spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB

Hard basgitaar spelen voel je in je buik en borst

Bloedstollende experimenten

De eerste stap op weg naar nano-fabriekjes
Cursor in PDF formaatCursor als PDF

Joeri Verlinden plaatst zich voor halve finale WK-zwemmen

9 april 2008 - Joeri Verlinden, student Biomedische Technologie op de TU/e, heeft zich vanochtend op het WK korte baan in Manchester geplaatst voor de halve finale op de honderd meter vlinderslag. Met een tijd van 52,33 seconden zette de twintigjarige zwemmer een vijftiende tijd neer. De halve finale is vanavond. Mocht Verlinden een plaats bij de laatste acht behalen, dan zwemt hij morgenochtend de finale. Verlinden komt vrijdag ook nog uit op de 50 meter vlinder. x9_s.jpg
Joeri Verlinden
Lees meer »
'In bijna elk product speelt wiskunde een rol'
8 april 2008 - 'Math Inside'. Zo heet het boek dat 16 april op de TU/e gepresenteerd wordt. "Als je een willekeurig product bekijkt, blijkt bijna altijd dat er wiskunde in zit", vertelt Bob Mattheij, directeur van LIME. Het kleurrijke boek bevat zo’n dertig voorbeelden hiervan.
x8_s.jpg
Een afbeelding uit ‘Math Inside’. Ook bij de productie van glas speelt wiskunde een grote rol.
Lees meer »
Eerste ideeën Van Gijzel direct afgeschoten
7 april 2008 - Een Rijksmuseum voor technologie en een internationale school. Die zaken wil Rob van Gijzel, die vanavond als burgemeester van Eindhoven geïnstalleerd wordt, graag snel naar Eindhoven halen. Kan niet, reageert minister Plasterk op het eerste idee. En een internationale school is er al in Eindhoven.
x7_s.jpg
Rob van Gijzel
Lees meer »
Thor en Simon Stevin werken etmaal aan autosimulatorproject
7 april 2008 - De vermoeidheid heeft na bijna 22 uur zonder slaap toegeslagen, maar het plezier is er niet minder om. Leden van de studieverenigingen Simon Stevin (Werktuigbouwkunde) en Thor (Elektrotechniek) werkten afgelopen woensdag en donderdag in W-laag gedurende 24 uur aan een project. De vier groepjes van zes personen kregen de opdracht een zo realistisch mogelijke rijervaring te simuleren. x6_s.jpg
Foto: Bart van Overbeeke.
Lees meer »
Geef je mening over het bindend studieadvies
4 april 2008 - Het universiteitsbestuur heeft een projectgroep aan het werk gezet om te onderzoeken of de invoering van een bindend studieadvies (bsa) op de TU/e haalbaar is. De projectgroep vraagt nu aan studenten om hun mening te geven, op het speciale mailadres bsa@tue.nl. Alles wat je kwijt wil over de mogelijke invoering van een bsa, kun je op dit mailadres kwijt.
Lees meer »
'Studentesverkrachter' vrijgesproken

4 april 2008 - Een 44-jarige Eindhovenaar is dinsdag door de rechtbank in Den Bosch vrijgesproken van de gewelddadige verkrachting van twee Eindhovense vrouwen, in september 1995 en augustus 2000. De reden: gebrek aan bewijs.

Lees meer »

Prijs voor kabelnetwerkmodellen van Van Leeuwaarden

3 april 2008 - De Doctoral Dissertation award for Operations Research in Telecommunications is dit jaar toegekend aan dr. Johan van Leeuwaarden van de TU/e. Dit gebeurde tijdens de tweejaarlijkse INFORM Telecommunications conferentie in Washington op 27 tot 29 maart.
Lees meer »

