spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB

“De computer is een gemak, maar niet zaligmakend”

Snel gemaakte racewagens in actie bij TNO

Afstudeerders sneller aan de juiste baan met TU/e Career Center
Cursor in PDF formaatCursor als PDF
College van Bestuur wint BSA-geschil
14 januari 2009 - Het College van Bestuur van de TU/e heeft het geschil over de invoering van het bindend studieadvies (BSA) gewonnen. De landelijke geschillencommissie verwerpt in haar uitspraak de bezwaren van de universiteitsraad, die in juli vorig jaar tegen de invoering stemde. Het universiteitsbestuur wil het BSA nu bij de start van het komend collegejaar invoeren. De uitspraak kwam vandaag binnen bij de betrokken partijen.
Lees meer »
ID opent het jaar met verlichte wensen
9 januari 2009 - Eigenlijk mochten ze in verband met het vliegverkeer niet opgelaten worden, de vijfhonderd wensballonnen die de faculteit Industrial Design had ingeslagen om de nieuwjaarsborrel op te luisteren. Maar een handjevol ID'ers liet gisteren hun ballonnen toch de lucht inzweven, wat een mooi beeld opleverde tegen de winterse avondlucht. x4_s.jpg
Foto: Bart van Overbeeke.
Lees meer »
Lundqvist: “Vooral nu investeren in kennis en innovatie”
7 januari 2009 - Als de investeringen in R&D in onze regio teruglopen, kan dat blijvende negatieve gevolgen hebben voor de positie van Brainport. Juist nu er een kredietcrisis is, moeten overheden, bedrijven en de universiteit investeren. Dit zei collegevoorzitter ing. Amandus Lundqvist afgelopen maandag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in de Senaatzaal in het Auditorium. x3_s.jpg
Foto: Bart van Overbeeke.
Lees meer »

