spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kBCursor in PDF formaatCursor als PDF
Special Cursor 50 jaarSpecial Cursor 50 jaar
Volleybalheren Hajraa maken zich op voor Europese strijd
19 juli 2010 - Team Heren 1 van Hajraa maakt zich op voor de sportieve strijd tijdens het Europees Studentenkampioenschap (ESK) in Warschau. De twaalf volleyballers, onder wie zes TU/e-studenten, doorlopen woensdagmiddag nog een training in Eindhoven, waarna ze met coach Misha Latuhihin naar Polen vertrekken. x8_s.jpg
Archieffoto: Bart van Overbeeke
Lees meer »

TU/e-hoogleraar Bert Meijer wint AkzoNobel Award

19 juli 2010 - TU/e-hoogleraar Bert Meijer ontvangt de AkzoNobel Science Award 2010. “Hij is een briljante wetenschapper die grote doorbraken op het gebied van organische en polymeerchemie op zijn naam heeft”, aldus AkzoNobel. x7_s.jpg
Bert Meijer. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »

TU/e opent academisch jaar op 6 september

19 juli 2010 - ‘Engineering your future’ is het thema van de opening van het academisch jaar 2010-2011 op maandag 6 september. Na de ceremonie barst in een tent bij het Hoofdgebouw het feest los met onder meer de Brabantse feestformatie WC Experience. x6_s.jpg
De WC Experience treedt op tijdens het feest na de opening van het academisch jaar.
Lees meer »
Onderzoeker TU/e schrijft beste biomechanica paper
15 juli 2010 - Dr.ir. Jasper Foolen van de faculteit Biomedische Technologie (BMT) heeft deze maand de S.M. Perren onderzoeksprijs 2010 gewonnen. De European Society of Biomechanics (ESB) kent deze prijs van 7.500 euro toe aan de beste wetenschappelijke publicatie uit het veld van de biomechanica. Foolen gaf maandag 5 juli op de universiteit van Edinburgh een presentatie van zijn werk en nam in Schotland de oorkonde in ontvangst, mede namens co-auteurs René van Donkelaar, Sarita Soekhradj-Soechit en hoogleraar Keita Ito van BMT.
Dr.ir. Jasper Foolen krijgt de oorkonde uitgereikt in Edinburgh.
Lees meer »
Vuurdoop elektrische racewagen URE op Silverstone
15 juli 2010 - De elektrische racewagen van University Racing Eindhoven (URE) krijgt dit weekeinde zijn vuurdoop op het legendarische Britse Formule 1 circuit van Silverstone. Na een uitgebreide jurering, om te zien of de wagen aan alle voorschriften voldoet, mag de bolide van de TU/e zaterdag en zondag de baan op. Het is de eerste keer dat er bij de studentenraces een aparte klasse is voor elektrisch aangedreven racewagens.
Demissionair minister-president Jan Peter Balkenende en TU/e-bestuursvoorzitter dr.ir Arno Peels bekijken de elektrische racewagen tijdens de presentatie in juni. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Takkenweer brengt brandweer zaagwerk
15 juli 2010 - De zomerstorm die woensdag 14 juli over het TU/e-terrein raasde heeft flink wat schade opgeleverd. Binnen een half uur  waren in alle windstreken grote takken van de bomen geknapt, enkele tenten van het Tema-veld weggewaaid en is er een Saab bedolven onder een boom.  Daarna kon de brandweer met kettingzagen aan de slag.
Lees meer »
Wiskundeonderzoek TU/e gemiddeld beste van Nederland
15 juli 2010 - De wiskundeonderzoeksprogramma’s van de TU/e krijgen gemiddeld het hoogste cijfer in de beoordelingen door de internationale commissies die het Nederlandse wiskundeonderzoek over de periode 2003 – 2008 onder de loep namen.
Lees meer »

TU/e helpt internetdiensten versnellen en versoepelen

14 juli 2010 - De TU/e participeert in een Europees onderzoeksproject dat internetdiensten sneller en soepeler wil laten verlopen. Vier onderzoekers van de groep Architectuur van Informatiesystemen (faculteit Wiskunde & Informatica) gaan met behulp van zogenoemde process-miningtechnieken de beoogde nieuwe systemen en tools waarop het project zich richt, analyseren. x5_s.jpg
Lees meer »

Hof veroordeelt verkrachter Eindhovense studente

14 juli 2010 - Het gerechtshof in Den Bosch heeft woensdag 14 juli een 46-jarige Eindhovenaar veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor de verkrachting van een Eindhovense studente in 1995. De man is op grond van DNA-materiaal alsnog schuldig bevonden, nadat de rechtbank hem eerder had vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. x4_s.jpg
Lees meer »

