spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kBCursor in PDF formaatCursor als PDF
Special Cursor 50 jaarSpecial Cursor 50 jaar
Balkenende bestuurt liever land dan racewagen
2 juni 2010 - ‘CDA-top: nederlaag is onontkoombaar’ en ‘Dagen van Balkenende lijken geteld’ koppen de media. Maar wat kritische partijgenoten, politiek verslaggevers en peilingen ook beweren: de CDA-lijsttrekker knokt onvermoeibaar door, zo drukte hij radio-dj Edwin Evers vanochtend opgewekt op het hart. En dat blijkt ook vanmiddag, als hij in de uitpuilende Blauwe Zaal van het Auditorium van de TU/e enthousiast in gesprek gaat met studenten. x3_s.jpg
Balkenende vraagt mensen van University Racing Eindhoven de hemd van het lijf over hun gloednieuwe wagen.
Lees meer »

TU/e’ers in finale studentenbokskampioenschappen

2 juni 2010 - Drie TU/e’ers staan zaterdag 5 juni in de finale van de Nederlandse studentenbokskampioenschappen. Na een intensieve maandenlange training met coach Eddy Smulders binden ze in Nijmegen in verschillende gewichtsklassen de strijd aan.

x2_s.jpg
Lees meer »

Balkenende in debat met TU/e-studenten

31 mei 2010 - Premier Jan Peter Balkenende brengt aanstaande woensdag, 2 juni, een bezoek aan de TU/e. In de Blauwe Zaal spreekt hij vanaf 13.30 uur onder meer over zijn premierschap, de komende Tweede-Kamerverkiezingen en de visie van ‘zijn’ CDA op de toekomst van het hoger onderwijs. Daarna gaat hij, onder leiding van Lucas Asselbergs van Studium Generale, met de zaal in debat. x1_s.jpg
Jan Peter Balkenende
Lees meer »
Zand, smashes en sateetjes
27 mei 2010 - Honderdvijftig kuub zand, ruim tweehonderd sportieve medewerkers en studenten van faculteit Scheikundige Technologie (ST) en een enigszins aarzelend lentezonnetje. Deze elementen zorgen op donderdag 27 mei voor een feestelijk beachvolleybaltoernooi op het parkeerterrein van het Helixgebouw.
Lees meer »
Andere cateraar voor kantines
27 mei 2010 - Er komt vanaf 1 januari een andere cateraar voor de kantines van de TU/e. Dat staat sinds deze week vast. Bij het sluiten van de inschrijving voor de exploitatie van de komende jaren, bleek dat de huidige cateraar Albron niet heeft ingetekend. Twee andere cateringbedrijven hebben zich wel ingeschreven. Tijdens proefdagen in de kantine van het Paviljoen, op 7 en 8 juni, zullen medewerkers en studenten van de TU/e mee beoordelen welke van de twee kandidaten de beste is. Dat heeft Monique Kuyck van de Dienst Interne Zaken (DIZ) vrijdag 28 mei laten weten.
Lees meer »
Twentse procestechnoloog brengt fraaie bruidschat mee 
27 mei 2010 - De Twentse procestechnoloog dr.ir. Niels Deen, die in september van dit jaar aan de slag gaat bij de TU/e-faculteit Scheikundige Technologie, heeft van de European Research Council (ERC) een Starting Grant van anderhalf miljoen euro toegewezen gekregen.  
Lees meer »
Kennismaking aan de ontbijtafel
27 mei 2010 - Drie prachtig gedekte en rijk gevulde tafels staan klaar om dertig studenten en de vier leden van het College van Bestuur te laten ontbijten in de University Club. Studentenfractie Groep –één organiseert ieder jaar zo’n ontbijt om studenten de gelegenheid te geven informeel te praten met beleidsmakers van de TU/e. “Vanochtend zijn de gesprekken persoonlijker dan tijdens de debatten in grote zalen.”
