spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB

Kenniscrisis
Cursor in PDF formaatCursor als PDF
  laatste online nieuws

  Debat over kabinetsplannen onderwijs

  02 februari 2011 - In De Blauwe Zaal van het Auditorium wordt vrijdag 11 februari vanaf 12.40 uur een debat gehouden over de kabinetsplannen voor het onderwijs. Kamerlid Anne-Wil Lucas (VVD) vormt samen met ir. Elphi Nelissen (aankomend decaan Bouwkunde) een panel dat in discussie gaat met het publiek.  SP'er Jasper van Dijk heeft afgezegd. Er wordt een nieuw Kamerlid gezocht uit de oppositie. x12_s.jpg
  Lees meer »
  ID-superheld wint in Portugal
  02 februari 2011 - Een superheldenpak met verplaatsbaar licht als ‘superkracht’. Met dit ontwerp wonnen tweedejaars bachelorstudenten van Industrial Design vorige week de eerste prijs -ter waarde van duizend dollar- in de categorie uitvoering op een ontwerpwedstrijd in Portugal. x11_s.jpg
  Lees meer »
  Eind in zicht bij ‘Battle of the Best Bèta’
  02 februari 2011 - Vier bestuursleden van Industria en twee masterstudenten Operations, Management & Logistics zijn momenteel hard bezig met de laatste loodjes van de finale van de Battle of the Best Bèta. Dat is de casewedstrijd die consultancybedrijf Accenture in samenwerking met de kindgerichte ontwikkelingssamenwerkingsorganisatie Plan heeft opgezet. Op 15 februari zal duidelijk worden welk studententeam de beste oplossing heeft voor de problemen bij het registreren van sponsorkinderen in ontwikkelingslanden.
  Lees meer »
  2011: Het Jaar van de Chemie
  02 februari 2011 - “De kracht en schoonheid van de chemie laten zien.” Dat is volgens TU/e-hoogleraar prof.dr.ir. Jaap Schouten van de faculteit Scheikundige Technologie het belang van het Jaar van de Chemie, dat afgelopen vrijdag is ingeluid in Den Haag. x9_s.jpg
  Lees meer »
  Universiteit Maastricht start opleiding architectuur
  02 februari 2011 - De Universiteit Maastricht start dit jaar een nieuwe architectuuropleiding: de postgraduate European Master in Architecture (EMA). Het betreft een tweejarig Engelstalig programma voor professionals, die hun kennis op het gebied van architectuur willen verbreden, verdiepen en vernieuwen. Met dit initiatief zegt de universiteit onder meer in te spelen op de toegenomen complexiteit van het architectenvak. Eén van de initiatiefnemers is de internationaal gerenommeerde architect en TU/e--alumnus prof.ir. Jo Coenen.
  Lees meer »
  Advies: aanmelding studie vóór 1 juli
  01 februari 2011 - Het vervroegen van de uiterste inschrijfdatum voor opleidingen van 1 oktober naar 1 juli, is gunstig voor scholieren met studiekeuzeproblemen en leidt mogelijk tot minder studie-uitval.
  Lees meer »
  Bijverdiengrens op de helling?
  01 februari 2011 - Laat studenten bijverdienen wat ze willen en val ze niet lastig met het terugbetalen van de basisbeurs, zegt Boris van der Ham van D66. Maar andere partijen vinden het geen goed idee om de ‘bijverdiengrens’ te schrappen.
  Lees meer »
  Eerste afgestudeerde gezamenlijke master TU/e en Tilburg University
  01 februari 2011- Bedrijven die complexe kapitaalgoederen maken, kunnen vaak beter Nederland als fabriekslocatie kiezen dan Azië. Tot die conclusie komt Gaston Vaessen (Industrial Engineering & Innovation Sciences) in zijn afstudeeronderzoek. Vaessen is de eerste afgestudeerde van een gezamenlijk masterprogramma van de TU/e en Tilburg University. x5_s.jpg
  Gaston Vaessen (tweede links) was de eerste afstudeerder van de gezamenlijke master van de Uvt en de TU/e. Foto | Rien Meulman
  Lees meer »
  Staatssecretaris: Meer informatie over contacturen en groepsgrootte
  31 januari 2011 - Staatssecretaris Halbe Zijlstra van OCW wil dat de Nationale Studentenenquête meer informatie geeft over het aantal contacturen en de groepsgrootte bij werk- en hoorcolleges. Hij vindt dat “onmisbare informatie” over de kwaliteit van het hoger onderwijs. x4_s.jpg
  Lees meer »
  Studerende moeders willen geen boete
  31 januari 2011 - Net als gehandicapten zouden ook studerende moeders langer de tijd moeten krijgen om hun diploma te halen. Want een zwangerschap leidt vrijwel altijd tot studievertraging. Dat schrijft het Steunpunt Studerende Moeders in een brief aan staatsecretaris Halbe Zijlstra. Jonge moeders mogen niet de dupe worden van het verhoogde collegegeld voor langstudeerders, vindt het steunpunt. x3_s.jpg
  Lees meer »

  NWO-subsidie voor onderzoek naar Jatropha als biobrandstof

  27 januari 2011 - Dr. Henny Romijn, UHD bij de faculteit IE&IS, heeft als hoofdaanvrager een NWO-subsidie van ruim een half miljoen euro verworven binnen het programma ´Maatschappelijk Verantwoord Innoveren´. Met deze subsidie zal zij de potentie van biobrandstoffen onderzoeken. x2_s.jpg
  De Jatropha curcas
  Lees meer »

