spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB

Cursor in PDF formaatCursor als PDF
  laatste online nieuws

  “Basisbeurs blijft”

  14 september 2010 - De basisbeurs blijft behouden, maar vertraagde studenten moeten daarvoor de rekening betalen. Dat hebben VVD, CDA en PVV samen afgesproken, zeggen bronnen rond de formatie.
  Lees meer »

  Rusland wil ook bachelors en masters

  14 september 2010 - Rusland overweegt zijn universiteiten te hervormen en een bachelor-masterstelsel in te voeren. Het Russische onderwijs moet weer aansluiting bij de rest van de wereld vinden.
  Lees meer »

  Geen extra geld voor studentbestuurders

  14 september 2010- Demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt gaat het collegegeld van studentbestuurders definitief níet kwijtschelden. Er is genoeg geld om bestuurlijk actieve studenten te steunen, vindt ze. Al weten studenten dat vaak niet. x3_s.jpg
  Lees meer »

  Studenten op de nullijn

  9 september 2010 - De basisbeurs en de aanvullende beurs worden de komende twee jaar niet met de inflatie verhoogd. Demissionair staatssecretaris Van Bijsterveldt kreeg donderdag 9 september hiervoor voldoende politieke steun. Tot ergernis van de SP en de PVV die tegen waren.
  Lees meer »

