spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kBCursor in PDF formaatCursor als PDF
Special Cursor 50 jaarSpecial Cursor 50 jaar
TU/e heeft opnieuw minste vrouwelijke hoogleraren
7 oktober 2009 - De TU/e heeft van alle Nederlandse universiteiten de minste vrouwelijke hoogleraren in dienst. Slechts 1,6 procent van de professoren in Eindhoven is vrouw, zo blijkt uit de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2009.
Lees meer »
Winterblues te lijf met lichttherapie
6 oktober 2009 - De dagen worden in rap tempo korter en voor veel mensen blijft dat niet zonder gevolgen. Heb je last van een beginnende winterblues of zelfs van een ontregeld slaap-/waakpatroon, dan kun je vanaf donderdag 8 oktober voor een lichtkuur terecht bij het Studentensportcentrum op het TU/e-terrein. x4_s.jpg
Lees meer »
Grafiet aapt ijzer na
5 oktober 2009 - Natuurkundigen van de TU/e en de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erachter gekomen waarom gewoon grafiet bij kamertemperatuur permanent magnetisch is. De resultaten beloven nieuwe toepassingen in de nanotechnologie, zoals sensoren en detectoren. Daarnaast is grafiet ook interessant voor gebruik in biosensoren in het menselijk lichaam. De resultaten verschenen zondag in de webeditie van Nature Physics. x3_s.jpg
Lees meer »

Extra geld voor website en brandingcampagne

5 oktober 2009 - Voor de verdere ontwikkeling van de TU/e-website en voor een extra impuls van de brandingcampagne heeft het College van Bestuur zeven euroton uitgetrokken. Dat maakten de bestuurders bekend in de laatste universiteitsraadsvergadering. De middelen zijn afkomstig uit een overschot van negen ton dat na het eerste half jaar op de begroting stond.

x2_s.jpg
Lees meer »
De hele dag proeven doen lijkt Lars wel wat
5 oktober 2009 - Dansende robots, zelfgemaakte bliksem, bevroren schaduwen, foto’s van geluid en zelfs lichaamstemperatuur vastleggen op de gevoelige plaat: je kon het zo gek niet bedenken, of het was te zien én doen tijdens de Publieksdag, gisteren aan de TU/e.

x1_s.jpg
Lars en Meike. Foto: Bart van Overbeeke

Lees meer »
Blote bipsen in ‘agua de Eindhoven’
1 oktober 2009 - De bleke achterwerken van de Nederlandse tuno’s steken enigszins schril af bij die van de gebronsde Spanjaarden. Het maakt ze er niet minder moedig om. Tijdens het Tunafestival
afgelopen weekend, waarbij honderden studenten Spaanse liederen zingend door de Eindhovense straten trokken, gingen zo’n vijftien nieuwbakken leden met de billen bloot.

Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
TU/e grijpt naast ‘excellentie-pot’
1 oktober 2009 - De TU/e is opnieuw buiten de boot gevallen bij het Sirius Programma, waar universiteiten en hogescholen subsidie kunnen aanvragen voor de opzet van excellentieprogramma’s in de bachelor. De TU/e loopt daarmee twee miljoen euro mis.
Lees meer »
Nanotechnologie grote onbekende
1 oktober 2009 - Bijna de helft (46 procent) van ruim vijfentwintighonderd ondervraagde Nederlanders heeft nog nooit gehoord van nanotechnologie. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie (CieMDN). Een kwart van de ondervraagde burgers heeft wel eens gehoord van nanotechnologie. En iets meer dan een kwart beweert te weten wat het inhoudt, namelijk een technologie om verbeteringen of veranderingen aan te brengen op een zeer kleine schaal, bijvoorbeeld om producten kleiner, handzamer en milieuvriendelijker te maken. Het onderzoeksrapport is dinsdag 29 september aangeboden aan minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken. De CieMDN gaat de minister volgend jaar adviseren over de gevaren en mogelijkheden van nanotechnologie, zodat er eventueel richtlijnen kunnen komen. (FvO)
Lees meer »
Geen borrel zonder pasje bij Natuurkunde
1 oktober 2009 - De wekelijkse borrels van studievereniging Van der Waals (Technische Natuurkunde) zijn vanaf volgende week alleen nog toegankelijk voor leden van de vereniging en medewerkers van de faculteit. Van der Waals wil met de maatregel voorkomen dat het te druk wordt op de donderdagmiddagborrel en dat mensen van de eigen faculteit daardoor wegblijven.
Lees meer »
Eind 2009 besluit over multifunctionele studentenkaart
1 oktober 2009 - Voor de invoering van een multifunctionele studentenkaart aan de TU/e is een bedrag nodig van tussen de half en één miljoen euro, aldus collegelid mr. Jo van Ham. Van Ham wil eind dit jaar de knoop doorhakken over een mogelijke invoering van de kaart.
Lees meer »
Parkeren op plein
1 oktober 2009 - Of de parkeervakken van tweeënhalf bij vijf meter zo op het eerste oog niet wat smal zijn? De mannen in oranje tuinbroeken halen de schouders op. Daar hebben ze nou nog nooit over nagedacht - en daar hoeven ze zelf ook niet over na te denken. Dinsdag 29 september begonnen ze met de aanleg van een strak wit lijnenspel op het Laplaceplein in het hart van de campus, waar TU/e’ers voortaan hun auto’s kwijt kunnen.
Foto: Paul Bloemen
Lees meer »
Gemeenteraad behandelt visie TU/e Science Park
1 oktober 2009 - De Eindhovense gemeenteraad behandelt dinsdag 6 oktober de ontwikkelingsvisie die de TU/e heeft opgesteld voor haar terrein en die moet leiden tot de totstandkoming van een TU/e Science Park. Het ziet ernaar uit dat de gemeente in grote lijnen akkoord gaat met de voorstellen.
Lees meer »
Oostzijde campus nog zeker tot half oktober afgesloten
1 oktober 2009 - De oostingang tot het universiteitsterrein, aan De Zaale, blijft tot zeker medio oktober afgesloten. Dit komt omdat de kwaliteit van de nieuw aangelegde fundering bij het kruispunt Insulindelaan-Javalaan-De Zaale niet voldoet aan de eisen van de gemeente. Hierdoor kon de asfaltering, die voor afgelopen weekeinde gepland stond, niet worden uitgevoerd. Volgens de gemeente wordt er met de aannemer gewerkt aan een oplossing.
Lees meer »
Winnaar ‘Nobelprijs informatica’ op TU/e
1 oktober 2009 - De Amerikaanse informaticus E. Allen Emerson, in 2007 winnaar van de Turing Award -ook wel aangeduid als de Nobelprijs voor informatica- geeft op 4 november een presentatie in het kader van de Formele Methoden-week (‘FM-week’). De TU/e organiseert de FM-week, met naar verwachting duizend bezoekers het grootste evenement ter wereld op dit vakgebied, van 2 tot en met 6 november.
Lees meer »
Inschrijving marathon
1 oktober 2009 - De Eindhovense Studenten Sport Federatie (ESSF) heeft ongeveer negentig inschrijvingen ontvangen van studenten en medewerkers van de TU/e die op zondag 11 oktober meedoen aan de hele of halve marathon van Eindhoven. Dat heeft Peter de Kok, secretaris van de ESSF, deze week laten weten. Er zijn drie estafetteteams samengesteld. Van de overige tachtig lopers doet het overgrote deel mee aan de halve marathon die 21,1 kilometer telt. De inschrijving via ESSF is stopgezet. Mensen die alsnog mee willen doen, kunnen zich aanmelden op 9, 10 en 11 oktober op de Runnersbeurs in het Beursgebouw. (FvO)
Lees meer »
Check je kamer op site LSVb
1 oktober 2009 - Komje zonder het te weten in aanmerking voor huurtoeslag? Betaal je te veel voor een bezemkast? En is je kamer wel brandveilig? Je komt erachter op de website checkjekamer.nl, een initiatief van studentenbond LSVb. De site is een vernieuwde versie van de kamercheck die de LSVb in 2007 presenteerde. De resultaten waren destijds verontrustend: veel studenten bleken meer dan de toegestane huurprijs te betalen, of woonden in een kamer die niet brandveilig was. (HOP)
Lees meer »
TU/e neemt deel aan Europese master voor duurzame energie
1 oktober 2009 - De TU/e start met vier Europe-se partneruniversiteiten een internationale master op het gebied van duurzame energie. Dit gebeurt in het kader van het Europese Erasmus Mundus-programma.
Lees meer »
Quadrivium laat drijvend podium bouwen
1 oktober 2009 - Grootse plannen hebben ze bij het Eindhovens Studenten Muziek Gezelschap Quadrivium vanwege het 45-jarig bestaan op 1 december. De vereniging gaat met hulp van Bouwkundestudenten en bedrijven een drijvend stadspodium realiseren in de Dommel bij het Van Abbemuseum. Loopt alles volgens plan, dan wordt de creatie in juni 2010 met muziekfestival Muziek op de Dommel in gebruik genomen.
Lees meer »
Weinig problemen TU/e met C2000
1 oktober 2009 - De TU/e-brandweer heeft de afgelopen jaren weinig problemen gekend bij het gebruik van het communicatiesysteem C2000. Zij heeft wel af en toe hinder ondervonden op het intern netwerk van het systeem door de dicht op elkaar gepakte gebouwen op de campus.
Lees meer »
ICMS start met jaarlijks terugkerende lezingenreeks
1 oktober 2009 - Het Institute for Complex Molecular Systems (ICMS) lanceert vrijdag 2 oktober een jaarlijks terugkerende lezingenreeks. De
TU/e-instelling wil met de lecture-series ‘Aan de Dommel’ medewerkers en studenten van alle disciplines op de universiteit inspireren. Professor in de biotechnologie aan de Universiteit Rome, Pier Luigi Luisi, is de eerste spreker in De Zwarte Doos.
Lees meer »
ESC zet stad in het zonnetje
1 oktober 2009 - Of het Eindhovens Studenten Corps (ESC) morgenavond, vrijdag 2 oktober, veel zon kan verwachten, is nog maar de vraag. Hoe dan ook gaan de leden ervoor om met het evenement ‘Sun & the City’ Eindhoven op te vrolijken.
Lees meer »
In Memoriam
Lees meer »