spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB

Krachtpatsertje Industrial Design

Op zoek naar de opvolger van de Blu-ray disc

Verrassend moderne expo van ‘oude kunst’
Cursor in PDF formaatCursor als PDF
Honours Programme versoepeld
5 maart 2008 - Studenten die komend collegejaar willen beginnen met het Honours Programme van de TU/e, hoeven niet meer hun propedeuse behaald te hebben. Na de herkansingen in augustus moeten zij wel 55 van de 60 ECTS op zak hebben. Het tweejarige onderwijs- en onderzoeksprogramma voor talentvolle studenten wordt ook aangepast.
Lees meer »
TU/e en UT meest actieve universiteiten op Wikipedia
4 maart 2008 - Van de Nederlandse universiteiten leveren de TU/e en de Universiteit Twente relatief de meeste bijdragen aan Wikipedia. Tenminste, als je afgaat op het aantal anonieme bijdragen. En dat valt te controleren met de tool Wikiscanner. Michael Stevenson, masterstudent Media Studies aan de Universiteit van Amsterdam, nam met Wikiscanner de bijdragen vanuit Nederlandse universiteiten onder de loep. x4_s.jpg
De tagcloud van de TU/e
Lees meer »

Delftse voorzitter haalt uit naar Plasterk

3 maart 2008 - De TU Delft moet bezuinigen op de grote onderzoekslaboratoria en dat komt door Plasterk, zegt de scheidende collegevoorzitter Hans van Luijk. Hij noemt de minister ‘bijzonder zelfgenoegzaam’.
Lees meer »

Oud-rector Martin Rem krijgt lintje

29 februari 2008 - Prof.dr. Martin Rem (61) is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ir. Gerrit Braks, burgemeester van Eindhoven, spelde hem gisteren het bijbehorende lintje op. Rem was van 1996 tot 2001 rector van de TU/e. Verder was hij een van de mede-oprichters van het Embedded Systems Institute (ESI). Van 2001 tot en met 2004 was hij de eerste algemeen wetenschappelijk directeur van dit instituut, dat gehuisvest is op de TU/e-campus.

