spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB

Indiase tuktuk op TU/e

Werving internationale studenten

Dutch Design Week
Cursor in PDF formaatCursor als PDF
Kleiner dan kleinst voor de kleintjes
21 oktober 2008 - Hoe kan het dat er zoveel muziek past op een MP3-speler? Ingespannen luisteren kinderen tijdens het eerste college van het seizoen van de Kinderuniversiteit naar het antwoord van prof.dr. Bert Koopmans. x5_s.jpg
Prof.dr. Bert Koopmans tijdens het college. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »

Intermate breekt wereldrecord vuurspuwen

16 oktober 2008 - Studievereniging Intermate heeft woensdagavond het nieuwe Guinness World Record simultaan vuurspuwen gevestigd. Intermate organiseerde de recordpoging in het kader van haar vijfde lustrum. Onder de 271 deelnemers waren vooral veel studenten Technische Innovatie Wetenschappen, maar ook prof.dr.ir. Harry Lintsen, studenten van andere faculteiten, mensen van buiten de TU/e en Johan Vlemmix. x4_s.jpg
Marshmallows bij de vlammen. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Eerste geïntegreerde schakelingen via zelfassemblage
16 oktober 2008 - Een Europees onderzoeksteam -met hierin drie TU/e’ers- heeft voor het eerst organische geïntegreerde schakelingen gemaakt met een zogeheten ‘bottom-up’-methode. Dat schrijven de onderzoekers in een artikel dat vandaag, donderdag 16 oktober, wordt gepubliceerd in wetenschapstijdschrift Nature. De verwachting is dat elektronica gebaseerd op organische halfgeleiders op termijn veel eenvoudiger en goedkoper gefabriceerd kan worden dan de conventionele siliciumelektronica.
x3_s.jpg
Simon Mathijssen (l) en Edsger Smits. Foto: Nancy Dijkstra
Lees meer »

ESI-directeur Brinksma wordt rector Universiteit Twente

16 oktober 2008 - Prof.dr. Ed Brinksma, wetenschappelijk directeur van het Embedded Systems Institute, wordt deze week benoemd tot rector magnificus van de Universiteit Twente (UT). Hij volgt per 1 januari Henk Zijm op. Brinksma is, naast zijn werk bij ESI, deeltijdhoogleraar bij de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de UT en lid van de vakgroep Formal Methods.