BMT-decaan gaat niet in op plannen Eindhovens UMC

14 juli 2010 - Decaan prof.dr. Peter Hilbers van de faculteit Biomedische Technologie wil nog niet ingaan op de plannen voor een universitair medisch centrum in Eindhoven, waarover het Eindhovens Dagblad zaterdag berichtte. Hij benadrukt dat het voornemen deel uitmaakt van ‘een uitgebreider verhaal’, aanhakend op het strategisch plan van de TU/e voor de komende tien jaar waarbinnen het onderzoeksthema ‘health’ een belangrijke rol gaat spelen. Hilbers wil daar pas in september meer over kwijt. x3_s.jpg
Peter Hilbers. Archieffoto: Bart van Overbeeke
Lees meer »

Racen op bierkratten

13 juli 2010 - Studenten van Simon Stevin, de studievereniging van Werktuigbouwkunde, maakten met een motor van 200cc en een bierkrat in één week tijd racewagens. Ze testten vrijdag 9 juli twee van hun zelfgemaakte bierkratten op wielen bij Hezemans Indoor Karting.

x2_s.jpg
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »

Subsidie voor onderzoek naar nieuw biomateriaal stents

13 juli 2010 - Hoogleraar Luc Brunsveld en dr. Daisy van der Schaft van de faculteit Biomedische Technologie krijgen een subsidie van 1,8 miljoen euro van het BioMedical Materials program voor hun onderzoek naar nieuw biomateriaal voor stents. Ze delen het bedrag met TU/e-alumnus Pascal Jonkheijm die tegenwoordig in dienst is van de Universiteit Twente, de penvoerder van het project. Het onderzoek naar nieuw biomateriaal moet in de toekomst medische problemen na een dotterbehandeling verhelpen. x1_s.jpg
De stent wordt geplaatst tijdens een dotterbehandeling.
Lees meer »
FOM en TU/e tekenen Memorandum of Understanding
“TU/e zal FOM-instituut niet inkapselen”
8 juli 2010 - Rector Hans van Duijn en FOM-directeur Wim van Saarloos ondertekenden dinsdag 6 juli een Memorandum of Understanding, waarin de TU/e en FOM de afspraak formaliseren om het FOM-instituut Rijnhuizen in Eindhoven uit te bouwen tot een nieuw instituut voor fundamenteel energieonderzoek. Van Duijn nodigde hierbij de FOM-medewerkers uit om in het najaar de stad Eindhoven en de campus te bezoeken.
Lees meer »
Meedoen langs de Dommel
8 juli 2010 - Stap in een kano, bouw een bierkrattoren of kijk rustig naar optredens. Tijdens de Doe de Dommeldag op 4 juli was er van alles te beleven op het TU/e-terrein. Een kleine duizend fietsers en wandelaars liet zich verleiden tot meedoen bij het terras van café De Zwarte Doos, bij de Dommelbrug of iets noordelijker bij het Studentensportcentrum.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Vakantie, ook voor Cursor
8 juli 2010 - Dit is de laatste papieren Cursor voor de zomervakantie, maar op www.tue.nl/cursor blijven we de hele zomer actief met het laatste nieuws.
Lees meer »
TU/e houdt Spaanse taalles vooralsnog aan
8 juli 2010 - TU/e-studenten kunnen nog steeds Spaanse taalles volgen aan de universiteit. Het College van Bestuur besloot een jaar geleden te focussen op Nederlands, Engels en interculturele vaardigheden en ‘vreemde talen’ als Italiaans, Duits, Frans, Russisch en Spaans te schrappen. De populaire laatstgenoemde cursus blijft, zij het met andere randvoorwaarden, voorlopig echter in het aanbod.
Lees meer »
Voorlopige beoordeling opleiding Electrical Engineering positief
8 juli 2010 - De opleiding Electrical Engineering is ‘een mooie, sterke opleiding met een nadruk op ontwerpen en creativiteit’, zo beoordeelde de visitatiecommissie van de QANU vorige week vrijdag tijdens het voorlopige eindoordeel. Zorgpunten zijn het lage rendement in de bachelorfase en de wat lichte beoordeling van het eindproject van de bachelors.
Lees meer »
Intreerede Jos Brouwers
Wegdek zuivert lucht van stikstofoxiden
8 juli 2010 - Straten kunnen de luchtzuiverheid rond het verkeer flink gaan verbeteren. Dat blijkt uit de eerste testresultaten van een wegdek van luchtzuiverend beton. Dit beton verlaagt de concentratie stikstofoxiden (NOx) met 25 tot 45 procent, vertelde TU/e-hoogleraar Bouwmaterialen Jos Brouwers afgelopen vrijdag in zijn intreerede.