  TU/e krijgt gezicht op Facebook

  27 januari 2011 - Het Communicatie Expertise Centrum (CEC) heeft woensdag 26 januari de Technische Universiteit Eindhoven een gezicht gegeven op Facebook. Het is een van de manieren om via de zogeheten social media het reilen en zeilen van de universiteit onder de aandacht te brengen. x1_s.jpg
  Lees meer »
  cursor 16
  Onzekerheid over oorzaak klachten Paviljoen
  27 januari 2011 - Maandag zijn de medewerkers van de ITEM-groep (Innovation Technology Entrepreneurship & Marketing) geïnformeerd over de onderzoeken die in en om de L- en M-gang van het Paviljoen hebben plaatsgevonden. Volgens directeur bedrijfsvoering Jos Hermus is het niet met zekerheid vast te stellen of de vervuiling van het grondwater met formaldehyde de werkelijke oorzaak is van de fysieke klachten van de medewerkers. Die krijgen zo snel mogelijk een plek in het bedrijfsverzamelgebouw Connector.
  Lees meer »
  Decollectionering bibliotheek Bouwkunde verloopt moeizaam
  27 januari 2011 - De faculteit Bouwkunde heeft van het Informatie Expertise Centrum (IEC) tot het einde van deze maand uitstel gekregen voor haar bijdrage aan het decollectioneringsproces (het inkrimpen van de collectie).
  Vertegenwoordigers van de disciplines architectuur en stedenbouw pleiten voor behoud van meer boeken dan de beoogde vijf procent van de voorgeselecteerde titels.

  Foto | Bart van Overbeeke
  Lees meer »
  Onbegrip bij kaderlid vakbond over afhandeling computerdiefstal
  Procedures rondom beveiliging TU/e aangescherpt
  27 januari 2011 - De daders van de grote computerdiefstal van eind 2009 worden waarschijnlijk nooit gepakt. Wel werden in eerste instantie twee beveiligers van de TU/e verdacht van medeplichtigheid en later beticht van ernstig plichtsverzuim. Fred Veer, kaderlid van de vakbond AC Hop, schreef er in december uitvoerig over in het blad van zijn bond. Volgens ing. Mirjam Jahnke, hoofd van de TU/e-beveiliging, is de beveiliging inmiddels op diverse punten aangescherpt.
  Lees meer »
  Prof.dr.ir. Jan Blom bij opening co-locatie KIC InnoEnergy Benelux:
  "We zijn de spelregels nog steeds aan het uitvinden"
  27 januari 2011 - Emeritus hoogleraar Jan Blom, ad interim manager van de co-locatie van de KIC InnoEnergy Benelux, betitelde het samenwerkingsverband dinsdag 25 januari als een spel en een leerproces. De co-locatie, die fysiek gevestigd is in Connector (het oude TeMa-gebouw) en waarbinnen de TU/e en de Universiteit van Leuven nauw samenwerken, werd op die dag officieel geopend.
  Algemeen KIC-directeur, de Spanjaard
  Diego Pavia Bardaji. Foto | Rien Meulman
  Lees meer »
  Werktuigbouwer in de race voor Shell Masterprijs
  27 januari 2011 - Ir. Ruud Eichhorn, vorig jaar afgestudeerd bij de faculteit Werktuigbouwkunde, is met zijn scriptie genomineerd voor de Shell Masterprijs 2010. Op 15 februari wordt de prijs, waar een bedrag van vijfduizend euro aan vastzit, toegekend aan de beste scriptie over duurzaamheid en technologie. Eichhorn, die inmiddels op hetzelfde onderwerp promoveert, acht zichzelf "best wel kansrijk".
  Lees meer »
  Oefenspel voor ondernemers
  27 januari 2011 - Onderzoekers van de faculteit IE&IS hebben een computerspel ontwikkeld dat ondernemers leert hoe ze het best in korte tijd een product op de markt kunnen brengen. Het spel is inmiddels uitgetest op alumni van Technische Bedrijfskunde van de TU/e en leden van de Product Development & Management Association (PDMA.NL).
  Lees meer »
  Mobiele promotietrajecten bij Designed Intelligence
  27 januari 2011 - De Designed Intelligence unit (Industrial Design) is gestart met 'mobiele' promotietrajecten op het gebied van Interactive and Cognitive Environments (ICE). Daarvoor is een consortium opgericht met vier andere Europese universiteiten. Ook bedrijven sluiten zich aan.
  Lees meer »
  Eigen bijna-bachelors nu ook welkom op masterdag
  27 januari 2011 - De TU/e nodigt dit jaar voor de masterdag op 28 februari ook nadrukkelijk de eigen studenten uit die op het punt staan hun bachelor te halen. In toenemende mate wil ook die groep geïnformeerd worden over vervolgmogelijkheden aan de TU/e. Via het Onderwijs en Studenten Service Centrum is nog meer begeleiding mogelijk.
  Lees meer »
  TU/e zamelt géén geld in voor van moord verdachte alumnus
  27 januari 2011 - Engelse en Nederlandse media besteden sinds vorige week donderdag veel aandacht aan de arrestatie van een alumnus van Bouwkunde, die wordt beschuldigd van de moord op zijn buurvrouw in het Engelse Bristol. Het bericht dat aan de TU/e geld voor hem zou worden ingezameld door oud-medewerkers en hoogleraren, is onjuist en inmiddels door diverse media weer gecorrigeerd.
  Lees meer »
  Lezing oud-EU-commissaris Andriessen
  27 januari 2011 - Voormalig commissaris van de EU Frans Andriessen geeft donderdag 3 februari een lezing aan de TU/e in het kader van het College Techniek, Vrede en Veiligheid. Het thema is: 'Europa onder vuur'. Andriessen zal zijn kijk geven op de scepsis binnen de lidstaten over de EU.
  Lees meer »
  Nieuws | Mens
  Leonid Ivonin. Foto | Bart van Overbeeke
  "Ik vind het leuk om een pionier te zijn"
  Lees meer »