  Ook voor niet-moslims: vastenmaaltijd bij Mosaic

  9 september 2010 - Zestig belangstellenden meldden zich woensdagavond 8 september bij de Bunker in Eindhoven voor de viering van de Iftar, de islamitische Ramadanmaaltijd. Bezoekers van allerlei nationaliteiten kwamen van de TU/e, Fontys en daarbuiten. Met z’n allen kregen ze het eten niet op dat de moeders van twee studenten hadden klaargemaakt. x1_s.jpg
  Aan tafel voor de viering van Iftar. Foto: Rien Meulman
  Lees meer »
  cursor 01
  Rector Van Duijn: “Studenten die de diepte ingaan, blijven noodzakelijk”
  9 september 2010 - Rector Hans van Duijn liet maandag 6 september bij de opening van het academisch jaar weten dat sociale en communicatieve vaardigheden essentiële vaardigheden zijn voor de toekomstige ingenieur. Hij brak echter ook een lans voor studenten die hier minder mee hebben en die nog echt de diepte in willen gaan. “Die mensen hebben we nodig om de materiële problemen van deze wereld op te lossen.”
  Na het officiële gedeelte volgde een feest in de tent met de WC Experience.
  Foto | Bart van Overbeeke
  Lees meer »
  Cursor in een nieuwe jas en nieuwe bak
  9 september 2010 - Cursor was na tien jaar toe aan een nieuwe jas. Dat heeft geresulteerd in een compleet nieuwe lay-out, waarbij ook wat wijzigingen in de bladformule zijn aangebracht.
  Lees meer »
  Onderwijsprijs eerste keer ook voor vrouwelijke docent
  9 september 2010 - Rector Hans van Duijn was dit jaar zeer verheugd dat er voor het eerst een vrouw de onderwijsprijs kreeg toe­gekend. Dr. Irene Curulli van de faculteit Bouwkunde moest haar prijs voor beste masterdocent echter delen met kernfusiehoogleraar dr.ir. Niek Lopes Cardozo (links op de foto) van Technische Natuurkunde.
  De winnaars van de onderwijsprijzen 2010. Foto | Bart van Overbeeke
  Lees meer »
  Nieuwe deeltijdprof Werktuigbouw
  9 september 2010 - Dr. Marco de Baar, groepshoofd van de Tokamak Physics Group van het FOM-instituut voor plasmafysica Rijnhuizen, is per 1 september aan­gesteld als deeltijdhoogleraar aan de faculteit Werktuigbouwkunde. Hij gaat onderzoek doen naar ‘Control and Operation of Tokamaks’.
  Lees meer »
  Energy day 10: De uitdaging van een veranderende wereld
  9 september 2010 - De wetenschap moet zich wereldwijd oriënteren op het voorzien van die zaken die niet in geld kunnen worden uitgedrukt. Dat is de boodschap die econoom Arnold Heertje op 16 september tijdens de tiende Energy Day aan de TU/e wil meegeven. Het is de afsluitende dag in een serie van tien masterclasses rondom het thema energie en klimaat die de afgelopen twee jaar zijn georganiseerd door dr. Geert Verbong (IE&IS) en emeritus-hoogleraar Daan Schram (TN).
  Lees meer »
  TU/e krijgt werkplaats voor fietsreparatie
  9 september 2010 - Medewerkers en studenten kunnen vanaf deze week op de TU/e-campus terecht om hun fietsen te laten repareren. Fietsenmaker Richard van der Vleut heeft zich op de campus gevestigd met zijn zaak ‘De Groene Fietser’. De werk­plaats ligt bij gebouw G aan Het Eeuwsel (voor de Dommelbrug bij de sporthal de afslag naar kinderdagverblijf De TUimelaar nemen). De fietsenzaak is geopend van 7.30 tot 18.00 uur.
  Lees meer »
  ID-student maakt furore met apparaat voor blind sms’en
  9 september 2010 - Ir. Guust Hilte (25) ontwikkelde een apparaat waarmee je blind en met één hand kunt sms’en. Hij studeerde hier eind augustus op af bij Industrial Design. Zijn vinding, Tactile Texting, heeft vooral toegevoegde waarde voor toestellen met touchscreen. Dit nieuws is afgelopen week enorm goed opgepakt door de media.
  Guust Hilte met zijn Tactile Texting. Foto’s | Peter Peels
  Lees meer »
  Harwig en Fonville kartrekkers TU/e-onderzoeksthema’s
  Energie en Gezondheid
  9 september 2010 - Voormalig Philips-topmanagers dr. Rick Harwig en drs. Roel Fonville gaan de vorming van de TU/e-onderzoeksclusters Energie en Gezondheid trekken. De universiteit hoopt dat binnen deze thema’s krachtige onderzoeksconcentraties ontstaan die kunnen concurreren met de sterkste onderzoekscentra in de wereld.
  Lees meer »
  Figuranten gezocht voor rampenoefening legerbasis
  9 september 2010 - De TU/e zoekt nog vrijwilligers voor de grootschalige rampenoefening met de codenaam ‘WAKE UP’, die op vrijdag 24 september wordt gehouden. Voor een ontruimingsoefening zijn duizend figuranten nodig, voor de daaropvolgende evacuatie naar de legerkazerne bij Budel is de organisatie nog op zoek naar de helft van de benodigde vierhonderd vrijwilligers. Zij zullen de nacht doorbrengen op de legerbasis.
  Lees meer »
  Cao-onderhandelingen hervat na vakbondsacties
  9 september 2010 - De cao-onderhandelingen tussen de vakbonden en de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) worden eind september hervat. De VSNU heeft de werknemersorganisaties dinsdag gevraagd om het overleg, dat vlak voor de zomer vastliep, weer op te pakken.
  Lees meer »
  Metamorfose Dommeltunneltje
  9 september 2010 - Het Dommeltunneltje -een belangrijke toegangsweg voor TU/e’ers- moest sociaal veiliger worden en daarom is het in de zomer opgeknapt. Naar een idee van drie designers is op de wanden en het plafond van de tunnel een landschapsmotief gespoten en de afdekplaten van de lichtbakken zijn vervangen.
  Het vernieuwde Dommeltunneltje. Foto | Bart van Overbeeke
  Lees meer »
  Minder aanmeldingen eerstejaars aan TU/e
  Instroom faculteit IE&IS flink gedaald
  9 september 2010 - De TU/e heeft dit jaar 8 procent minder aanmeldingen dan vorig jaar (peildatum 8 september). Hadden zich vorig jaar begin september 1.212 studenten ingeschreven, nu zijn dat er 1.118. Een sterke daling is te zien bij de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences (IE&IS). Industrial Design en Technische Wiskunde hebben procentueel gezien de grootste toename.
  Lees meer »
  MIT-hoogleraar Rosalind Williams:
  “Vrouwen moeten zich geen minderheid meer voelen”
  9 september 2010 - In 2020 bestaat de wetenschappelijke staf aan de TU/e voor twintig procent uit vrouwen. Die pittige ambitie moet een stuurgroep onder leiding van collegevoorzitter Arno Peels de komende jaren gaan waarmaken. Ter ondersteuning is aan elke faculteit een hoogleraar benoemd als ambassadeur. Maandag 6 september was er een kennismaking tussen de stuurgroep en de ambassadeurs, waarbij Rosalind Williams, hoogleraar aan MIT, sprak over haar ervaringen op dit vlak.
  Rosalind Williams. Foto | Bart van Overbeeke
  Lees meer »
  Nieuws | Mens
  “Een afspraak moet je nakomen”
  Lees meer »
  In memoriam
  Lees meer »