spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB

Italiaans rugzakje omgekiept

De kunst van de herhaling

Nayade-toernooi
Cursor in PDF formaatCursor als PDF
Special Cursor 50 jaarSpecial Cursor 50 jaar
Tweede honors-lichting presenteert onderzoeksresultaten
1 juli 2009 - De tweede lichting honors-studenten heeft maandag 29 juni tijdens een symposium haar onderzoeksresultaten gepresenteerd. Volgens de betrokken docenten van het honors program is het afgeleverde werk dit jaar van betere kwaliteit dan vorig jaar.
Lees meer »
Uitstel van executie voor Stack
1 juli 2009 - Oktober is de nieuwe deadline die Stack zichzelf heeft gesteld om een nieuw bestuur te vinden. De studentencomputervereniging hing opheffing boven het hoofd, maar tijdens de hiervoor geplande opheffings-ALV op 18 juni stond toch weer een commissie op die verder gaat zoeken naar nieuwe bestuurders.
Lees meer »
In gesprek met Nobelprijswinnaar
1 juli 2009 - Ir. Maartje Bastings, promovenda bij Molecular Science and Technology aan de TU/e, sprak gisteren bijna drie kwartier met Nobelprijswinnaar Peter Agre. Bastings is deze week in het Zuid-Duitse Lindau voor de 59e editie van de jaarlijkse ontmoeting tussen Nobelprijswinnaars en jonge, veelbelovende wetenschappers. x6_s.jpg
Tekst en foto: Harm Ikink.
Lees meer »
Plastic kunstspieren uit printer in Nature Materials
29 juni 2009 - Onderzoekers van Polymeertechnologie (TU/e-faculteit Scheikundige Technologie) hebben plastic ‘kunstspieren’ gemaakt die bewegen onder invloed van licht. De kunstspieren, die de vorm hebben van flinterdunne flapjes van nog geen millimeter lang, zijn ontworpen om vloeistoffen voort te stuwen op een ‘lab-on-a-chip’: een microchip om bloed of speeksel mee te analyseren. Dat schrijven de onderzoekers in een artikel in Nature Materials dat gisteren, zondag 28 juni, online verscheen. x5_s.jpg
De respons van de ‘kunstspier’ op het aanzetten van een lamp: het flapje krult op onder invloed van het licht.
Lees meer »
Van der Waals opent condoleanceregister voor King of Pop
29 juni 2009 - Natuurkundige studievereniging Johannes Diderik van der Waals biedt studenten en medewerkers van de TU/e de gelegenheid hun verdriet over het overlijden van Michael Jackson onder woorden te brengen in een condoleanceregister. x4_s.jpg
Lees meer »
TU/e’ers succesvol bij New Venture
26 juni 2009 - Het businessplan van TU/e-student Thijs Putman en TU/e-alumnus ir. Edwin van Rest voor hun site Mastersportal.eu, waar ze in 2007 mee van start zijn gegaan, heeft bij de businesswedstrijd New Venture één van drie hoofdprijzen van 25.000 euro gewonnen. x3_s.jpg
De winaars mochten de Amsterdamse beurs openen met de traditionele gongslag.
Lees meer »

Tech United Eindhoven titelkandidaat WK Robocup

26 juni 2009 - Het Robocupteam van de TU/e, Tech United Eindhoven, is een van de titelkandidaten op het WK voetbal voor robots in dat volgende week begint in Graz. Op het WK 2008 in China eindigde het team als tweede en in datzelfde jaar werden de Eindhovenaren Europees kampioen. “Als ik niet zeg dat we eerste worden, hoeven we niet naar Oostenrijk te gaan”, zegt teamleider Roel Merry zelfverzekerd. Hij is overtuigd van de vaardigheden van de nieuwe lichting TU/e-robots.

x2_s.jpg
De nieuwe voetbalrobots van Tech United Eindhoven; sneller, sterker en slimmer.
Lees meer »
Handtekeningen tegen bezuiniging boekenbudget naar CvB
25 juni 2009 - Ties Linders en Martijn Schlatmann hebben donderdag 25 juni, 724 handtekeningen gebracht naar Harry Roumen en Jo van Ham van het College van Bestuur. Met de uitreiking protesteren de Bouwkundestudenten opnieuw tegen de halvering van het boekenbudget die de universiteitsbibliotheek moet doorvoeren. Linders en Schlatmann vrezen voor een verschraling van het informatieaanbod.
        

x1_s.jpg
Van links naar rechts: Jo van Ham, Harry Roumen, Ties Linders en Martijn Schlatmann.

