spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB

“Ik praat graag over mijn geloof”

Thuis(loos) aan de TU/e

Goddelijke muziek in duivels programma
Cursor in PDF formaatCursor als PDF
Special Cursor 50 jaarSpecial Cursor 50 jaar
53ste dies TU/e in teken van polymeren
22 april 2009 - De TU/e viert vrijdag 24 april haar 53ste dies natalis in de Paterskerk. Het overkoepelend thema is ‘polymeren’, een van de speerpunten van het Eindhovense onderzoek. Tijdens de academische zitting reikt universiteitshoogleraar prof.dr. Bert Meijer een eredoctoraat uit aan de Amerikaanse hoogleraar prof.dr. Samuel Stupp. x7_s.jpg
Het cortège van hoogleraren op weg naar de Paterskerk voor de diesviering in 2008. Archieffoto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Vliegende start TU/e-team op EK voetbalrobots
22 april 2009 - Prolongatie van de EK-titel komt dichterbij voor het voetbalrobotteam van de TU/e. Op de German Open in Hannover won Tech United deze week de eerste twee wedstrijden met glans: 5-0 en 6-0.
Lees meer »
TU/e-onderzoekers hebben zelfassemblage onder controle
21 april 2009 - Onderzoekers van TU/e-faculteit Scheikundige Technologie zijn erin geslaagd de zelfassemblage van guanosine, één van de bouwstenen van ons DNA, tot in detail te controleren. Hiermee komen de onderzoekers, onder leiding van prof.dr. Bert Meijer, weer een stap dichterbij de bouw van kunstmatige supramoleculaire structuren. Hun onderzoeksresultaten werden zondag 19 april gepubliceerd op de site van Nature Chemistry. x5_s.jpg
Guanosinemoleculen worden door een samenspel van elektrische Coulombkrachten tussen positieve (geel) en negatieve ionen (paars) gevormd tot een supramoleculair complex van gewenste grootte.
Lees meer »
Voetbalrobots gaan voor wereldtitel
17 april 2009 - Tech United, het robotvoetbalteam van de TU/e, heeft gisteren zes nieuwe voetbalrobots ingezegend, en presenteerde de verbeteringen ten opzichte van vorig jaar. Het team zal van 20 t/m 24 april haar EK-titel verdedigen in Hannover. Eind juni reist het team naar de WK in Graz (Oostenrijk), met als doel: wereldkampioen worden. x4_s.jpg
Foto: Rien Meulman
Lees meer »
Wielrennende TU/e'er studentensportman van het jaar
15 april 2009 - Wielrenner en Scheikundestudent Job Vissers is sinds gisteren Eindhovens studentensportman van 2008. Bij de vrouwen won zwemster en pabo-studente Linsy Heister, het winnende sportteam van het jaar is The Elephants (rugby). De organisatie probeert nog te achterhalen hoe de uitslag voorafgaand aan het studentensportgala al op internet belandde.

x3_s.jpg
Job Vissers.
Foto: Rien Meulman

Lees meer »

TU/e geïnteresseerd in Ontdekfabriek

15 april 2009 - De TU/e en de Stichting Techniekpromotie zijn zeker geïnteresseerd in De Ontdekfabriek, het beoogde centrum op Strijp-S waar kinderen spelenderwijs kunnen leren over techniek, design en innovatie. Ze wachten echter op de uitkomsten van een haalbaarheidsonderzoek voordat ze concrete toezeggingen over bijdragen doen, zegt Jelle de Jong, directeur van de stichting.