Gezocht: studenten die als journalist willen werken

3 april 2008 - Binnenkort gaat Shift (Shift040.nl) van start, een website met nieuws uit het Eindhovense studentenleven. We zoeken hiervoor studenten die - tegen betaling - nieuws willen opsporen, artikelen willen schrijven en foto’s maken. Wie journalistieke aspiraties heeft, kan hier de vacature downloaden. Meer informatie over Shift is te lezen in Cursor 23.

x2_s.jpg
Lees meer »
Hoogleraren: opslag bel- en maildata 'onnodig en gevaarlijk'
3 april 2008 - Vijftien Nederlandse hoogleraren, waaronder vier van de TU/e, nemen in het NRC van gisteren stelling tegen de opslag van bel- en mailgegevens. Volgens een Europese richtlijn moeten deze data minstens 6 maanden en maximaal 24 maanden worden bewaard. De Nederlandse regering wil kiezen voor 18 maanden. Dat is 'onnodig en gevaarlijk', betogen de professoren.
Lees meer »
TU/e sluit alliantie met München en Lyngby
3 april 2008 - De TU/e, de Technische Universität München (TUM) en de Danmarks Tekniske Universitet (DTU) zijn een alliantie aangegaan die vooral gericht is op de uitwisseling van studenten en promovendi. De voorzitters van de drie universiteiten tekenden woensdag 26 maart in Eindhoven de overeenkomst.
Lees meer »
Creatieve uitspanningen TU/e’ers beloond
3 april 2008 - Zeshonderd beschilderde kommetjes lagen dinsdag 1 april uitgestald in de hal van het Hoofdgebouw. Het ging om de bekendmaking van de winnaars van de Artbowlwedstrijd. Jurgen Bulsink had zijn kom volgens de jury het mooist beschilderd, Daniëlle van Herk werd tweede en Ivo de Jong, Prashant Argrawal en Mikhail Ponomarev deelden een derde plaats.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Rector geeft aftrap voor docententoets Engels
3 april 2008 - Alle docenten en hoogleraren van de TU/e die vakken in het Engels geven, krijgen binnen drie jaar een test Engels. Het gaat in totaal om een kleine zevenhonderd medewerkers. De aftrap werd woensdag verricht door rector prof.dr.ir. Hans van Duijn, die als eerste het schriftelijke deel van de Engelse test deed.
Rector Hans van Duijn bezig met de taaltoets Engels. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Oud-rector Martin Rem overleden
3 april 2008 - Prof. dr. Martin Rem (1946) is 27 maart in het ziekenhuis overleden. Rem was al enige tijd ziek. Eind februari nog kreeg hij een Koninklijke onderscheiding; hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Lees meer »
Van Bronswijk veegt op tv vloer aan met balansventilatie
3 april 2008 - Prof.dr. Annelies van Bronswijk vindt dat balansventilatiesystemen moeten worden afgeschaft, omdat het ongezonde woningen oplevert. Dat stelde de TU/e-hoogleraar afgelopen zondag in het tv-programma Zembla. Meerdere Tweede Kamerfracties willen nu ook dat balansventilatie in de ban gaat, meldt het Algemeen Dagblad.
Lees meer »
Plannen voor nieuwe huisvesting buitensportverenigingen
3 april 2008 - “Als het regent is het er één grote modderboel. De muizen vreten onze spullen aan. We hebben al één kite weg kunnen gooien.” Bij windsurfvereniging E.S.W.V. WETH hebben ze hun buik vol van de containers bij de tennisvelden waar ze nu hun spullen in kwijt moeten. Ook de kanoërs ergeren zich aan de opslag. Naar verwachting staan er in het najaar acht nieuwe containers.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Symposium over techniek en ontwikkeling
3 april 2008 - De bestuurscommissie Techniek voor Ontwikkelingsproblematiek (TvO) en Studium Generale (SG) houden 9 april een symposium over techniek en ontwikkeling. Deze Innovation for development day (I4D) wordt van 10.00 tot 17.00 uur gehouden in het Auditorium. Het exacte thema is (dis)Connecting the world.
