spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB

Zenuwbaan
Cursor in PDF formaatCursor als PDF
  laatste online nieuws
  Richard van de Sanden directeur FOM-Instituut
  29 september - De stichting FOM heeft prof.dr.ir. Richard van de Sanden benoemd tot directeur van het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen per 1 januari 2011. Van de Sanden (46) is FOM-werkgroepleider en hoogleraar aan de TU/e. Hij heeft zijn sporen verdiend op het gebied van de plasmafysica en -chemie. x5_s.jpg
  Richard van de Sanden. Foto: Bart van Overbeeke
  Lees meer »
  FOM’ers bezoeken Eindhoven en campus
  28 september 2010 - Zestig medewerkers van FOM Rijnhuizen -dat in 2015 naar de TU/e-campus verhuist- brengen woensdag 6 oktober een bezoek aan Eindhoven en de TU/e. In het stadhuis krijgen ze onder meer informatie over huisvestingsmogelijkheden en aan de TU/e volgt na een toespraak van rector Hans van Duijn een rondleiding over de campus. x4_s.jpg
  Illustratie: Jeannette Bos
  Lees meer »
  NWO vecht voor Rubicon-beurzen
  27 september 2010- Het ministerie van OCW heeft ze uit de begroting geschrapt, maar toch blijven de buitenlandbeurzen voor recent gepromoveerde wetenschappers misschien bestaan. Onderzoeksfinancier NWO wil ze niet zomaar laten verdwijnen.
  Lees meer »

  TU Delft wil nieuwbouwmiljoenen houden

  27 september 2010 - De TU Delft wil de 25 miljoen euro niet terugbetalen die ze van het ministerie kreeg voor een nieuw faculteitsgebouw. De faculteit bouwkunde, die in 2008 afbrandde, werd in een bestaand gebouw van de TU gevestigd.

  x2_s.jpg
  De Delftse faculteit Bouwkunde. Foto: TU Delft
  Lees meer »

