spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB

Blanco, geel of rood?
Cursor in PDF formaatCursor als PDF
  laatste online nieuws
  Bèta’s mogelijk uitgezonderd van langstudeerdersregeling
  30 november - OCW-staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD) gaat onderzoeken of bètastudenten moeten worden uitgezonderd van de geplande maatregelen tegen langstuderen. Ook verwacht hij dat studenten met een lichamelijke beperking zullen worden ontzien. Dat zei Zijlstra maandag in de Tweede Kamer. VSNU en de HBO-raad vinden de plannen desastreus voor het hoger onderwijs.
  Lees meer »
  Koeien bij de KOE
  30 november 2010 - Een opmerkelijk gezicht voor Vertigo op maandagochtend; twee koeien die doodleuk staan te grazen bij KOE, het kunstwerk van studievereniging CHEOPS (Bouwkunde). CHEOPS bestaat 25 jaar en bracht de start van het lustrum op deze manier onder de aandacht. x7_s.jpg
  Foto | Bart van Overbeeke
  Lees meer »

  'Water, het molecuul van de geest?'

  26 november 2010 - Dr. Denis Le Bihan, pionier op het gebied van een revolutionaire MRI-techniek, kreeg donderdag 25 november in het Auditorium van de TU/e de 34ste Holst Memorial Lecture Award. De erudiete Fransman gaf tevens de Holstlezing, waarin hij het publiek in razendsnelle vogelvlucht meenam van Einstein tot de rol die water precies speelt in de hersenen. x6_s.jpg
  Dr. Denis Le Bihan tijdens de Holstlezing. Foto: Bart van Overbeeke.
  Lees meer »

  Alsnog witte rook: nieuwe cao universiteiten

  26 november 2010 - De voorziene salarisverhoging voor het universitaire personeel gaat niet door, maar met de rest van het eerder afgewezen onderhandelaarsakkoord, inclusief een uitkering van 500 euro, blijken de universiteiten nu toch te kunnen leven.
  Lees meer »

  Ingenieur TU/e wint eerste E-Car Scriptieprijs

  25 november 2010 - Ir. Paul van Oorschot van de TU/e heeft woensdag 24 november de eerste E-Car Scriptieprijs gewonnen. Hij kreeg in Groningen tijdens de Energie Delta Convention (EDC) een geldbedrag uitgereikt van twaalfduizend euro voor zijn afstudeerscriptie van de studie Mechanical Engineering. De winnaar is afgestudeerd in de groep Dynamics & Control van hoogleraar Henk Nijmeijer van Werktuigbouwkunde. x4_s.jpg
  De Lupo EL waarop Paul van Oorschot afstudeerde.
  Lees meer »

  Koninklijke onderscheiding voor TU/e-alumnus Körmeling

  25 november 2010 - De Eindhovense architect en kunstenaar John Körmeling is donderdag 25 november op het stadhuis in Eindhoven benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. De alumnus van de Technische Universiteit Eindhoven kreeg de Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Rob van Gijzel tijdens de terugkomdag voor deelnemers aan het Holland Paviljoen in Shanghai. x3_s.jpg
  John Körmeling op de bouwplaats van het Holland Paviljoen in Shanghai.
  Lees meer »

  Provincie wil investeren in TU/e-onderzoek zonnecellen

  25 november 2010 - De provincie Noord-Brabant wil bijna dertig miljoen euro investeren in het onderzoek naar dunnefilm-zonnecellen dat wordt uitgevoerd door de alliantie ‘Solliance’, waartoe ook de TU/e behoort. Vrijdag 26 november buigt Provinciale Staten zich over het voorstel van het provinciebestuur dat deel uitmaakt van de investeringsstrategie ‘Brabant investeert in de toekomst’. Op 10 december wordt de knoop doorgehakt. x2_s.jpg
  Lees meer »

