spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB

“Als kind wilde ik al niet uit bad”

Carnaval barst los in Lampegat

Studentengolf groeit
Cursor in PDF formaatCursor als PDF
Elektrotechniek richt Center for Wireless Technology op
13 februari 2008 - De faculteit Elektrotechniek is bezig een onderzoekscentrum voor draadloze technologie op poten te zetten. Het Center for Wireless Technology Eindhoven (CWT/e) zal naar verwachting eind 2009 een omvang hebben van zo’n twintig promovendi. De eerste vier vacatures staan al open. En ook de eerste subsidies zijn al binnen, laat prof.dr.ir. Peter Baltus weten, de trekker van het project. x12_s.jpg
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Doek valt voor CD-uitleen, collectie in de uitverkoop
12 februari 2008 - Het afbouwen was al begonnen, maar dat proces kwam deze week onverwachts in een stroomversnelling. De CD-uitleen moet woensdagochtend 13 februari haar stek in het Hoofdgebouw verlaten en met het toch al dreigende einde in het achterhoofd, ging de complete collectie resoluut in de uitverkoop. x11_s.jpg
Drukte bij de CD-uitleen deze week. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Lager cijfer door veel drinken
12 februari 2008 - Studenten die meer dan twintig glazen alcohol per week achterover tikken, scoren bij tentamens slechter dan gemiddeld. Dat concludeert het Nijmeegse universiteitsblad Vox na een eigen internetonderzoek onder 550 studenten.
x10_s.jpg
Lees meer »

Goedkoper parkeren voor PSV-supporters op TU/e-terrein

11 februari 2008 - Seizoenkaarthouders van PSV kunnen sinds 26 januari tegen gereduceerd tarief parkeren op het terrein van de TU/e. De pilot voor dit initiatief loopt tijdens de negen thuiswedstrijden van dit seizoen. Bij voldoende belangstelling kan deze groep PSV-fans ook volgend seizoen goedkoper parkeren. De eerste wedstrijd was goed voor 36 parkeerkaarten. x9_s.jpg
De nieuwe bushalte voor PSV-supporters is gemarkeerd met een speciaal bord. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Piet Lemstra weer decaan van Scheikundige Technologie
8 februari 2008 - Prof.dr. Piet Lemstra is vanaf 1 februari de nieuwe decaan van de faculteit Scheikundige Technologie (ST). Hij volgt prof.dr. Hans Niemantsverdriet op, die afgelopen week bekend maakte het decanaat neer te leggen naar aanleiding van de koers die momenteel wordt uitgestippeld voor de faculteit. De 61-jarige Lemstra was van 1990 tot 1995 ook al decaan van ST.

x8_s.jpg
Piet Lemstra. Foto: Bart van Overbeeke.

Lees meer »

Minder zuurstof leidt tot sterkere hartkleppen

7 februari 2008 - TU/e-promovenda ir. Angelique Balguid is het gelukt om weefsels te maken die minstens even sterk zijn als de stevigste hartklep in het menselijke lichaam. Dit is een belangrijke stap op weg naar het kweken van hartkleppen van lichaamseigen weefsel. Balguid promoveert dinsdag 12 februari. Tot nu toe schoot vooral de stevigheid van het weefsel tekort. De oplossing van Balguid: het verminderen van de zuurstofaanvoer.

x7_s.jpg
Een ‘scaffold’, een mal waarop hartkleppen gekweekt worden. Foto: Bart van Overbeeke

Lees meer »