  TU/e-team zoekt stemmen voor Academische Jaarprijs

  24 september 2010 - Het team van de faculteit Werktuigbouwkunde dat meedingt naar de Academische Jaarprijs, zoekt mensen die een stem willen uitbrengen op hun inzending ‘Brandschone Verbranding’. Wie de meeste kiezers op zijn hand krijgt, wint namelijk de Publieksprijs - een apart onderdeel van de Academische Jaarprijs – en krijgt zendtijd in het populair-wetenschappelijke tv-programma Labyrint. x1_s.jpg
  Lees meer »
  cursor 03
  3TU.Federatie wil beter scoren op rankings
  23 september 2010 - Welke rankings zijn echt relevant voor de drie technische universiteiten? Dat gaat de 3TU.Federatie onderzoeken. Ook gaat men bekijken of het mogelijk is om hoger op relevante rankings te komen door op bepaalde gebieden beter te gaan presteren.
  Lees meer »
  “Asbestsanering aan gevel W-hal levert geen gevaar op”
  23 september 2010 - Ook aan de buitengevel van de W-hal wordt op dit moment door medewerkers van het bedrijf Horyon aan asbestsanering gedaan. Onder meer wordt asbesthoudende kit uit de raamsponningen verwijderd. Daarbij worden door de Horyon-medewerkers mondkappen gedragen en soms ook beschermende kleding. Het is logisch dat daarbij de vraag gesteld kan worden of deze werkzaamheden niet schadelijk zijn voor onbeschermde voorbijgangers.
  Foto | Bart van Overbeeke
  Lees meer »
  VSNU over bezuinigingen: “Schijnheiligheid troef”
  23 september 2010 - Universiteitenvereniging VSNU en de studentenorganisaties zijn teleurgesteld in het kabinet, dat op onderwijs en onderzoek bezuinigt. De HBO-raad houdt zijn kruit liever droog tot het volgende kabinet er is.
  Lees meer »
  “Vrijheid is nooit vanzelfsprekend”
  23 september 2010 - Tijdens de Eindhoven Freedom Lecture die maandag 20 september werd gehouden in de Blauwe Zaal, vroeg commandant der strijdkrachten generaal Peter van Uhm het publiek respect en begrip voor ‘zijn militairen’. George Salton, de overlevende van de Holocaust die zou komen vertellen over zijn ervaringen in tien concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog, moest het laten afweten.
  Van Uhm tijdens de Freedom Lecture aan de TU/e. Foto | Bart van Overbeeke
  Lees meer »
  Brabantse ‘noches’ zijn lang…
  23 september 2010 - De liefde, het leven, het geluk en de smart - deze thema’s stonden afgelopen weekend traditiegetrouw centraal in de romantische liederen die zo’n honderdvijftig tuno’s en tuniña’s uit Nederland en Spanje in de stad ten gehore brachten. Vrijdagavond 17 september vormden vier kroegen in het centrum het decor voor de vrolijke studentenliedjes en subtiele serenades. De dag erna kwamen nog eens honderden mensen kijken en luisteren naar de optredende tuna’s bij de Wim van Doorne Muziekkiosk.
  Foto | Bart van Overbeeke
  Lees meer »
  Jonge onderzoekers leveren in
  23 september 2010 - Er is in 2011 iets minder geld voor jonge onderzoekers. Verder verandert er weinig in de rijksbegroting voor wetenschappelijk onderzoek. Extraatjes zitten er voorlopig niet in en de meeste kortingen waren al aangekondigd.
  Lees meer »
  Heertje sluit Energy Days af
  23 september 2010 - Op de tiende en laatste Energy Day, een masterclass rondom het thema energie en klimaat, was een van de sprekers prof. Arnold Heertje. Hij pleitte voor een nieuwe kijk op economie waarin financiële transacties niet centraal staan.
  Foto | Bart van Overbeeke
  Lees meer »
  Werktuigbouwkunde tegen grenzen capaciteit
  23 september 2010 - 206 studenten hebben zich dit jaar aangemeld voor de studie Werktuigbouwkunde, tegen 172 studenten vorig jaar (peildatum 21 september). “Deze stijging van twintig procent zorgt ervoor dat we tegen de grenzen van onze capaciteit aankomen”, stelt prof.dr.ir. René de Borst, decaan van de faculteit Werktuigbouwkunde.
  Lees meer »
  Kleine Prijs in Gaslab uitgesteld
  23 september 2010 - De Kleine Prijs van Nederland in het Gaslab wordt uitgesteld. Omdat een aantal deelnemende bands op 7 oktober niet voltallig is, schuift de popmuziekwedstrijd van de TU/e door naar 16 december.
  Lees meer »
  Wiskunde 3TU bundelt krachten met Berlijn
  23 september 2010 - Het 3TU Applied Mathematics Institute (AMI) gaat intensief samenwerken met zijn Berlijnse broer MATHEON. Samen vormen deze instituten, met in totaal tachtig hoogleraren en ruim vijfhonderd onderzoekers, het grootste wiskundecluster in Europa.
  Lees meer »
  Beleef de TU/e
  23 september 2010 - Energie en Gezondheid zijn de twee thema’s waar het zondag 3 oktober om draait tijdens de TU/eXperience, voorheen de Publieksdag. In zes universiteitsgebouwen zijn de meest uiteenlopende activiteiten, voorstellingen, colleges en lezingen. Voor het eerst zet ook Technische Natuurkunde de deuren van haar eigen gebouwen op deze dag open voor het publiek.
  Archieffoto | Bart van Overbeeke
  Lees meer »
  Toekomst La Tuniña onzeker
  23 september 2010 - La Tuniña vreest voor de toekomst van de vereniging als zich komend jaar geen jonge studentes melden die de kar gaan trekken. De club draait momenteel vooral op werkende leden. “Zonder nieuwe aanwas gaat het studentenkarakter er langzaam vanaf en dat is jammer”, zegt Iris Rutten van La Tuniña.
  Lees meer »
  Drieduizendste diploma voor Stan Ackermans Institute
  23 september 2010 - Nog voor het Stan Ackermans Institute (SAI) volgend jaar het zilveren jubileum viert van de tweejarige ontwerpersopleidingen, werd donderdag 16 september al een andere mijlpaal bereikt. De Griekse Sissy Papatheologou werd tijdens de diploma-uitreiking in het Auditorium in het zonnetje gezet voor het feit dat zij het drieduizendste diploma van het SAI in ontvangst mocht nemen.
  Foto | Bart van Overbeeke
  Lees meer »
  Separated at birth
  23 september 2010 - Hoogleraar Bouwkunde prof.ir. Jan Westra heeft een tweelingbroer: Legoman. Bij de geboorte zijn de twee uit elkaar gehaald, volgens TU/e-bouwkundestudenten Rob Ilbrink (inmiddels afgestudeerd) en Beerd Gieteling.
  Lees meer »
  Bollebozen buigen zich over sommen
  23 september 2010 - Maar liefst vijf collegezalen in het Auditorium waren er vrijdag 17 september nodig om alle 149 deelnemers aan de finale van de Nederlandse Wiskunde Olympiade hun sommen te laten maken. Een hoge opkomst: slechts een vijftal scholieren kwam niet opdagen. Volgens organisator dr. Quintijn Puite komt dat doordat de deelnemers zich al door twee voorrondes hadden geworsteld. “Dit jaar hebben we voor het eerst drie rondes. En we hebben in het programma ook voor het eerst een plekje ingeruimd voor ouders en begeleiders.”
  Foto | Josse van Dobben de Bruyn
  Lees meer »
  TU/e genoemd als speler in Brabantse ‘food faculteit’
  23 september 2010 - De TU/e zou een rol kunnen spelen in een Brabantse ‘food faculteit’, die moet helpen de provincie tot ‘kraamkamer van voedselinnovatie’ te maken. Dat blijkt uit een visiedocument over de ontwikkeling van de agrofoodsector in Brabant, in opdracht van het provinciebestuur geschreven door ontwikkelmaatschappij Agro & Co.
  Lees meer »
  Cursus creativiteit voor docenten
  23 september 2010 - Docenten die creatieve processen bij hun studenten willen leren stimuleren, kunnen op 8 en 15 oktober terecht bij een pilotcursus creativiteitsmethoden. De cursus, die de titel ‘Tussen snappen en ontsnappen’ heeft meegekregen, wordt gegeven door docent dr.ir. Kees van Overveld van de faculteit IE&IS.
  Lees meer »
  Nieuws | Mens
  Foto | Bart van Overbeeke
  “Nederland is mijn tweede thuis”
  Lees meer »