  Collegevoorzitter opent met sportbolide stroompaal voor elektrische auto’s

  Werktuigbouwkunde stopt stekker in duurzaam rijden

  25 november 2010 - Voor de ingang van W-hoog, waar de faculteit Werktuigbouwkunde (WTB) zetelt, is donderdagochtend 25 november de eerste groene parkeerplek met een laadpaal voor elektrische auto’s geopend. Dat gebeurde door de voorzitter van het College van Bestuur dr.ir. Arno Peels. Directeur Bedrijfsvoering WTB, ir. Alfons Bruekers, ziet de stroompaal bij zijn voordeur vooral als een katalysator in het denkproces over een groenere campus. x1_s.jpg
  Bestuursvoorzitter dr.ir. Arno Peels arriveert voor de opening van de stroompaal bij W-hoog. Bart van Overbeeke.
  Lees meer »
  cursor 10
  Collegevoorzitter dr.ir. Arno Peels in U-raadsvergadering:
  “Overheidsmaatregelen als donkere wolk boven de TU/e”
  25 november 2010 - “De langstudeerdersmaatregel gaat de TU/e op jaarbasis vier tot acht miljoen euro kosten”, zei collegevoorzitter Arno Peels maandag in de universiteitsraadvergadering. Deze maatregel en de invoering van een sociaal leenstelsel voor masterstudenten zal ook schadelijke gevolgen hebben voor de instroom, zo verwacht hij. “Temeer daar onze opleidingen gezien worden als lastig.”
  Lees meer »
  ESC in gesprek met bezwaarmakers tegen studentenpand
  25 november 2010 - Het Eindhovens Studenten Corps (ESC) is sinds enige maanden in gesprek met de bezwaarmakers tegen de verbouwing van het monumentale pand aan de Ten Hagestraat 13, dat in 2011 het nieuwe onderkomen moet worden van het corps. Het ESC hoopt zo een rechtszaak te voorkomen die de verhuizing naar het toekomstige adres aanzienlijk zal vertragen.
  Lees meer »
  Studentenservice straks in één loket in W-hal
  25 november 2010 - De centrale studentenvoorzieningen komen in de toekomst op één centrale locatie in de W-hal. Daarmee wordt het voor studenten gemakkelijker om gebruik te maken van de ondersteunende service die de TU/e biedt. Dat laat Piet van Happen deze week weten. Volgens de bouwcoördinator van de W-hal was het de uitdrukkelijke wens van het College van Bestuur om een aantal servicedesks bij elkaar te voegen.
  Lees meer »
  TU/e legt jonge meiden in de watten
  25 november 2010 - Meiden laten kennismaken met bètastudies, ze helpen bij hun studiekeuze, eventuele vooroordelen wegnemen en bovenal: laten zien hoe leuk en uitdagend techniek is. Dat beoogt de TU/e met haar Bèta Girlsday die gisteren, woensdag 24 november, voor de derde keer plaatsvond.
  Foto | Bart van Overbeeke
  Lees meer »
  Rector: voorlopig geen verhoging BSA-norm
  25 november 2010 - Ongeveer een jaar geleden riep rector Hans van Duijn in Cursor nog dat de norm voor het bindend studieadvies wat hem betreft best omhoog mocht. Nu ligt de norm op 30 studiepunten, de helft van het totale aantal. Wie op het eind van het studiejaar daar onder zit, moet de studie staken.
  Lees meer »
  Vidi-subsidie voor oneindige stelsels vergelijkingen
  25 november 2010 - Van de 88 gehonoreerde Vidi-subsidies van NWO gaat er dit jaar slechts één naar de TU/e, tegenover vijf vorig jaar. Dr.ir. Jan Draisma, universitair docent bij Wiskunde & Informatica, krijgt een kleine acht ton om de komende vijf jaar een groep op te bouwen. Door het grote aantal gegadigden lag het landelijke honoreringspercentage met minder dan zestien procent historisch laag.
  Lees meer »
  Serious Request: Cursor te koop
  25 november 2010 - Zélf eens echt de (nieuws)dienst uitmaken? Wij beloven carte blanche. Of, om preciezer te zijn, een (stukje) lege pagina in Cursor, in te vullen met úw woord en/of beeld. De opbrengst van deze actie gaat naar het goede doel van 3FM Serious Request 2010.
  Lees meer »
  Pianist leest promovendus publiekelijk de les