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Prijsuitreiking Gouden Bezem loopt uit de hand
27 mei 2010 - De prijsuitreiking van de Gouden Bezem voor de ‘Huisjesmelker 2010’ is woensdagmiddag 26 mei in de Verwerstraat in Eindhoven uit de hand gelopen. Vier leden van de jongerenafdeling van de SP wilden de prijs in de winkel van huurbaas Verouden overhandigen, maar werden door zijn zoon Jurek en aanwezige medewerkers buiten gezet. Tijdens de schermutselingen zou een fotocamera van het viertal zijn vernield.
Lees meer »
Nieuwe strategie TU/e vraagt forse investering
27 mei 2010 - Over de eerste aanzet tot een nieuw strategisch plan voor de TU/e voor de komende tien jaar werd gisteren gedebatteerd. Belangrijkste punten: Engels wordt de voertaal, er komen vier faculteitsdoorsnijdende thema’s, de instroom van studenten, vrouwen en buitenlanders moet sterk omhoog, er komt een Engineering College voor excellente bachelorstudenten en een instituut voor life long learning. Kosten: zes- à zevenhonderd miljoen euro.
Lees meer »
Vechten voor het onderwijs én Euroshopper-pindakaas
27 mei 2010 - Het collegegeld is verhoogd, studenten moeten fors meer betalen voor een tweede studie, de studiefinanciering dreigt te worden vervangen door een sociaal leenstelsel en ook de OV-kaart staat op de helling. Nederlandse studentenorganisaties hebben genoeg van alle studentonvriendelijke maatregelen en hielden daarom vrijdag 21 mei in Amsterdam een protestmanifestatie, waar duizenden studenten op afkwamen.
Foto’s: Hans Stakelbeek/FMAX
Lees meer »
Bouten eerste vrouwelijke hoogleraar BMT
27 mei 2010 - Universitair hoofddocente dr. Carlijn Bouten wordt per 1 juni aangesteld als hoogleraar aan de faculteit Biomedische Technologie (BMT). Ze is daarmee de eerste vrouwelijke hoogleraar van die faculteit. Het gaat om een persoonlijk hoogleraarschap, wat betekent dat er geen nieuwe groep om haar heen wordt geformeerd.
Carlijn Bouten. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Grote NWO-subsidies naar COBRA
27 mei 2010 - COBRA, de onderzoeksschool voor communicatietechnologie van de TU/e, heeft twee ‘NWO Groot’-subsidies binnengehaald. De subsidies worden gestoken in een optische waferscanner en een reactor om nanodraden te maken. NWO investeert met de subsidies in totaal ruim drie miljoen euro in de TU/e.
Lees meer »
‘Shanghai-film’ ICMS in Beeldbank
Lees meer »
Zelfgemaakte zeskampbokaal terug naar GTD
27 mei 2010 - Het was natuurlijk ook wel een tikkeltje sneu vorig jaar. Om op verzoek van universiteitssecretaris Harry Roumen een wisselbokaal voor de TU/e-zeskamp te maken en deze bij de eerstvolgende editie te moeten afstaan aan de winnende beveiliging. Maar sinds een week staat de bokaal weer in de kantine van de Gemeenschappelijke Technische Dienst, “daar waar ie hoort te zijn”, stelt technicus Jeroen Baijens tevreden vast.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
TU/e-student ‘best graduate’ van Nederland
27 mei 2010 - TU/e-student Lennart Verheijen heeft de landelijke Best Graduates-verkiezing gewonnen. Twaalf studenten, na diverse selectierondes gekozen uit vele honderden deelnemers, bonden vrijdag 21 mei in Amsterdam de eindstrijd aan. Verheijen won geen van de drie finaleopdrachten, maar scoorde overall wel de meeste punten.
Lees meer »