x2_s.jpg
Middelbare scholieren bouwen op Strijp-S de ‘openingsmachine’ van De Ontdekfabriek. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Thêta wint de Varsity niet
14 april 2009 - Ze roepen het bij Thêta elk jaar, in aanloop naar de fameuze roeiwedstrijd: ‘Thêta wint de Varsity’. Maar op eerste paasdag bleef het belangrijkste podium opnieuw ver buiten bereik. Het ‘blik’ op het koningsnummer de Oude Vier ging voor de vierde maal op rij naar het Rotterdamse Skadi. Thêta won wel op twee andere onderdelen. x1_s.jpg
Thêta's Oude Vier. Foto: Paul Bloemen
Lees meer »
Eindhovense vinding opent weg naar zelfherstellende materialen
9 april 2009 - Onderzoekers van het Instituut voor Complexe Moleculaire Systemen (ICMS) van de TU/e hebben een manier gevonden om chemische reacties te starten door kracht uit te oefenen. De vinding kan volgens de onderzoekers leiden tot de ontwikkeling van zelfherstellende materialen.
Lees meer »
ROOD in actie tegen boardroom
9 april 2009 - Eindhovense leden van ROOD -de jongerenafdeling van de SP- ageerden woensdag 8 april tegen de aanschaf van de boardroom in het Hoofdgebouw. Ze stellen dat de in hun ogen luxe ruimte -kosten: ruim zeventigduizend euro- niet te rijmen is met de huidige bezuinigingen aan de TU/e. Peter van Dam, woordvoerder van het College van Bestuur, doet de actie af als ‘goedkope, populistische stemmingmakerij’.
Foto: Peter Spijker
Lees meer »
Nieuwe voorzitter U-raad gevonden bij ID
9 april 2009 - Ir. Monique Segers, sinds 2006 programmamanager bij de faculteit Industrial Design, gaat per 1 juli aan de slag als nieuwe voorzitter van universiteitsraad. Ze volgt dr. Laurent Nelissen op, die begin november directeur bedrijfsvoering werd bij Scheikundige Technologie.
Monique Segers.
Lees meer »
Terlouw roept wetenschappers op tot actie
9 april 2009 - Technologisch gezien is het energie- en klimaatprobleem prima oplosbaar. Het is vooral het gebrek aan politieke doortastendheid dat de oplossing in de weg staat. Dat was de kern van de boodschap die dr. Jan Terlouw, politicus, schrijver en naar eigen zeggen in zijn hart vooral nog fysicus -hij deed dertien jaar onderzoek- overbracht in de lezing waarmee hij dinsdagmiddag de vierde Energy Day afsloot in de Blauwe Zaal.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Masteropleiding Automotive Technology geaccrediteerd
9 april 2009 - De TU/e-master Automotive Technology, die in september van start ging, heeft de beoordeling van de NVAO doorstaan. Binnen twee weken zal de opleiding staan ingeschreven bij het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO) als een zelfstandige master. Prof.dr.ir. Maarten Steinbuch wil de instroom komend jaar verdubbelen.
Lees meer »
ID laat beursbezoekers het licht zien
9 april 2009 - Met een ruim veertigkoppige delegatie, tientallen lezingen en een nadrukkelijk podium op de thema-avond over design, was Industrial Design deze week al nauwelijks te missen op de hightech beurs CHI 2009. Maar de ID’ers namen in Boston geen enkel risico. Niks simpele shirts-met-universiteitslogo of brave (mantel)pakken met een simpele naambadge erop gespeld; de ID’ers hulden zich deze week in opvallende lichtgevende shirts van Philips LumaLive.
Lees meer »
Summercourse voor vermarkten ‘groen onderzoek’
9 april 2009 - Masterstudenten en promovendi die onderzoek doen op het gebied van ‘groene’ technologie en hiermee mogelijk de markt op willen, kunnen zich aanmelden voor een Europese summerschool van de TU/e en twee Finse instituten. De twee courses zijn begin juni in Helsinki en Eindhoven.
Lees meer »
Verhuizing CEC stagneert door dreigend faillissement
9 april 2009 - De verhuizing van het Communicatie Expertise Centrum (CEC) van Traverse naar de benedenverdieping van Laplace, die deze week zou plaatsvinden, is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Reden is het dreigende faillissement van meubelfabrikant Kembo.
Lees meer »
Conferentie over interactieve systemen
9 april 2009 - De conferentie ‘Student Interaction Design and Research Conference’ (SIDeR) wordt van 15 tot en met 17 april aan de TU/e gehouden. Het is de eerste keer dat deze conferentie buiten Scandinavië plaatsvindt. Vijf studenten Industrial Design tekenden voor de organisatie. Interactieve systemen staan centraal.
Lees meer »
Ruimte voor reflectie op oude Dommelbrug
9 april 2009 - Bouwkundestudent Lars Bouwman heeft de eerste prijs gewonnen bij de CHEOPS-ontwerpwedstrijd Project B. De jury vond zijn ontwerp STAY de beste nieuwe bestemming van de oude brug over de Dommel, de oude toegang tot de universiteit. Universiteitssecretaris en juryvoorzitter ir. Harry Roumen kondigde aan dat het College van Bestuur het ontwerp zal proberen te realiseren.
Lees meer »
TU/e evacueert duizend mensen bij calamiteitenoefening
9 april 2009 - De TU/e heeft zo’n duizend vrijwilligers -studenten en medewerkers- nodig voor een grote calamiteitenoefening in oktober. De groep wordt tijdens de oefening geëvacueerd; de bedoeling is dat zo’n vierhonderd van hen ook een nacht doorbrengen op opvanglocaties buiten de campus.
Lees meer »
Klokhuis vragendag is vooral ook Klokhuis bouwdag
9 april 2009 - Een kleine duizend kinderen waren zondag 5 april naar de TU/e gekomen voor de Klokhuis vragendag. Ze konden alle mogelijke vragen stellen die met bouwen en wonen te maken hebben. Naast het meedoen aan een quiz of het volgen van uitleg, konden ze zelf bouwen. De dag was georganiseerd door tv-programma Klokhuis, de Stichting Techniekpromotie en de TU/e.
Lees meer »
Geen Cursor in paasweek
Lees meer »
Laptop gestolen
Lees meer »
Nieuwe directeur Alumnibureau
Lees meer »
Iraanse studenten dagvaarden Nederland
Lees meer »