x2_s.jpg
Burgemeester Gerrit Braks (l), en Martin Rem en zijn vrouw Ellen. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
‘Ook andere organisaties hangt ICT-crisis boven het hoofd’
29 februari 2008 - De Belastingdienst maakt een zeperd van jewelste door ICT-problemen: 730.000 elektronische aangiftes over 2007 zijn totaal verdwenen. Maar zoiets zou vrijwel elke grote (overheids-)organisatie kunnen gebeuren, stelt TU/e- hoogleraar prof.dr.ir. Jan Friso Groote in dagblad De Pers. De oorzaken, volgens Groote: bestuurders zonder enig technisch benul, gebrek aan controle en te weinig inzicht in de complexiteit van systemen. x1_s.jpg
Lees meer »
Zinderende optredens op StuKaFest 
28 februari 2008 - Goedgevulde studentenkamers, muziek om rustig van te worden, cabaretiers die je doen schaterlachen, indrukwekkende literatuurvoordrachten, grappige gitaarmuziek, knakworstjes die rondgaan en keukens die dienst doen als bar. Dat is in een notendop wat het Studentenkamerfestival (StuKaFest) gisteren te bieden had. Het is de vuurdoop van het festival in Eindhoven, waarbij veertien artiesten in evenzoveel studentenkamers optraden.
Lees meer »
Europees geld voor TU/e-onderzoek
28 februari 2008 - De TU/e scoort zeker één, maar waarschijnlijk twee subsidies bij de eerste ronde van de ‘Starting Grant Competition’ van de European Research Council (ERC). Dr.ir. Luc Brunsveld, vanaf juli hoogleraar bij Biomedische Technologie, krijgt 1,25 miljoen euro. Dr.ir. Frank Geels van Technologie Management staat hoog op de reservelijst en maakt een goede kans op een subsidie van negen ton.
Lees meer »
‘Stilte alstublieft!’
28 februari 2008 - Waar doorgaans het gerinkel van servies weerklinkt en met gedempte stemmen wordt gedineerd, heerste op dinsdagmiddag 26 februari serene rust. Anderhalf uur lang was de University Club het toneel van een televisieopname voor het VARA/NPS-programma Zembla.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Alternatief plan W-hal klaar op 1 april
28 februari 2008 - De presentatie van het alternatieve plan voor nieuwbouw op de plek van de W-hal is een maand uitgesteld. Het plan wordt nu op 1 april bekendgemaakt. Eind 2007 lieten de gemeente Eindhoven en het College van Bestuur (CvB) van de TU/e weten dat men gezamenlijk ging onderzoeken wat er van de W-hal behouden kan blijven.
Lees meer »
Eredoctoraat TU/e voor ‘spintronics’-onderzoeker Stuart Parkin
28 februari 2008 - De TU/e reikt een eredoctoraat uit aan dr. Stuart Parkin van IBM Research in de Verenigde Staten. Hij krijgt deze bijzondere onderscheiding voor zijn belangrijke bijdrage aan de ontdekking en ontwikkeling van ‘spintronics’. Dit vakgebied maakt nieuwe ontwikkelingen mogelijk aan onder andere harddisks en magnetisch RAM-geheugen. Parkin krijgt zijn eredoctoraat tijdens de viering van de 52e dies natalis van de universiteit op vrijdag 25 april in de Eindhovense Paterskerk.
Lees meer »
‘Eindhoven wél ingelicht over proefschrift’
28 februari 2008 - ‘Eindhoven’ was wél op de hoogte van het feit dat het omstreden proefschrift van Marcoen Cabbolet eerder in Tilburg was aangeboden. Dat stelt zijn tweede promotor Malo Hautus. Het vermeende verzwijgen van de voorgeschiedenis werd de Tilburgse hoogleraar Harrie de Swart, de eerste promotor van Cabbolet, kwalijk genomen door rector Frank van der Duyn Schouten van de Universiteit van Tilburg.
Lees meer »
‘Krachtpatsertje’ voor project Industrial Design
28 februari 2008 - Een creatie van studenten van Industrial Design (ID) viel donderdag 21 februari op het stadhuis van Eindhoven in de prijzen. Daar werd het zogenoemde ‘krachtpatsertje’ uitgereikt. De faculteiten Bouwkunde en Industrial Design, de Design Academy en Hogeschool Zuyd voerden recentelijk onderzoeken uit met als thema Krachtwijken. Studenten bekeken de mogelijkheid en behoeften om het leefklimaat in Eindhovense wijken te verbeteren.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
IT-specialist TU/e wint Security Award
28 februari 2008 - Ir. Wil Kortsmit van de TU/e-faculteit Wiskunde & Informatica heeft de SURFcert Security Award 2007 gewonnen. Hij kreeg de award, die onder meer vergezeld ging van een geldbedrag van drieduizend euro, voor zijn zelfontworpen programma ‘beveiligd toetsen’.
Lees meer »
BMT viert tienjarig jubileum met vrienden
28 februari 2008 - Een feestje vier je met je vrienden, vinden ze bij Biomedische Technologie. Daarom pakt de tienjarige faculteit op donderdag 20 maart groots uit met een afwisselend programma vol activiteiten voor verschillende doelgroepen.
Lees meer »
Fellowship voor hoogleraar Bouwkunde Jan Hensen
Lees meer »
Meer studiestakers
28 februari 2008 - Het aantal eerstejaars dat voor 1 februari is gestopt met zijn opleiding is dit jaar gegroeid. Van de ruim honderdduizend beginners haakte 5,7 procent in de eerste maanden af. Vorig studiejaar gaf 5,2 procent van de eerstejaars er voor februari de brui aan.
Lees meer »
Bomvolle eerste Ladies Career Night
28 februari 2008 - Wees efficiënt en gedisciplineerd, zoek een partner die je steunt, leer je kinderen zelfstandig te zijn en geniet van het werkende bestaan. Dat was één van de kernboodschappen van de Leuvense professor Sabine Van Huffel. Maandag 25 februari gaf ze een lezing over vrouw, gezin en wetenschap tijdens de eerste Ladies Career Night aan de TU/e.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Universitaire opleiding voor onderwijzers
28 februari 2008 - Nieuwe mogelijkheden voor wie de pabo te licht vindt, maar toch juf of meester wil worden. In Utrecht haal je straks in vier jaar een universitair bachelordiploma onderwijskunde én pabo-diploma.
Lees meer »
TU/e gaat in Turkije kennismigranten werven
28 februari 2008 - De TU/e neemt half april deel aan een handelsmissie naar Turkije, met als voornaamste doel kennismigranten te werven. In Istanbul worden hiervoor onder andere enkele onderwijsinstellingen bezocht.
Lees meer »
UniPartners viert lustrum
28 februari 2008 - Studenten-adviesbureau UniPartners bestaat dit jaar twintig jaar. In plaats van feest te vieren, heeft het bureau de energie gestoken in een nieuwe huisstijl en logo. Het oude logo, elf jaar terug ontworpen door een student, voldeed niet meer. Te weinig uitstraling, te studentikoos, zo was de opvatting.
Lees meer »
Studenten Bouwkunde verkennen ‘nieuwe’ gebouwen TU/e
28 februari 2008 - Bouwkundestudenten werken op dit moment aan het ontwerp van twee verschillende TU/e-gebouwen. Tussen het Auditorium en de Dommel moet een tweetal nieuwe promotiezalen komen. En het Ceres-gebouw moet worden omgebouwd tot studiecentrum voor promovendi en postdocs. Bij voldoende gebleken kwaliteit is het College van Bestuur van plan de ontwerpen te laten uitvoeren.
Lees meer »
LSVb hekelt ‘wapenwedloop’ universiteiten
28 februari 2008 - Universiteiten proberen elkaar te overtreffen met zware studievoortgangseisen. Nu ook de Rijksuniversiteit Groningen met maatregelen voor studenten schermt, spreekt studentenbond LSVb van een wapenwedloop.
Lees meer »
Sportprijs voor roeiers van Thêta
28 februari 2008 - De roeiers van Thêta Eerste Jaars Zware Acht kregen vorige week tijdens het ESSF Studenten Sportgala de prijs voor beste sportploeg van het jaar. Ook zwemster Wendy van der Zanden en zwemmer Joeri Verlinden vielen in de prijzen. Zij werden gekozen tot respectievelijk beste sportvrouw en sportman.
Foto: Paul Bloemen
Lees meer »