spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kBCursor in PDF formaatCursor als PDF
Special Cursor 50 jaarSpecial Cursor 50 jaar
Recherche onderzoekt grote computerdiefstal aan TU/e
11 januari 2010 - Rondom de jaarwisseling is de TU/e slachtoffer geworden van een omvangrijke diefstal: vijftig pc’s en beeldschermen werden in de periode van 24 december tot 4 januari ontvreemd. Voor ing. Mirjam Jahnke, hoofd Beveiliging, is het de grootste diefstal die ze heeft meegemaakt in haar achtjarige dienstverband aan de TU/e. De recherche van de regiopolitie en de TU/e onderzoeken de zaak zowel intern als extern. x14_s.jpg
Lees meer »
Harry Lintsen erelid KIVI NIRIA

08 januari 2010 - TU/e-hoogleraar prof.dr.ir. Harry Lintsen, is donderdag 7 januari benoemd tot erelid van ingenieursvereniging KIVI NIRIA. De hoogleraar Geschiedenis van de Techniek kreeg het erelidmaatschap toegekend vanwege zijn inzet gedurende zijn carrière om ingenieurs zichtbaar te maken. Hij was, is en blijft ambassadeur van de techniek.

x13_s.jpg
Lintsen spreekt een dankwoord uit voor het erelidmaatschap van KIVI NIRIA.
Lees meer »
Nu al 20.000 kilo zout op campuspaden
8 januari 2010 - In drieënhalve week heeft de TU/e alleen al op de paden, hellingen en ingangen van gebouwen 20.000 kilo zout gestrooid . De hoofdwegen probeert Van Gansewinkel sneeuwvrij te houden. Terwijl heel Nederland kampt met zouttekort, heeft de TU/e nog een adresje in België gevonden. Vandaag komt er twee ton zout vanuit Lommel naar de Campus.

x12_s.jpg
Foto: Ronald Otter

Lees meer »
TU/e hoopt dat de gemeente spaceboxen zal gedogen
7 januari 2010 - De TU/e vertrouwt erop dat de gemeente na 28 februari de 84 spaceboxen die daar in 2005 geplaatst zijn, zal gedogen, zo laat universiteitssecretaris ir. Harry Roumen weten. Per 1 maart verloopt namelijk de ontheffingsvergunning. Mocht de gemeente toch afzien van verlenging, dan zal er volgens Roumen een periode van maanden zijn om een passende oplossing voor de huidige bewoners te vinden.

x11_s.jpg

Lees meer »

Hoogbegaafde basisschoolleerlingen in de collegebanken

6 januari 2010 - Ongeveer 75 hoogbegaafde kinderen waren woensdag 6 januari met ouders en leerkrachten op bezoek op de TU/e. Ze kwamen kijken naar de Fusion Road Show, een demonstratie over kernfusie. De leerlingen, de jongste 5, de oudste 12 jaar, zitten in de midden- en bovenbouw van drie zogenaamde Leonardo-scholen uit de regio; scholen die hun onderwijsprogramma inrichten op hoogbegaafdheid.

x10_s.jpg
Foto Bart van Overbeeke

Lees meer »

TU/e scoort weer goed bij STW

6 januari 2010 - De TU/e heeft drie Valorisation Grants van elk twee euroton binnengehaald. Naast deze zogeheten tweede fase Grants van Technologiestichting STW, bedoeld om een bedrijfje te beginnen op basis van een technische vinding, gingen er ook twee STW-subsidies van 25.000 voor een haalbaarheidsstudie naar de TU/e. In totaal sleepte de universiteit zo’n veertig procent van het beschikbare subsidiegeld binnen.

x9_s.jpg
De intelligente lamp van Philip Ross.
Foto: Mascha Reek.

Lees meer »
Nieuwe stek boekhandel ‘knus en uitdagend’
5 januari 2010 - Qua vierkante meters is het een beetje behelpen, maar verder biedt het nieuwe onderkomen van boekhandel Selexyz Campus in het Hoofdgebouw zeker kansen. Dat vindt assistent-filiaalhouder Anton Muller auf der Heyde, die gisteren de deuren van zijn nieuwe zaak op de begane grond opende. x8_s.jpg
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Laatste nieuwjaarsrede Lundqvist: optimisme na lastig jaar

5 januari 2010 - De TU/e heeft afgelopen jaar met de Kenniswerkersregeling alert gereageerd op de crisis. Dat stelde collegevoorzitter ing. Amandus Lundqvist gisteren, maandag 4 januari, in zijn achtste en laatste nieuwjaarsrede aan de TU/e. "2009 is een lastig jaar geweest, maar ik ben positief over 2010."