  25 november 2010 - Nog nooit was hij zó zenuwachtig voor een optreden, bekent Raoul Liew daags voor de bijzondere masterclass die hem te wachten staat. Gisteren, woensdag 24 november, leerde de TU/e-promovendus van specialist Joop Celis de fijne kneepjes van het pianistenvak. Liew won de masterclass in de Blauwe Zaal met zijn optreden tijdens het Eindhovense Studenten Solistenconcours, eind maart.
  Foto | Bart van Overbeeke
  Lees meer »
  Playmates op TU/e-terrein uit de kleren voor Serious Request
  25 november 2010 - Drie Playmates gaan op 21 december op het TU/e-terrein uit de kleren voor Serious Request. Playboy-fotograaf Patrick Kaas, alumnus van TU/e-faculteit Scheikundige Technologie, geeft met een collega een fotografieworkshop aan de vijftien gelukkigen die hiervoor het hoogste bedrag overhebben.
  Lees meer »
  Jong Talent Prijzen voor vijf propedeusetoppers TU/e
  25 november 2010 - Vijf TU/e-studenten kregen gisteren, woensdag 24 november, een Jong Talent Prijs van vijfhonderd euro uitgereikt. Met deze aanmoedigingsprijs zagen de winnaars zich beloond voor hun uitmuntende studieresultaten in het eerste studiejaar.
  Lees meer »
  Kunst uit fascinatie voor het menselijk brein
  25 november 2010 - Hersenonderzoek, dat vandaag, donderdag 25 november, centraal staat tijdens de Holstlezing en het voorafgaande symposium, vormt een bron van inspiratie voor de Britse kunstenares Susan Aldworth. Op de genoemde dag is achter de Blauwe Zaal haar experimentele film ‘Going Native’ te zien, over herinneringen, gevoelens en gedachten en onze relatie met ons brein.
  Beeld uit ‘Going Native’, een film van Susan Aldworth.
  Lees meer »
  Innovatieprijzen Rabobank naar TU/e-alumni
  25 november 2010 - OptiMal Forming Solutions van TU/e-alumnus Sebastiaan Boers heeft 18 november de tweede prijs gewonnen bij de Herman Wijffels Innovatieprijs. Boers promoveerde in 2006 op zijn aanpasbare matrijs. De tweede prijs bedraagt 37.500 euro. De aanmoedigingsprijs (10.000 euro) ging naar een oud-TU/e-studente Industrial Design.
  Lees meer »
  TU/e-hoogleraar dr.ir. Anthonie Meijers over nieuwe beoordelingsmethode:
  “Per discipline kijken welke indicatoren belangrijk zijn”
  25 november 2010 - Wetenschappelijke kwaliteit en maatschappelijke relevantie zijn ook voor ontwerpende en construerende disciplines de twee criteria die het best geschikt zijn voor een goede beoordeling. Dat is de belangrijkste conclusie die een KNAW-commissie heeft getrokken na een onderzoek naar de beste manier om ontwerpende en construerende disciplines in de wetenschap te kunnen beoordelen.
  Lees meer »
  “Elke minuut die je erin steekt, is het waard”
  25 november 2010 - Het Onderwijs en Studenten Service Centrum (STU)/ International Relations Office hield dinsdag 23 november een International Experience Fair in de Zwarte Doos. Studenten kregen informatie over studeren en stagelopen in het buitenland.
  Foto | Bart van Overbeeke
  Lees meer »
  Gratis sporten deze week
  25 november 2010 - Buikspieroefeningen kun je natuurlijk ook thuis voor de buis doen. Maar dat is niet zo’n inspirerende omgeving als het Studenten Sportcentrum. Bovendien kun je deze week sportkaartvrij alle zeventig sporten die er worden aangeboden uitproberen.
  Foto | Bart van Overbeeke
  Lees meer »
  Succes en vallende kwartjes met volksfilosoof Haring
  25 november 2010 - Presentator, programmamaker en columnist Bas Haring is één van de gasten tijdens de Trainingsdagen, van 29 november tot en met 2 december aan de TU/e. De zelfbenoemde volksfilosoof spreekt op 1 december in de Blauwe Zaal over de keuzes die studenten kunnen maken die bij hen passen én kunnen bijdragen aan hun succes.
  Lees meer »
  Nieuws | Mens
  Sebastiaan Boers.
  Foto | Bart van Overbeeke
  “Na vier jaar lijkt het eindelijk te gaan lopen”
  Lees meer »