x2_s.jpg
Ed Brinksma. Foto: Jan Hesselink.
Lees meer »
'3TU: succes, maar draagvlak ontbreekt'
13 otober 2008 - De 3TU-federatie, het samenwerkingsverband van de drie technische universiteiten in Nederland, is sneller dan gepland een eenheid geworden. Het interne draagvlak voor de federatie blijkt echter nog beperkt. Dat concluderen de collegevoorzitters van de TU's van Eindhoven, Delft en Twente in een vorige week verschenen rapport. In het document wordt teruggekeken op zes jaar samenwerking in 3TU-verband. x1_s.jpg
Lees meer »
Nieuwe aanpak onderzoeksstimulering
9 oktober 2008 - Hoogleraren en universitair hoofddocenten kunnen met ingang van 2009 aanvragen indienen voor de ondersteuning van vernieuwende, multidisciplinaire onderzoeksprogramma’s. De financiële steun aan de acht profileringsgebieden van de TU/e vervalt daarmee. In 2009 heeft het College van Bestuur 1 miljoen euro beschikbaar voor de programma’s, en dat bedrag loopt de komende jaren stapsgewijs op naar 2,5 miljoen per jaar.
Lees meer »
Publieksdag trekt zevenduizend bezoekers
9 oktober 2008 - Een kleine zevenduizend bezoekers kwam zondag 5 oktober op de jaarlijkse Publieksdag van de TU/e af. Jong en oud kon actief met wetenschap aan de slag onder het thema ‘Daar krijg je energie van!’. Volgens Susanne Denis van de organisatie is er voor ‘energie’ gekozen ‘omdat dat een hot item is’. “Bovendien moesten alle faculteiten met het onderwerp uit de voeten kunnen.” Denis kan niet met zekerheid zeggen waarom er dit jaar bijna tweeduizend mensen meer naar de Publieksdag kwamen. “Misschien komt het door het weer en zochten mensen binnen vermaak.”
Foto’s: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Miljoenensubsidie voor onderzoek gepulste plasma’s
9 oktober 2008 - Een programmavoorstel voor onderzoek naar gepulste plasma’s is voorlopig goedgekeurd door technologiestichting STW. Het gaat om een subsidie van 4,6 miljoen euro voor een project waarbij onder andere TU/e-vakgroep Elementaire Processen in Gasontladingen van prof.dr.ir. Gerrit Kroesen is betrokken.
Lees meer »
Indiase tuktuk op TU/e
9 oktober 2008 - Het is even met de ogen knipperen, maar het is toch echt een tuktuk die opduikt op het TU/e-terrein. De Indiase taxi arriveerde woendag 8 oktober in Eindhoven. TU/e-studenten gaan een milieuvriendelijke tuktuk ontwikkelen. Ze doen dat in competitieverband met de universiteit van Delft, de hogeschool Arnhem en Nijmegen en de Hanzehogeschool Groningen. Ook twee teams uit India doen mee.
Foto: Marcel de Jong
Lees meer »
Actie Bouwkundestudent tegen energieverslindende Drie Gezusters
9 oktober 2008 - Een nieuwe kloon van horecaformule De Drie Gezusters opent vanavond, donderdag 9 oktober, zijn deuren op het Stationsplein in Eindhoven. Waar eerder de DansSalon en restaurant Dino’s zaten, komt het twaalfde café in de formule van horecatycoon Sjoerd Kooistra. Het wordt het grootste filiaal van het land. Met misschien ook wel de grootste energierekening; in de kelder is een ijslounge van tachtig vierkante meter gebouwd. DWARS, de jongerenafdeling van Groen Links, voert actie tegen deze ‘nutteloze energieverspilling’. Bouwkundestudent Cyriel Prinsen is een van de actievoerders.
Lees meer »
Volgende week geen Cursor
Lees meer »
Glasblazer GTD genomineerd voor vakmanschapprijs
9 oktober 2008 - Henri van der Schoot, glasinstrumentmaker bij de Gemeenschappelijke Technische Dienst (GTD) van de TU/e is genomineerd voor de Ir. Noordhof-prijs voor de beste vakman van Zuidoost-Brabant.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Cursus ‘Gewichtsplan’ voor sportkaarthouders
Lees meer »
Debatteren met Al Gore
Lees meer »
Eerste ‘Camielkaart’
Lees meer »
Coryfeeën op zoek naar buitenlands promotietalent
9 oktober 2008 - President Robbert Dijkgraaf van wetenschapsorganisatie KNAW gaat in het buitenland op zoek naar duizend extra promovendi. Zelfs als zijn missie slaagt, verleent Nederland nog altijd te weinig PhD’s, zegt hij.
Lees meer »
Jongensdromen komen uit
9 oktober 2008 - Auto’s met een schakelbak, hybride bolides en automaten. Studenten die de masteropleidingen Mechanical Engineering, Automotive Technology en Systems and Control bij Werktuigbouwkunde volgen, mochten woensdag 8 oktober in allerlei autotypen rijden. Deze Ride & Drive is bedoeld om degenen die de mastercourse Powertrain Components volgen, praktijkervaring te laten opdoen.
Foto: Paul Bloemen
Lees meer »
Hoogleraren prijzen Eindhoven, Utrecht en Tilburg
9 oktober 2008 - In de jaarlijkse Elsevier-enquête onder hoogleraren en universitaire hoofddocenten komen de TU/e en de universiteiten van Utrecht en Tilburg het best uit de bus.
Lees meer »
Anonieme columnist stopt
9 oktober 2008 - De columnist Edu Corleone, die twee jaar lang geregeld kritische columns plaatste op de interne nieuwssite van de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences (voorheen Technologie Management), is ermee gestopt. Een kritische reactie van decaan prof.dr. Sjoerd Romme op een aantal van zijn columns vormde de aanleiding voor dit besluit.
Lees meer »
PUC-poppetjes voor hem en haar
9 oktober 2008 - Om het Pre University College (PUC) van de TU/e meer een eigen gezicht te geven zijn voor de wervingsbrochures twee poppetjes ontworpen. Er bestaat zowel een mannelijke als vrouwelijke variant en ze zijn afgedrukt op T-shirts, die gedragen worden door studenten die figureren in de brochures.
Lees meer »