Lees meer »
Alternatief plan W-hal enkele weken vertraagd
3 april 2008 - De presentatie van de nieuwe bouwplannen rond de W-hal is enkele weken vertraagd. Morgen, dinsdag 1 april, zouden de bijgestelde plannen publiek worden gemaakt, maar dat blijkt niet haalbaar, vertelt ir. Herman Rikhof van Dienst Huisvesting van de TU/e. “We willen graag iets van de oude W-hal behouden, maar het is technisch gewoon heel lastig. We zitten heel erg te puzzelen om het voor elkaar te krijgen.” Rikhof verwacht wel dat er in april een plan getoond kan worden.
Lees meer »
Elektrotechniek heeft nieuw faculteitsblad
3 april 2008 - Connecthor, zo heet het faculteitsblad dat dertien medewerkers en studenten van Elektrotechniek samen hebben gemaakt. De eerste editie kwam in maart uit.
Lees meer »
Vredescentrum verder als stichting
3 april 2008 - Het College van Bestuur besloot om het Vredescentrum van de TU/e eind 2007 als bestuurscommissie op te heffen en daarmee stopte ook de financiële ondersteuning. De Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO) heeft onlangs echter het Vredescentrum voor 2008 een subsidie toegekend van 9600 euro.
Lees meer »
Springen voor het lustrum
3 april 2008 - Zo’n 75 tot 100 studenten en enkele medewerkers van de faculteit Biomedische Technologie sprongen donderdag 20 maart vanaf een zestig meter hoge kraan bij het Hoofdgebouw naar beneden. De wind was hard en koud, maar net niet hard genoeg om het springen af te blazen. Wel waaide een partytent bijna weg, die daarna snel werd afgebroken. Het bungeejumpen, georganiseerd door studievereniging Protagoras, was onderdeel van de viering van het tienjarig bestaan van de faculteit Biomedische Technologie, dat als thema heeft ‘Springlevend’.
Foto:Bart van Overbeeke
Lees meer »
Nieuwe woonunits op campus
3 april 2008 - Woningcorporatie Woonbedrijf plaatst komende zomer extra ‘spaceboxen’ op de TU/e-campus. De 93 gemeubileerde woonunits komen in twee blokken van drie hoog te staan, op het grasveld tussen gebouw Corona en het fietspad langs de Dommel. Twee weken geleden is bij de gemeente de bouwvergunning aangevraagd.
Lees meer »
Student-medewerkers gezocht voor Eureka-dag in Evoluon
3 april 2008 - Eureka!Day zoekt tachtig student-medewerkers voor het scholierenevenement dat 22 mei in het Evoluon wordt gehouden. Er zullen zo’n 1200 VWO-leerlingen uit de klassen één tot en met drie naar het Evoluon komen. De organisatie van Eureka!Cup 2008 ligt in handen van de TU/e en de TU Delft. Het doel is om leerlingen te laten kennismaken met toepassingen van techniek en natuurkunde.
Lees meer »
Smart Energy Glass wint New Ventureprijs
3 april 2008 - Een raam dat inkomend zonlicht naar wens kan dimmen en het overschot aan licht kan omzetten naar elektrische energie, is het product waarmee Peer + de ondernemingswedstrijd New Venture heeft gewonnen. Peer + is het bedrijf dat Thomas Bouwels opzette met aio Casper van Oosten tijdens zijn afstudeerwerk op de TU/e bij de faculteit Scheikundige Technologie.
Lees meer »
YouTube-filmpje van ID-student leidt tot kleine mediahype
3 april 2008 - Een filmpje op YouTube waarin het afstudeerproject van masterstudent Industrial Design Joris van Gelder wordt getoond - een afstandsbediening zonder knoppen - trekt veel aandacht. Het aantal views op YouTube staat op ruim 47.500. Volgens Van Gelder is zelfs de Engelse tv-zender Channel4 geïnteresseerd in zijn project.
Lees meer »
In Memoriam
Lees meer »