spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB


Cursor in PDF formaatCursor als PDF
Serenades over anjers en mooie vrouwen
15 september 2009 - Van 25 tot en met 27 september zal Eindhoven, als het aan de organisatie van het Tunafestival ligt, transformeren tot een Spaanse stad waarin tuna’s een muzikale optocht en talloze serenades verzorgen. Bij deze negende editie van het festival wordt de TU/e nadrukkelijk betrokken. Daarom komt er een mailing voor alle medewerkers en studenten en is er een fototentoonstelling. x6_s.jpg
Archieffoto: Bart van Overbeeke.
Lees meer »
Bezuiniging op aanvullende beurs
15 september 2009 - Vanaf het volgende studiejaar is de aanvullende beurs voor eerstejaars studenten na vijf maanden geen gift meer. Voorheen kregen studenten de aanvullende beurs in het eerste studiejaar cadeau, ook als ze uiteindelijk geen diploma haalden. x5_s.jpg
Lees meer »
3D-scans voor betere plastic zonnecellen
14 september 2009 - Onderzoekers van de TU/e hebben voor het eerst haarscherpe 3D-beelden gemaakt van het binnenste van een plastic zonnecel. Zij hebben hierdoor een beter beeld gekregen van de nanostructuren in de cellen en de invloed hiervan op de prestaties van de zonnecel. x4_s.jpg
3D-electrontomografie-afbeelding van een polymeer/metaaloxide zonnecel. In geel het netwerk van het metaaloxide, ingebed een polymeermatrix (zwart).
Lees meer »

Rector stelt ‘versplinterd’ verenigingsleven ter discussie

11 september 2009 - Tijdens een informele tweejaarlijkse bijeenkomst in Maastricht, waarbij het TU/e-bestuur in discussie ging met studentbestuurders, heeft rector prof.dr.ir. Hans van Duijn het in zijn ogen grote aantal studentenverenigingen aan de TU/e ter discussie gesteld. Volgens Van Duijn leidt het hebben van 91 verenigingen tot ‘versplintering’ en gaat er zo ook onnodig veel tijd verloren met bestuurswerk. x3_s.jpg
De bijeenkomst in La Bonbonnière in Maastricht. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »

Onderzoek naar studentenhuisvesting

11 september 2009 - Het ministerie van VROM probeert via een internetenquête te achterhalen hoe studenten willen wonen. Het onderzoek moet de behoefte aan studentenhuisvesting in twintig steden, waaronder Eindhoven, in kaart brengen.


Lees meer »