Frauderende TU/e-boekhouder de cel in

6 januari 2009 - Een 44-jarige ex-boekhouder van de TU/e is door de rechtbank van Den Bosch eind december veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden waarvan acht voorwaardelijk. Hij had de universiteit voor ruim 270.000 euro opgelicht.
Lees meer »
Chris Witty wint weer marathon
5 januari 2009 - Chris Witty, schaatscoach van het studentensportcentrum van de TU, heeft zaterdag op de schaatsbaan in Assen de tiende marathon om de Essent Cup gewonnen. Het is haar derde seizoenzege. De Amerikaanse, die in 2002 Olympisch goud veroverde op de 1.000 meter, had een ronde voorsprong op het peloton. x1_s.jpg
Chris Witty (rechts). Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Vici-subsidie voor twee TU/e-onderzoekers
18 december 2008 - De TU/e heeft dit jaar twee van de dertig Vici-subsidies van NWO binnengehaald. Prof.dr. Andrea Fiore van Technische Natuurkunde en prof.dr. Remco van der Hofstad van Wiskunde & Informatica krijgen de prestigieuze subsidie -van maximaal 1,25 miljoen euro- om de komende vijf jaar een onderzoeksgroep (verder) op te bouwen.
Lees meer »
ID-kerstmannen verkopen champagneglazen voor goede doel
18 december 2008 - Lucid, de studievereniging van Industrial Design, is deze week druk bezig met de verkoop van champagneglazen op de TU/e. De opbrengst gaat naar de Serious Request-actie van 3FM. Deze radiozender zamelt jaarlijks geld in voor het Rode Kruis. Dit jaar gaat het geld naar vluchtelingen.
Foto: Peter Spijker
Lees meer »
TU/e’ers halen helft Valorisation Grants binnen
18 december 2008 - De TU/e heeft -opnieuw- opvallend goed gescoord bij de meest recente ronde van de Valorisation Grants van Technologiestichting STW. Van de in totaal zestien Grants haalden TU/e’ers er maar liefst acht binnen.
Lees meer »
Eredoctoraat naar Amerikaanse hoogleraar
18 december 2008 - Prof.dr. Samuel Stupp, directeur van het Institute for BioNanotechnology in Medicine in Chicago, krijgt op vrijdag 24 april 2009 een eredoctoraat van de TU/e. Dat heeft het College van Bestuur van de TU/e deze week besloten.
Lees meer »
Bouwkundestudenten moeten voortaan betalen voor materialen
18 december 2008 - Bouwkunde-studenten moeten vanaf 1 februari in de maquettewerkplaats gaan betalen voor de meest gebruikte materialen zoals papier, hout en kunststof. Hiermee zou een maquette, afhankelijk van het formaat, studenten tussen de 50 en 115 euro kosten. De faculteit, die fors moet bezuinigen, verwacht met deze maatregel het materiaalgebruik met zo’n twintig procent te kunnen terugdringen.
De CHEOPS-‘actie-zwerver’ die bedelt om geld om de faculteit de winter door te helpen.
Foto: Rien Meulman
Lees meer »
Groep-één wint verkiezingen U-raad
18 december 2008 - Studentenfractie Groep-één neemt in de universiteitsraad (UR) een zetel over van de andere studentenfractie, PF. Groep-één wordt met haar zes zetels twee keer zo groot als concurrent PF. De opkomst voor de verkiezingen was dit jaar weer hoog: 46 procent. Voor de personeelsgeleding waren dit jaar geen verkiezingen.
De winnende groep met rechts lijsttrekker Marieke Oosterbaan. Foto: Rien Meulman
Lees meer »
Bouwkunde trekt stekker uit personeelsblad
18 december 2008 - Het faculteitsbestuur van Bouwkunde heeft de stekker uit het personeelsblad Groen Licht getrokken. Directeur bedrijfsvoering drs. Marius Monen spreekt van ‘een relevante post’ die de faculteit, gedwongen door financiële krapte, niet overeind kon houden.
Lees meer »
Meerdere religies, één kerstviering
18 december 2008 - Didar al Houseini, student Sustainable Energy Technology en voorzitter van multiculturele studentenvereniging Mosaic, viert als moslim geen kerst thuis. Bij het interreligieuze kerstmoment gisteren in het Stiltecentrum was hij wel aanwezig. “Als je goed kijkt, zie je dat de verschillen tussen religies helemaal niet zo groot zijn”, vindt hij.
Foto: Rien Meulman
Lees meer »
NWO praat mee over aardgasbaten
18 december 2008 - NWO gaat adviseren over de verdeling van aardgasbaten.
Lees meer »
Geaccrediteerde opleiding krijgt meer smoel
18 december 2008 - Het kabinet wil kwaliteitsverschillen in het hoger onderwijs beter zichtbaar maken. Vanaf 2010 worden opleidingen op een vierpuntsschaal gekeurd, zodat ze onderling makkelijker vergelijkbaar zijn.
Lees meer »
Werkstraf geëist tegen TU/e-fraudeur
18 december 2008 - Justitie heeft 240 uur werkstraf en acht maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen een oud-medewerker van de TU/e. De 44-jarige Eindhovenaar wordt ervan verdacht ruim 270.000 euro te hebben verduisterd. Hij stond maandag 15 december terecht in de rechtbank van Den Bosch.
Lees meer »
Spinozapremie met een miljoen euro verhoogd
18 december 2008 - Geen anderhalf miljoen euro, maar tweeënhalf miljoen euro. Dat krijgen de winnaars van de Spinozapremie vanaf volgend jaar.
Lees meer »
Tweede Kamer wil geen promotiestudent
18 december 2008 - Promovendi blijven werknemers. De Tweede Kamer heeft vrijwel unaniem een motie aangenomen die de regering oproept daarvoor te zorgen. De universitaire lobby voor de beurspromovendus is weer terug bij af.
Lees meer »
Snel gemaakte racewagens in actie bij TNO
18 december 2008 - Wat kun je doen met een blok polyester van 12 x 12 x 8 centimeter en vier postelastieken? Meer dan je denkt, zeker als je gebruikmaakt van Selective Laser Sintering (SLS), zoals bij het Rapid Manufacturing (RM) Demo Centre van TNO Industrie en Techniek. Vijftien studenten Werktuigbouwkunde sloten daar woensdagmiddag 17 december een project van een maand af, waarin ze een polyester raceauto ontwierpen, aangedreven door postelastieken. De ‘rapid’ gefabriceerde autootjes moesten zo snel mogelijk een traject van tien meter afleggen.
De Werktuigbouwstudenten van Groep 2 met op de voorgrond hun ‘rapid’ racewagen. Van links naar rechts: Bastian Eenink, Olaf van Duren, Maarten Laeven en Rudy Helmons. Op de achtergrond docent Hans Hijink.
Foto: Rien Meulman
Lees meer »
Kerstvakantie Cursor
18 december 2008 - Deze Cursor is de laatste Cursor van dit jaar. Op donderdag 15 januari verschijnt Cursor 16. De redactie wenst iedereen fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2009.
Lees meer »
Fontys schrapt 200 banen
Lees meer »
Auto-inbraak op ventweg
Lees meer »
Zwerver haalt fiets op na auto-inbraak
Lees meer »
Lek dooft brandje in W-hal
Lees meer »