Industria slimste studievereniging van Nederland

6 februari 2008 - De leden van Industria, de studievereniging van Technische Bedrijfskunde, halen gemiddeld de hoogste score op de Q-Masters. Dit is een EQ- en IQ-test van Nobiles Media, die afgelopen maanden is ingevuld door 23.000 Nederlandse studenten. De TU/e bezet voor het derde jaar op rij de eerste plaats qua gemiddelde IQ-score.
x6_s.jpg
Lees meer »
Chemiegigant Dow kiest TU/e als strategische R&D-partner
5 februari 2008 - Dow Chemical Company heeft afgelopen maand wereldwijd veertig universiteiten uitgekozen als ‘strategic R&D university’ (SRU). Acht daarvan liggen in Europa, en de TU/e is er een van. De universiteiten zijn geselecteerd op basis van ‘scientific excellence’. x5_s.jpg
Lees meer »
CHEOPS vangt uitwisselingsstudenten op met ‘buddy’s’
4 februari 2008 - Bouwkunde kent vanaf dit semester een buddysysteem om uitwisselingsstudenten te helpen bij de aankomst en de formaliteiten in Nederland. Studievereniging CHEOPS heeft inmiddels zo’n twintig buitenlandse nieuwkomers gekoppeld aan een Nederlandse ‘buddy’. De reacties zijn volgens CHEOPS tot nu toe zonder uitzondering positief.
Lees meer »
Veel zwemmers bij kanshebbers voor sportprijzen 2007
1 februari 2008 - De Eindhovense Studenten Sport Federatie (ESSF) maakt op woensdag 20 februari de winnaars bekend van de titel ‘beste sportman’, ‘beste sportvrouw’ en ‘beste sportploeg’ van 2007. Er zijn in elke categorie drie kanshebbers; vier van de in totaal negen kandidaten zitten in de zwemsport. Iedereen die een sportkaart heeft, kan nog stemmen op de kandidaten, tot 12 februari. x3_s.jpg
Een beeld van de uitreiking van vorig jaar. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »

Nieuw onderkomen GTD officieel geopend

31 januari 2008 - De nieuwe huisvesting van de Gemeenschappelijke Technische Dienst (GTD) is gistermiddag officieel geopend. TNO-directeur Industrie en Techniek Jan Mengelers hield het lintje vast, universiteitsvoorzitter ing. Amandus Lundqvist knipte het door en twee acrobaten zorgden voor aankleding van de ceremonie. De 45 medewerkers van de GTD zitten voortaan in het gebouw van TNO, tegenover W-hoog.