TU's vragen steun overheid om samenwerking uit te bouwen

10 september 2009 - De drie technische universiteiten van Eindhoven, Delft en Twente willen hun samenwerking in de 3TU.Federatie verder intensiveren en uitbreiden om te zorgen dat de Nederlandse kenniseconomie niet achterop raakt. Voorwaarde is wel dat de overheid het initiatief van 3TU jaarlijks steunt met een bijdrage van 65 miljoen euro. Dat schrijven de universiteiten in 'Ontwikkelingsplan 2009-2012' dat donderdag openbaar is gemaakt. x1_s.jpg
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
SER-voorzitter Rinnooy Kan hekelt gebrek aan ambitie
10 september 2009 - Prof.dr. Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), sprak maandag 7 september tijdens de opening van het academisch jaar aan de TU/e zijn bezorgdheid uit over het lage ambitieniveau van Nederland op de terreinen onderwijs, kennis en innovatie. Brainport Eindhoven heeft volgens hem binnen Europa de beste mogelijkheden om verder op te klimmen als innovatieve regio.
Een Brazilliaanse showband begeleidde maandagmidddag het cortège naar de festiviteiten in het Hoofdgebouw en aanpalende feesttent.
Foto’s: Bart van Overbeeke
Lees meer »
TU/e krijgt meeste kenniswerkers
10 september 2009 - De TU/e krijgt, samen met TNO, dit en volgend jaar de meeste kenniswerkers toebedeeld door het ministerie van Economische Zaken (EZ). In totaal worden vierhonderd kenniswerkers afkomstig van ongeveer vijftig bedrijven gekoppeld aan de TU/e.
Lees meer »
Yesterdays news
Lees meer »
3TU dient voorstel in bij European Institute
10 september 2009 - De drie technische universiteiten van Eindhoven, Delft en Twente willen meer aandacht besteden aan informatie- en communicatietechniek (ICT) in de gezondheidszorg. Ze hebben de ambitie om nieuwe technieken zo snel mogelijk op de markt brengen. Met dat doel hebben ze recent een samenwerkingsvoorstel ingediend bij het European Institute of Technology (EIT).
Lees meer »
Verandering van spijs
10 september 2009 - Zoals bij aanvang van elke jaargang zijn ook ditmaal in Cursor enkele nieuwe rubrieken van start gegaan en zijn er ook enkele gesneuveld.
Lees meer »
Bezoeker openingsfeest ruïneert gebit tijdens val
10 september 2009 - Een beschonken TU/e-student is maandagnacht, na het feest aansluitend op de opening van het academisch jaar, met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht nadat hij flinke verwondingen in het gezicht had opgelopen.
Lees meer »
OPEN your mind?
10 september 2009 - Geheimzinnig gedoe? Houden wij journalisten, in al onze nieuwsgierigheid, niet van. Van de mysterieuze boodschappen waarmee we sinds dinsdag op de campus om de oren worden geslagen, worden we dan ook een tikkeltje opstandig. ‘OPEN your mind’ wordt ons vanaf elke deur toegeroepen. ‘To mars by elevator?’ opperen de liftdeuren vriendelijk. Ook onze auto’s en fietsen worden niet gespaard van in fuchsiaroze-met-wit gehulde geheimzinnigheid.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
TU/e-bestuurder sleutelfiguur hoger onderwijs
10 september 2009 - Collegelid mr. Jo van Ham staat op vier in de lijst van meest aansprekende figuren in het hoger onderwijs in 2009. Het online wetenschappelijk nieuwsmagazine ScienceGuide verkoos de TU/e-bestuurder onder meer omdat hij ‘hard trok aan de 1000-kenniswerkersactie en menigeen inspireerde tot een bredere regeling op dit terrein’.
Lees meer »
“World Design Capital meer dan leuk etiket”
10 september 2009 - De gemeente Eindhoven is alleen nog met de Finse stad Helsinki in de race om de titel ‘World Design Capital 2012’. Decaan prof.dr.ir. Jeu Schouten van Industrial Design vindt dat niet meer dan logisch. Mede omdat ‘creating a caring society’ de onderkop van de titel is. “Ik denk dat Eindhoven de beste papieren heeft.”
Lees meer »
Kijkje in de ruimtevaart
10 september 2009 - Is onbemande ruimtevaart goedkoper en efficiënter dan bemande? Wat is je persoonlijke drijfveer? Ruimtevaarder André Kuipers kreeg maandagmiddag heel wat vragen voor zijn kiezen. Studenten gingen met hem in gesprek voorafgaand aan de opening van het academisch jaar aan de TU/e.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Mexicaanse griep zet nog niet door aan TU/e
10 september 2009 - Sinds de Intro zijn er slechts vier vermoedelijke gevallen gemeld van Mexicaanse griep onder studenten en medewerkers van de TU/e. Bovendien zijn de gevallen dusdanig verspreid over de campus, dat het onwaarschijnlijk lijkt dat er sprake is van een gemeenschappelijke besmettingsbron op het universiteitsterrein.
Lees meer »
File rijden voor de wetenschap
10 september 2009 - Tientallen voertuigen die op de snelweg tussen Helmond en Eindhoven in september 2011 file rijden, waarbij de bestuurders slechts sturen. De auto’s communiceren met elkaar en met de infrastructuur. De TU/e doet met een team mee aan het omvangrijke internationale project Grand Cooperative Driving Challenge.
Lees meer »
PF bewapent CvB-voorzitter
10 september 2009 - Ing. Amandus Lundqvist, voorzitter van het College van Bestuur van de TU/e, heeft van studentengroepering PF een paar bokshandschoenen aangeboden gekregen om in Den Haag de strijd aan te gaan voor extra financiële middelen. Lundqvist noemde het cadeau ‘zeer bruikbaar’.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Aantal eerstejaars groeit fors
10 september 2009 - Het aantal nieuw ingeschreven TU/e-studenten is aanzienlijk gegroeid ten opzicht van vorig jaar. Het stijgingspercentage blijft achter bij het voorlopige landelijke gemiddelde (vijfentwintig procent), maar de cijfers wijzen uit dat de TU/e met zo’n negen procent meer eerstejaarsstudenten in de lift zit.
Lees meer »
Grote calamiteitenoefening gaat niet door
Lees meer »
Goldschmidt gastdocent bij nieuwe universiteitscolleges
10 september 2009 - Bioloog en schrijver Tijs Goldschmidt bijt het spits af als prominente gastdocent bij de zogeheten Eindhoven University Lectures.
Lees meer »
Nog geen nieuwe decaan ID
Lees meer »
In memoriam
10 september 2009 - Op 30 juli is prof.dr. Jaap Wessels, emeritus hoogleraar van onze universiteit, op 70-jarige leeftijd in Veldhoven overleden. De TU/e verliest met hem een wetenschapper die zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt voor de universiteit en de universiteitsgemeenschap, voor de wetenschap en de industrie.
Lees meer »