Lees meer »
Perspex capsule rondom Boeddha spat uit elkaar
8 juli 2010 - De perspex capsule die middenin de vijver van het vier jaar oude kunstwerk ‘SOH19 States of Nature’ stond, is donderdagochtend 1 juli spontaan uit elkaar gespat. Het omvangrijke kunstwerk ligt aan het Limbopad naast de Zwarte Doos. De Gemeenschappelijke Technische Dienst (GTD) gaat op zoek naar de oorzaak. Het College van Bestuur is voornemens het kunstwerk in de oorspronkelijke staat te herstellen.
Lees meer »
Eurest nieuwe cateraar van TU/e
8 juli 2010 - Eurest wordt vanaf januari 2011 de nieuwe cateraar van de kantines van de TU/e. Bij de testpresentaties van Sodexo en Eurest in het Paviljoen begin juni kwam bij de medewerkers cateraar Eurest als winnaar uit de bus. Studenten zagen weinig verschil. Volgens Monique Kuyck van Dienst Interne Zaken (DIZ) scoorde Eurest in de biedingen op alle punten beter dan de rest.
Lees meer »
Nicole van der Wolk nieuw hoofd DPO
8 juli 2010 - Drs. Nicole van der Wolk (1965) zal per 1 oktober 2010 de functie vervullen die Anja Klomps op 1 juni verliet: directeur Dienst Personeel en Organisatie van de TU/e.
Lees meer »
Collegegeld niet-EER-student stijgt stevig in 2011
8 juli 2010 - Met ingang van het collegejaar 2011-2012 stijgt het collegegeld voor masterstudenten van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) van een kleine 9.000 euro nu naar 12.500 euro. Rector Hans van Duijn noemt het een normaal, kostendekkend tarief en in vergelijking met de ons omringende landen zelfs één van de laagste bedragen.
Lees meer »
Presentaties vak Technology Entrepreneurship
“We willen aantonen dat plastic te vervangen is”
8 juli 2010 - Dat het presenteren van een businessplan aan een ervaren panel geen sinecure is, hebben Scheikundestudent Jesper van Berkel en zijn kompaan Pieter Mooren (Technische Bedrijfskunde) ondervonden. Het duo hield vrijdag 2 juli een pleidooi voor hun bedrijf Biolink, in het kader van het Certificaat-programma Technology Entrepreneurship.
Jesper van Berkel (op achtergrond) en Pieter Mooren tijdens hun presentatie. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Provinciale Statenleden bezoeken TU/e
8 juli 2010 - Meer dan twintig leden van de Provinciale Staten Noord-Brabant brachten vrijdag 2 juli een werkbezoek aan de TU/e. Ze kregen inzicht in projecten op het gebied van gezondheid, energie en ict. Het werkbezoek wordt waarschijnlijk jaarlijks herhaald.
De leden van de Provinciale Staten brachten ook een bezoek aan het cellab van BMT, bij hoogleraar Frank Baaijens. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
U-raad vol lof over rapport ‘harde knip’
8 juli 2010 - De universiteitsraad was maandag 5 juli vol lof over het rapport van de projectgroep die in opdracht van College van Bestuur heeft onderzocht wat het gaat betekenen als de TU/e in september 2012 de harde knip invoert. Het rapport bevat aanbevelingen en benoemt mogelijke obstakels.
Lees meer »
Rubicon voor antenne-onderzoek
Lees meer »
Happy Street genomineerd voor Dutch Design Award
8 juli 2010 - Onder de genomineerde ontwerpen die kans maken op een Dutch Design Award (DDA) zit dit jaar ook Happy Street, het Nederlandse paviljoen op de Wereld Expo in Shanghai. TU/e-alumnus ir. John Körmeling en universitair docent ir. Rijk Blok van de faculteit Bouwkunde tekenden voor het ontwerp en de uitvoering. Op 23 oktober worden de winnaars bekendgemaakt.
Lees meer »
Controleurs stufi voorlopig machteloos
8 juli 2010 - In steeds meer steden gaan controleurs langs de deuren van studentenhuizen om te checken of studenten misschien frauderen met hun studiebeurs. Maar als ze niet binnen worden gelaten, kunnen ze momenteel weinig uitrichten.
Lees meer »