spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB

Cursor Kerstwensenboom
Cursor in PDF formaatCursor als PDF
‘Geen kernwapenkennis in Eindhoven’
9 januari 2008 - De TU/e voert een extra procedure in om aspirant-studenten uit Iran te screenen. Dit naar aanleiding van VN-resolutie 1737, waarin staat dat er geen nucleaire technologie naar Iran mag die dit land zou kunnen helpen bij het ontwikkelen van kernwapens. Volgens emeritus hoogleraar Kernfysische Technieken prof.dr. Martien de Voigt valt die kennis hier echter helemaal niet te halen.
x5_s.jpg
Lees meer »
Prijsverhoging basisassortiment kantines
8 januari 2008 - Dienst Interne Zaken (DIZ) ontkwam er niet aan om de prijs van het basisassortiment in de kantines per 1 januari 2008 met twee procent te verhogen. Volgens de contractafspraken met Albron en Sodexho worden de prijzen alleen aan het begin van een nieuw collegejaar verhoogd. Maar door het explosief stijgen van de prijzen voor zuivel- en graanproducten op de wereldmarkt kunnen de cateraars deze tussentijdse verhoging afdwingen.
Lees meer »
Voortijdige streep door Saoedische samenwerking
8 januari 2008 - Er komt voorlopig geen ‘Eindhoven-KAUST Polymer Center’. Het voorstel dat eind oktober 2007 door de TU/e werd ingediend bij de King Abdullah University of Science and Technology in Saoedi-Arabië heeft de laatste selectieronde niet gehaald. Een succesvolle samenwerking had een bedrag van 25 miljoen dollar kunnen opleveren. Dit jaar kan men het echter weer proberen. x3_s.jpg
Een artist impression van KAUST.
Lees meer »