Wetenschap als kunst in Cascade
27 mei 2010 - ‘The Beauty of Crystals and Vortices’ is de toepasselijke titel van een vanaf volgende week in gebouw Cascade te bewonderen foto-expositie. Deze is gebaseerd op wetenschappelijke afbeeldingen van wervels en kristallen die door de in Cascade residerende kunstenares Halina Witek zijn bewerkt in het kader van het vijftigjarig jubileum van de faculteit Technische Natuurkunde.
Lees meer »
Shift040 lanceert vernieuwde site
27 mei 2010 - De Eindhovense studentensite Shift040.nl heeft op haar tweede verjaardag, woensdag 26 mei, een nieuwe, sterk uitgebreide website gepresenteerd.
Lees meer »
Bonden en VSNU wachten op Voorjaarsnota
27 mei 2010 - Het cao-overleg tussen vakbonden en de Vereniging van Universiteiten (VSNU) is opgeschort totdat de Voorjaarsnota van het nieuwe kabinet is verschenen. Het uitstel komt op verzoek van de VSNU. Dat heeft Marieke van den Berg van Abvakabo FNV deze week laten weten.
Lees meer »
Natuurkundehoogleraar TU/e lid Maatschappij der Wetenschappen
Lees meer »
Nanowetenschappers TU/e publiceren in Nature Physics
Lees meer »
Top-subsidie voor scheikundig onderzoek
Lees meer »
Scheikunde als hobby
27 mei 2010 - Hoe interesseren we de jeugd voor scheikunde? Door ze proefjes te laten doen natuurlijk, en dan het liefst niet in het kader van school. Want dat is namelijk niet ‘cool’. Dat is de gedachte achter ScienceClubNL, een initiatief van TU/e-hoogleraar prof.dr. Alex van Herk. Zaterdag 22 mei ging een pilotproject met tien enthousiaste kinderen in de leeftijd van tien tot twaalf jaar van start in de scheikundelabs van de TU/e.
Lees meer »
Audi ramt lantaarnpaal
Lees meer »
Bromfietser vol in slagboom
27 mei 2010 - Een bromfietser is zaterdag 22 mei bij de campusingang aan De Zaale vol tegen één van de slagbomen gereden. Beveiligingsmedewerkers zagen de bromfietser op camerabeelden met fikse snelheid op de slagboom inrijden; de jongeman bleef aan de slagboom hangen terwijl de brommer doorreed. Daarna ging de bestuurder er op zijn tweewieler snel vandoor. De slagboom raakte door de klap uit het gelid.
Lees meer »
Sportcentrum mikt op tienduizend sportkaarthouders
27 mei 2010 - Het Studentensportcentrum heeft dit collegejaar al ruim 9.850 sportkaarten verkocht. Daarmee verbreekt het sportcentrum zijn record van vorig jaar, toen het ledenbestand 9.440 namen telde. Sportcoördinator Raymond Starke sluit niet uit dat het sportcentrum deze zomer nog de mijlpaal van tienduizend sportkaarten haalt.  
Lees meer »
TU/e-alumnus ontwerpt persoonlijk klimaatsysteem
27 mei 2010 - Bouwkunde alumnus Geert Filippini heeft op 12 mei met zijn presentatie over zijn afstudeerwerk de REHVA Student Competition op de REHVA world conference Clima 2010 in Antalya gewonnen. Voor zijn afstudeerwerk ontwierp en testte hij een prototype van een lokaal verwarmings-, koeling- en ventilatiesysteem. Dit kan een beter binnenklimaat en energiebesparing opleveren.  
Lees meer »
Symposium kenniswerkersregeling
27 mei 2010 - Het symposium ‘Samenwerking in KWR-projecten’ wordt donderdag 3 juni in de Blauwe Zaal van het Auditorium gehouden. Op dit symposium staan de ervaringen met de zogeheten kenniswerkersregeling centraal en wordt er een visie op de toekomst gegeven.  
Lees meer »
In memoriam
Lees meer »