x7_s.jpg
CvB-voorzitter Lundqvist tijdens zijn laatste nieuwjaarsrede. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Glazen Studentenhuis vooral leuk voor bewoners
22 december 2009 - Aan de voet van de Catharinakerk staat sinds vrijdag 18 december een vierkante tent met drie glazen wanden. Daar doorheen kun je zes Eindhovense studenten ‘in actie’ zien, honderd uur lang. Ze hebben lol, drinken bier en water en eten een fastfoodmaaltijd per etmaal. Ook draaien ze verzoeknummers en hangen jassen op van uitgaanspubliek. Daar vragen ze geld voor en dat gaat naar 3FM Serious Request. Eindbestemming: het Rode Kruis in actie tegen malaria. x6_s.jpg
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Vijftig plus promotoren ontvangen beeldje
18 december 2009 - Rector prof.dr.ir. Hans van Duijn reikte donderdagmiddag 17 december drie beeldjes van Fons Bemelmans uit aan prof.dr. Bert Meijer, prof.dr. Rutger van Santen en prof.dr.ir. Han Meijer (vlnr op de foto). De drie hoogleraren ontvangen de beeldjes als eerbetoon voor het begeleiden van meer dan vijftig promoties als eerste promotor. x5_s.jpg
Lees meer »
Lucid brengt duizend euro naar Glazen Huis in Groningen
18 december 2009 - Studievereniging Lucid van Industrial Design heeft met haar Serious Request Borrel op donderdag 17 december, zevenhonderd euro verdiend voor het goede doel van de 3FM actie. Vooral de veiling leverde veel geld op. Tel daar bij op driehonderd euro die de verkoop van handwarmers en gereedschapskisten eerder deze week opleverde, dan krijg je een mooi bedrag om aan het Rode Kruis te schenken. x4_s.jpg
Lees meer »

Europese beloning voor ICT-onderzoek TU/e

17 december - Het Europese instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) in Boedapest kent ICT Labs, waartoe ook de TU/e behoort, vanaf 2010 jaarlijks een bedrag toe van maximaal 22 miljoen euro. ICT Labs, een consortium van technische universiteiten, bedrijven en onderzoekscentra in Nederland, Zweden, Finland, Duitsland en Frankrijk, won de inschrijving van het EIT. De Europese partners worden nu geacht om Europa een leidende rol te bezorgen in de informatie- en communicatietechnologie (ICT). Dat heeft het EIT vandaag bekend gemaakt. x3_s.jpg
Lees meer »

TU/e telt nu achthonderd kenniswerkers

17 december 2009 - De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) kent sinds kort 800 gedetacheerde kenniswerkers. Onlangs heeft SenterNovem de resultaten van de tweede toewijzing in de kenniswerkersregeling bekend gemaakt. De TU/e kreeg opnieuw de meeste kenniswerkers toegewezen: nu 200. Bij de eerste toewijzing, enkele maanden eerder, werden al 600 kenniswerkers toegewezen.

x2_s.jpg
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »

EIT steunt TU/e-onderzoek duurzame energie

17 december 2009 - Het onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) naar duurzame energie kan vanaf 2010 rekenen op financiële steun van het Europese Instituut voor Innovatie & Technologie (EIT) in Boedapest. Het EIT gaat jaarlijks 20 tot 25 miljoen euro bijdragen aan het samenwerkingsverband InnoEnergy dat zes Europese technologiecentra hebben opgezet en waarvan de TU/e er één samen met KU Leuven zal bezetten. x1_s.jpg
Lees meer »
Arno Peels nieuwe bestuursvoorzitter
17 december 2009 - De Raad van Toezicht van de TU/e heeft dr.ir. Arno Peels (53) benoemd tot voorzitter van het College van Bestuur. Hij volgt per 1 mei ing. Amandus Lundqvist op die met pensioen gaat. Peels is geboren in Eindhoven, studeerde aan de TU Delft en promoveerde en werkte aan de Universiteit Twente.
Lees meer »
Feesten tot iedereen weg is
17 december 2009 - Als hij er morgen nog een uurtje tegenaan gaat, heeft Jeroen Schutter van de Eindhovense Studenten Sport Federatie deze week in totaal vier uur aan zijn studie besteed. Gelukkig is het maar één keer per jaar Van Lint Studenten Sportweek en hoewel het een drukke week is voor de organisatie, verloopt alles soepel. “De enige klacht die we op maandag en dinsdag kregen, was dat de kantine al om twee uur dicht ging. Dus dat is eigenlijk positief,” aldus Schutter.
Foto’s: Rien Meulman
Lees meer »
Rector: “BSA-norm mag naar 45 studiepunten”
17 december 2009 - De norm bij het bindend studieadvies, dit jaar voor het eerst van kracht voor eerstejaars, moet in de toekomst omhoog. Op termijn wil TU/e-rector prof.dr.ir. Hans van Duijn de grens verleggen van 30 naar 45 van de 60 studiepunten.
Lees meer »
Het jaar ten einde
Lees meer »
Brombacher nieuwe decaan ID
17 december 2009 - Na enige tijd zoeken is de nieuwe decaan voor de faculteit Industrial Design uiteindelijk toch binnen de eigen gelederen gevonden. Over twee maanden neemt prof.dr.ir. Aarnout Brombacher, nu kartrekker van de groep Business Process Design, het stokje over van prof.dr.ir. Jeu Schouten, die deze functie sinds de oprichting in september 2001 vervult. Brombacher wil de jonge faculteit verder uitbouwen en het onderwijs nog beter verankeren binnen het onderzoek.
Lees meer »
Vrouwen aan de top
17 december 2009 - De TU/e zal voortaan minimaal één vrouw opnemen in de benoemingscommissies voor hoogleraren. Dat heeft het College van Bestuur vorige week besloten en afgelopen maandag overlegd met de decanen van de faculteiten. Het is één van de verplichtingen die de universiteit zichzelf heeft opgelegd om het aantal vrouwen in leidinggevende functies flink op te krikken.
Lees meer »
Snellere harde schijven dankzij laserlichtflitsen
17 december 2009 - Voor snellere harde schijven moet je de enen en nullen nog sneller kunnen schrijven. Natuurkundigen van de TU/e laten zien waarom bepaalde materialen duizend keer sneller met laserlicht te schakelen zijn dan andere. De bevindingen zijn 14 december online verschenen in het gerenommeerde Nature Materials.
Lees meer »
TU/e vierde met bacheloropleidingen
17 december 2009 - De TU/e staat op de vierde plaats in de nieuwe Keuzegids Universiteiten. Volgens de gids scoort de Wageningen Universiteit (totaalscore 72) het hoogst met haar bacheloropleidingen, vooral dankzij haar kleinschalige en intensieve onderwijs.
Lees meer »
Zetelverhouding tussen Groep-één en PF ongewijzigd
17 december 2009 - Ook in 2010 moet de universiteitsraadfractie van de PF opboksen tegen een dubbele overmacht aan zetels van tegenstrever Groep-één. Donderdag 10 december werd bekend dat de PF bleef steken op drie zetels. Groep-één behield er zes. Vijftig procent van de TU/e-studenten bracht vorige week zijn stem uit.
Lees meer »
Aanpak kooldioxide is grootste uitdaging
17 december 2009 - Het energie- en het klimaatprobleem kun je niet los van elkaar zien en de invloed van kooldioxide op het klimaat is van beide het meest urgent. Dat stelde prof.dr. Rutger van Santen, hoogleraar Katalyse, in de Holst Memorial Lecture ‘Energy, Catalysis and Society’ die hij woensdag 9 december uitsprak op de High Tech Campus. 
Foto: Bart van Overbeeke 
Lees meer »
Schrappen taalcursussen jaar uitgesteld
17 december 2009 - De TU/e biedt dit studiejaar nog cursussen Spaans, Duits, Russisch, Frans en Italiaans aan studenten en medewerkers aan. Volgend jaar gaat definitief de stekker uit de taalcursussen. Dat hebben het College van Bestuur en het Onderwijs en Studenten Service Centrum (STU) besloten.
Lees meer »
Ontwerpprijs zwerfafval voor ID’ers
17 december 2009 - Vier eerstejaars studenten Industrial Design (ID) hebben maandag 14 december de gemeentelijke ontwerpwedstrijd ‘Strijp-S, simply the cleanest’ gewonnen. Hun ontwerp P.I.E.T. is uitgeroepen tot de beste en meest vernieuwende prullenbak om het voormalige Philips-complex Strijp-S schoon te houden.
Het winnende ontwerp P.I.E.T.
Lees meer »
Van drijvend podium naar ambitieus Brainport Paviljoen
17 december 2009 - Wat begon met ideeën voor een drijvend podium voor het lustrumconcert van studentenmuziekvereniging Quadrivium, is inmiddels uitgegroeid tot een ambitieus plan voor het ontwikkelen van een hightech, mobiel paviljoen dat kan worden ingezet bij evenementen. Diverse partijen, waaronder de TU/e en de gemeente Eindhoven, zijn aan het kijken naar de mogelijkheden.
Lees meer »
TU/e bedenkt slimme polsbandjes voor STRP Festival
17 december 2009 - De TU/e heeft samen met Philips polsbandjes met een chip ontwikkeld voor het STRP Festival dat in november 2010 plaatsvindt. Bezoekers kunnen hiermee drank bestellen en indrukken uitwisselen over muziek en kunstwerken.
Lees meer »
Laatste nieuwjaarstoespraak Lundqvist
Lees meer »