Geen nieuws vanwege vakantie

21 december 2007 - De Cursorredactie is tot en met 6 januari op vakantie. Tot die tijd verschijnen er geen nieuwe artikelen op deze site. Vanaf maandag 7 januari berichten wij weer over wat er gebeurt op en rond de campus van de TU/e. De redactie wenst iedereen een fijne kerstvakantie en een goed begin van 2008. x2_s.jpg
Illustratie: Jeannette Bos
Lees meer »
Eerste serie TU/e-fietsen uitgereikt
20 december 2007 - De eerste 47 witte TU/e-fietsen zijn gisteren overhandigd aan hun nieuwe eigenaren, allemaal eerstejaars uitwonende studenten van de TU/e. Slotstuk van de uitreikingsceremonie, die plaatsvond in het Designhuis aan het Stadhuisplein, was een fietsrit door de binnenstad vanaf het Designhuis naar de Zwarte Doos, voor een borrel. x1_s.jpg
TU/e-studenten met hun hagelnieuwe TU/e-fietsen rijden over de Kerstmarkt in de binnenstad. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Totale sloop W-hal lijkt van de baan
Besluit over monumentenstatus uitgesteld
20 december 2007 - De totale sloop van de W-hal lijkt van de baan. De TU/e en de gemeente gaan de komende twee maanden bekijken wat er precies van de hal behouden moet blijven. De grote lijn is al bepaald: de draagconstructie, het daklandschap, het maatsysteem en de aansluiting op het loopbruggenstelsel moeten bewaard blijven. Met andere woorden: een groot deel van de hal.
Lees meer »
Hockeyen op de bodem van het zwembad
20 december 2007 - Onderwaterhockey: dit is één van de vele sporten waarin studententeams deze week, tijdens de Van Lint Studentensportweek (LSSW), met elkaar de strijd aangaan. En het is nog een echte sport ook, gespeeld met een speciale puck en mini-onderwatersticks. Waarbij je goed moet timen wanneer je adem gaat halen, weet oud-ESSF-bestuurder Emmy Manders te vertellen. “Zodat je niet vlak voor de goal naar boven moet.” De sport, die ooit bedacht is door duikers om in de winter de conditie op peil te houden, staat sinds vorig jaar op het programma van de LSSW.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Drie Vici-subsidies voor de TU/e
20 december 2007 - Drie van de dertig Vici-subsidies van de Nederlandse Vereniging voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gaan dit jaar naar de TU/e. Dit is dinsdag 18 december bekendgemaakt. Prof.dr. Anton Darhuber, dr.ir. Jom Luiten (beiden Technische Natuurkunde) en dr. Albert Schenning (Scheikundige Technologie) krijgen ieder een subsidie van 1,25 miljoen euro.
Lees meer »
Wetenschapsquiz met TU/e-tintje
20 december 2007 - In oktober van dit jaar stond ze al in alle kranten en vertelde ze in verschillende tv-programma’s over de onzichtbare beestjes die onze bedden en huiskamers bevolken. Op kerstavond, 24 december, sluit TU/e-hoogleraar prof.dr. Annelies van Bronswijk dit voor haar mediagenieke jaar af met een optreden in de Nationale Wetenschapsquiz 2007 van de VPRO.
Foto: Ralf van Kouwen
Lees meer »
Kamerlid komt ruiken aan TU/e-praktijk
20 december 2007 - Marianne Besselink, PvdA-woordvoerder hoger onderwijs in de Tweede Kamer, was vrijdag 14 december op de TU/e-campus voor een werkbezoek. Een vol programma van een dag lang, om een beeld te krijgen van de praktijk aan de TU/e.
Marianne Besselink in gesprek met studenten van de twee studentenfracties uit de universiteitsraad. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Ook postdoc-impuls lijdt onder krappe arbeidsmarkt
20 december 2007 - De werving van de vijfentwintig postdocs om de profileringsgebieden van de TU/e een extra impuls te geven, verloopt moeizaam. Boosdoener is de krappe arbeidsmarkt voor technisch wetenschappelijk personeel, zegt drs. Anja Klomps, hoofd van de Dienst Personeel en Organisatie (DPO). Het College van Bestuur heeft recent besloten om de wervingstermijn een jaar te verlengen.
Lees meer »
Knappe voorspellingen - of toch niet?
20 december 2007 - Wie wordt volgend jaar de nieuwe president van de Verenigde Staten? Een groep onderzoekers met daarin TU/e-wiskundige dr. Benne de Weger heeft het voorspeld. Tenminste, dat staat in een recent artikel van het Britse weekblad The Economist, wanneer je niet goed leest.
Lees meer »
Eindhoven wil Europees lichtinstituut op TU/e
20 december 2007 - Een breed Europees kennisinstituut op het gebied van licht, op de TU/e-campus. Toine Schoutens, directeur van de Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid (SOLG), onderzoekt momenteel de haalbaarheid van de oprichting van een dergelijk instituut.
Lees meer »
Kerst-sudoku
20 december 2007 - De donkere dagen rond kerst breng je vaak binnen door. Voor wie zijn hersens daarbij even aan het werk wil zetten, is hier de allereerste Cursor kerst-sudoku. Niet te moeilijk, niet te makkelijk, zo verzekert maker Hans Zantema ons. En je kunt er nog wat mee winnen ook. Onder de juiste inzendingen wordt namelijk een goede fles wijn verloot.
Lees meer »
Schoutens adviseur bij zwembond
20 december 2007 - Op het congres Sport & Technologie, dat vorig jaar november werd gehouden in het Evoluon, werd het idee van Toine Schoutens om met lichttherapie jetlag bij sporters te voorkomen, al bejubeld en eervol onderscheiden. Vorige week voegde de nationale zwembond Schoutens als adviseur toe aan de technische staf, waarbij hij gaat onderzoeken of zijn methode de prestaties van de zwemmers tijdens de Olympische Spelen in Peking kan verbeteren.
Lees meer »
NWO houdt geld over na verdelen Casimir-subsidies
20 december 2007 - Van de dertig beschikbare Casimir-subsidies van NWO is, net als vorig jaar, maar de helft uitgereikt. Daardoor is er nu drie miljoen euro over. Wat er met dit bedrag gaat gebeuren, is nog onduidelijk.
Lees meer »
Een stijve kerst en een stabiel 2008
20 december 2007 - Een kleine veertig inzendingen kwamen de afgelopen twee weken bij de Cursor-redactie binnen voor de Cursor-kerstwensenboom. Voor de drie leukste wensen is er een dinerbon van vijftig euro. De inzending van studievereniging KOers kreeg de meeste bijval van de jury; de Cursorredactieleden. ‘Lieve KOersers, wij wensen jullie een stijve kerst en een stabiel 2008. Veel sterkte het aankomend jaar! Liefs de KOersengeltjes’. Dat is de boodschap van de studievereniging van het vakgebied constructief ontwerpen, waarin de drie-eenheid Stijfheid, Stabiliteit en Sterkte heilig is.
Lees meer »
Laatste Cursor
Lees meer »
Cohen maakt universiteitsblad
Lees meer »
Laptops gestolen
Lees meer »