “Het is nog een verrassing waar we naar toe gaan.”/.

Het Nederlands Studenten-orkest treedt 21 januari om 20.15 uur op in de Frits Philipszaal, Eindhoven. Dan volgen er nog drie optredens: 22 januari Stadsschouwburg Middelburg, 23 januari, Dr. Anton Philipszaal Den Haag en 24 januari in het Concertgebouw te Amsterdam. Kaartjes kosten ƒ 22,50, met reductie (ook voor studenten) ƒ 15. In Eindhoven zijn kaarten met reductie niet te koop aan de kassa. Bel hiervoor 0492-664364.

Untitled Document Onvergetelijke wereldreis in een knalrode cabrio

Het indrukwekkende vuurwerk dat op 31 december om middernacht in Sydney losbarstte, beschouwden Demosleden Harrie Franssen en Bart Wolters als een prachtige afsluiting van een onvergetelijke reis. Ze hadden hun doel gehaald. De reis zat er op. Het tweetal vertrok begin oktober richting Australië. Franssen en Wolters gingen niet met het vliegtuig maar vertrokken uit Eindhoven met een knalrode, verlaagde BMW cabrio.

Ze hebben al hun vingers nodig om uit te tellen in welke landen ze nu precies geweest zijn. Ze komen uit op veertien. Uiteindelijk bereikten hts-student Harrie Franssen en student Bouwkunde Bart Wolters Sydney zonder cabrio. Het verschepen van de auto vanuit Singapore naar Australië zou, onder meer door de angst voor de millenniumbug, twee weken in beslag nemen. In dat geval zou de auto een paar dagen na de jaarwisseling aankomen. “Toen hebben we maar besloten om hem meteen naar Nederland te verschepen”, aldus Franssen.

Franssen en Wolters legden de tocht af in een verlaagde BMW cabriolet. Niet het eerste voertuig waar je aan denkt wanneer je een wereldreis gaat maken. Een flinke ‘four-wheeldrive’ ligt meer voor de hand. Toch heeft de rode cabrio zich goed gehouden gedurende de 13.500 kilometer lange reis. Eén geklapte band en lakschade aan de zijkant door niets en niemand ontziende Riksja’s. Verder liep de carterpan onderweg schade op en brak een schokbreker af. Met het nodige kunst- en vliegwerk werd de averij echter keer op keer gerepareerd. “We zijn in landen geweest waar ze helemaal niet aan onderdelen kunnen komen, omdat daar geen geld voor is. Daar lossen ze alles zelf op. Het is onvoorstelbaar wat die mensen kunnen”, zegt Bouwkundestudent Bart Wolters. “Ze krijgen het allemaal voor elkaar.”

Ziek

Na een maand gereisd te hebben, sloeg het noodlot heel even toe. Wolters en Franssen werden tegelijk ziek. Franssen belandde in een Indiaas ziekenhuis met een bronchitusinfectie. Achteraf een geluk bij een ongeluk omdat uit bloedonderzoek bleek dat hij ondanks de nodige

voorzorgsmaatregelen toch malaria opgelopen had. “De dodelijkste variant”, aldus Franssen. “Maar het is snel verholpen met medicijnen en antibiotica.” Zijn reisgenoot raakte een dag eerder voor korte tijd gedeeltelijk verlamd omdat zijn bloed geen zuurstof meer opnam.

Ondanks deze ervaring overheerst achteraf de euforie. Ze hebben zoveel meegemaakt. Het tweetal zit vol verhalen. Drie dagen op een prachtig Bounty-eiland in Maleisië. De weg door de verlaten woestijn, op de grens tussen Pakistan en India met borden die waarschuwen tegen overstekende kamelen. Corruptie in India. Het opzien dat het tweetal baarde in al die landen waar een BMW een voertuig is dat mensen alleen uit de bioscoop kennen. Of gewoon de kick van het rijden. Wolters: “In je eigen auto met de kap open en een muziekje erbij door die prachtige landen rijden. Dat is toch fantastisch.”/.

Untitled Document Hajraa krijgt

herkansing

Hajraa, de studenten volleybalvereniging van de TUE, mag volgende week woensdag de op 13 november vorig jaar verloren wedstrijd tegen Longa’59 overspelen vanaf de stand 12-12 in de eerste set. Dat besluit werd onlangs genomen door de strafkamer van de volleybalbond NeVoBo. Naar aanleiding van een fout van de scheidsrechter had Hajraa protest aangetekend tegen de met 3-2 in sets verloren wedstrijd. De strafkamer stelde Hajraa in het gelijk, waarop Longa’59 protest aantekende. Dat protest werd vorige week echter verworpen. Hajraa staat tweede in de competitie, maar heeft wel een wedstrijd minder gespeeld.

Intermediair

competitie

Ouderejaars die hun managementkwaliteiten willen testen kunnen zich inschrijven voor de Intermediair Competition of Excellence (ICE). Door middel van psychologische tests, assessment centers en een ma-

nagement game worden de managementkwaliteiten van de deelnemers getest. De beste deelnemers kunnen rekenen op summer courses ter waarde van 5000, 10.000 en 20.000 gulden. Aanmelden kan tot uiterlijk 1 maart. Bel 020-4875878 voor meer info of surf naar www.intermediair.nl/

student/ice.

KIvI

scriptieprijs

De afdeling Techniek, Maatschappij & Economie van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIvI) looft een aanmoedigingsprijs uit voor studenten met afstudeerscripties die betrekking hebben op de afstemming van technologische en maatschappelijke ontwikkelingen. De scripties moeten vóór 1 maart 2000 zijn ingediend. In het najaar wordt de winnaar bekend. Die krijgt behalve enige ‘free publicity’ een bedrag van 1000 gulden. Het wedstrijdreglement is op te vragen via tst. 29 49, e-mail: KIvI.zuid@tue.nl. Voor nadere info:

dr.ir. J. Nicolai, voorzitter KIvI afdeling Techniek, Maatschappij en Techniek, tel/fax: 0320 – 22 15 20.














Website