Lees meer »
TU/e grootverdiener bij stichting STW
25 juni 2009 - De vijf aanvragen van de TU/e voor een tweede fase Valorisation Grant van technologiestichting STW zijn vorige week allemaal gehonoreerd. De subsidies van ieder twee ton zijn voor het uitbaten van een technische vinding om daarmee in ongeveer twee jaar tijd een nieuw bedrijf op te zetten.
Lees meer »
Iraanse TU/e’ers in ‘stille’ tocht
25 juni 2009 - Tien tot vijftien medewerkers en studenten van de TU/e die uit Iran komen, liepen dinsdagavond mee tijdens een tocht in Eindhoven om aandacht te vragen voor de situatie in hun thuisland.
Lees meer »
Brief over Mexicaanse griep in de maak
25 juni 2009 - Nu begin deze week aan de High Tech Campus Eindhoven een medewerker besmet is geraakt met de Mexicaanse griep, neemt ook aan de TU/e de urgentie toe er maatregelen voor te treffen. Een informatiebrief is in de maak.
Lees meer »
Eredoctor Stupp tweede ‘distinguished professor’
25 juni 2009 - Prof.dr. Samuel Stupp, directeur van het Institute for BioNanotechnology in Medicine aan de Northwest University in Chicago, is door het College van Bestuur benoemd tot de tweede ‘distinguished professor’ van de TU/e.
Prof.dr. Samuel Stupp.
Lees meer »
TU/e-professor Bert Meijer op Lowlands
Lees meer »
Volgende week laatste Cursor
Lees meer »
Loopbruggen W-hal in juli gesloten
25 juni 2009 - De Dienst Huisvesting sluit op maandag 6 juli de loopbruggen van de W-hal af. Het gebouw wordt vanaf die datum ontmanteld voor de start van Campus 2020, de renovatie van het universiteitsterrein en gebouwen die vele jaren zal duren. Projectleider Piet van Happen realiseert zich dat de afsluiting het logistieke hart uit de campus haalt, want de W-hal ligt centraal in het loopbruggensysteem dat onder meer Potentiaal, W-hoog, Matrix en Hoofdgebouw verbindt. “We zullen om het gebouw heen moeten. Deze week krijgen de trottoirs opritjes voor wielen van materiaalkarren en worden routebordjes opgehangen.”
Een nieuwe wenteltrap bij Potentiaal zorgt voor een veilige vluchtweg.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Derdemachtswortel uit het blote hoofd
25 juni 2009 - Het wiskundeprogramma Mathematica kent vele doeleinden. Tom Verhoeff gebruikt het voor simulaties en rekenwonder Willem Bouman traint ermee. Beide mannen gaven een voordracht tijdens het algemeen wiskunde colloquium op dinsdag 23 juni in de Blauwe zaal.
Willem Bouman aan het rekenen. Foto: Niek Brunninkhuis
Lees meer »
TU/e-studenten ontwerpen kanteldeuren voor oude beeldbuisfabriek
25 juni 2009 - TU/e-studenten Industrial Design en Bouwkunde hebben ongeveer dertig ontwerpen gemaakt voor een nieuwe bestemming van drie grote stalen kanteldeuren van het voormalige industrieterrein Strijp R. De bouwtekeningen en maquettes, tot en met 24 juli tentoongesteld in Vertigo, dingen mee naar een ontwerpprijs van de Amsterdamse projectontwikkelaar Amvest.
Lees meer »
BHV ‘steelt’ laptops
25 juni 2009 - De Bedrijfshulpverlening (BHV) heeft afgelopen vrijdag bij de kroeg van studievereniging Industria twee laptops van studenten ‘gestolen’ en kreeg er een fles wijn als bedankje voor terug. De BHV neemt wel vaker laptops mee, om studenten erop te wijzen dat ze hun spullen niet onbeheerd moeten achterlaten. De studenten hebben hun computers overigens weer netjes terug gekregen.
Lees meer »
Bedenk een prijs en win hem zelf
25 juni 2009 - Twee fantasievolle ontwerpen van tweedejaars studenten Industrial Design kregen de afgelopen weken aandacht in zowel de Volkskrant als het Eindhovens Dagblad. Ze waren winnaars van de Playful Design Award 2009, een competitie die ID samen met het Deense bedrijf Kompan had bedacht.
Lees meer »
Italiaans rugzakje bruut omgekiept
25 juni 2009 - Mara Saeli, PhD van de Eindhoven School of Education, kon haar ogen nauwelijks geloven vorige week vrijdag. Op de parkeerplaats bij het Potentiaal lag haar geliefde klassieke Fiatje 500 op een kant.
Mara Saeli is verzot op haar autootje waarin ze al tien jaar stad en land mee afreist. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
TU/e-hoogleraar betrokken bij Nationaal Historisch Museum
25 juni 2009 - Waar komt het Nationaal Historisch Museum en op welke onderdelen gaat ze focussen? Vragen die zorgen voor een pittige discussie tussen Tweede Kamer en minister Plasterk. Prof. dr. Matthias Rauterberg, hoofd van de Designed Intelligence Group bij Industrial Design op de TU/e, denkt mee over vernieuwende technologische concepten voor het museum.
Lees meer »
Wilhelmina-ring voor TU/e-alumnus Körmeling
25 juni 2009 - TU/e-alumnus John Körmeling krijgt de Wilhelmina-ring, een landelijke oeuvre-prijs die iedere twee jaar wordt uitgereikt aan een prominente Nederlandse beeldhouwer. Dat heeft de Nederlandse Kring van Beeldhouwers deze week bekend gemaakt.
John Körmeling (midden in witte blouse) tijdens de presentatie van zijn ontwerp van het Nederlandse paviljoen op de wereldexpo 2010 in Shanghai.
Lees meer »
DevLab Café
Lees meer »
Inbraken en vernielingen
Lees meer »