x2_s.jpg
Twee acrobates voeren een show op tijdens de opening van het nieuwe onderkomen. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
KRO zoekt startende ondernemers
31 januari 2008 - De KRO is voor het tv-programma Dragon’s Den weer op zoek naar serieuze startende ondernemers. Zij mogen proberen hun briljante idee te verkopen aan kritische, door de wol geverfde investeerders. x1_s.jpg
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Cabbolet trok proefschrift terug in Tilburg
31 januari 2008 - Ir. Marcoen Cabbolet, wiens promotie vorige week definitief werd afgelast aan de TU/e, trok in oktober 2007 aan de Universiteit van Tilburg zijn proefschrift terug toen er kritiek op werd geuit. Dat schrijft de Tilburgse rector prof.dr. Frank van der Duyn Schouten in een ingezonden brief aan Cursor.
Lees meer »
Versier je varken bij ID
31 januari 2008 - Ruim driehonderd studenten Industrial Design (ID) gingen gisteren, woensdag 30 januari, een familie weerloze spaarvarkens te lijf. ‘Pimp your pig’ luidde de opdracht die de organiserende studievereniging Lucid samen met de faculteit ID gaf aan eerste-, tweede- en derdejaarsstudenten van de ontwerpersopleiding.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
‘Eindhoven Studentenstad’ in trek bij Eindhovenaren
31 januari 2008 - De kreet ‘Eindhoven Studentenstad’ blijkt aan te slaan bij de Eindhovense bevolking. Dit blijkt uit de inwonersenquête 2007 van de gemeente Eindhoven, gehouden onder 1824 inwoners.
Lees meer »
Iraniërs weer welkom in Eindhoven
31 januari 2008 - Iraanse studenten zijn weer welkom aan de TU Eindhoven en de Universiteit Twente. Alleen voor specialistische masteropleidingen en promotieplaatsen geldt nog een uitzondering, als de studenten daarin atoomwapenkennis kunnen verwerven.
Lees meer »
‘SG-uur pas medio 2009 ontzien’
31 januari 2008 - Het ‘onderwijsvrije’ SG-uur, het vierde college-uur op woensdag, blijft voorlopig druk bezet in de onderwijsroosters. Pas in september 2009, bij de invoering van de blokminor, zal de druk op de roosters zo afnemen dat het SG-uur weer echt ontzien kan worden. Dat is de conclusie na overleg tussen de opleidingsdirecteuren afgelopen dinsdag.
Lees meer »
TU/e wil vaker leiding in Europese projecten
31 januari 2008 - De TU/e wil vaker de coördinerende rol in grote onderzoeksprojecten naar zich toe gaan trekken, vooral in de profileringsgebieden van de TU/e. De universiteit gaat hiertoe een ‘project office’ oprichten.
Lees meer »
Master Bouwkunde toch in het Engels
31 januari 2008 - Engels is vanaf collegejaar 2009/2010 de voertaal in de masteropleiding Bouwkunde. Daarmee is Bouwkunde de laatste TU/e-master die overschakelt op de Engelse taal.
Lees meer »
Project Japan uitgebeeld in tentoonstelling
31 januari 2008 - Met vier lezingen en een feestelijke opening, ging dinsdagmiddag de expositie over ‘project Japan’ in het Vertigogebouw van start. CHEOPS, de studievereniging van Bouwkunde, heeft de tentoonstelling ingericht.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Bijbaan bijzonder hoogleraar niet openbaar
31 januari 2008 - Moeten universiteiten de bijbaantjes van bijzonder hoogleraren openbaar maken, om de wetenschappelijke onafhankelijkheid te garanderen? Daar leek minister Plasterk op aan te sturen, maar hij neemt gas terug.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Nieuw gezicht voor website van TU/e
31 januari 2008 - De website van de universiteit is sinds afgelopen weekeinde voorzien van een nieuwe opmaak. De belangrijkste veranderingen: meer beeld, meer kleur en meer aandacht voor studievoorlichting. De inhoud van de site en alle webadressen (url’s) blijven hetzelfde.
Lees meer »
Studentvoorlichters gezocht
31 januari 2008 - Studeer je op de TU/e en kun je enthousiast vertellen over je studie en de universiteit? Dan is het Communicatie Expertise Centrum (CEC) in jou geïnteresseerd. Er zijn namelijk weer plaatsen vrij in het studentvoorlichtersteam.
Lees meer »
Leden promotiecommissie kenden voorgeschiedenis
31 januari 2008 - Hautus zelf was bij het ter perse gaan van dit nummer niet beschikbaar voor commentaar. Op de vraag waarom De Swart er dan later zelf geen melding van gemaakt heeft, verklaart hij dit gedaan te hebben om de Tilburgse faculteit Geesteswetenschappen niet onnodig te beschadigen. Daar zou vorig jaar een procedurele fout gemaakt zijn. Het gezamenlijke overleg van de promotiecommissie was namelijk vastgesteld op 16 oktober, terwijl de promotieplechtigheid al op 12 oktober zou plaatsvinden. Cabbolet zou dit uitstel niet hebben willen afwachten en om die reden zijn proefschrift hebben teruggetrokken. Zijn uitnodiging in Univers reflecteert volgens De Swart slechts zijn eigen opvatting: hij vindt dat Cabbolet nog steeds moet kunnen promoveren, ook in Tilburg.
Lees meer »
Nieuwe activiteiten Studium Generale
31 januari 2008 - Studium Generale start komende week met haar nieuwe culturele programma aan de TU/e. Wegens het niet verschijnen van Cursor volgende week, in verband met carnaval, nu alvast een vooruitblik op de eerste onderdelen uit het nieuwe programmaboekje.
Lees meer »
TU/e’ers in finale scriptieprijs Shell
31 januari 2008 - Drie TU/e-studenten staan in de finale van de Shell Bachelor Master Prijs 2007. Dominique van Mullem (bachelor Werktuigbouwkunde), Jappe Goud en Paul Robeerst (beiden master Sustainable Energy Technology) mogen donderdag 14 februari een jury ervan proberen te overtuigen dat hun scriptie de duurzaamste van Nederland is.
Lees meer »
Decaan Niemantsverdriet legt taak neer
31 januari 2008 - Prof.dr. Hans Niemantsverdriet legt zijn taak als decaan van de faculteit Scheikundige Technologie (ST) neer, zodra er een vervanger voor hem is gevonden. Dit naar aanleiding van de nieuwe strategische koers die de faculteit momenteel aan het opstellen is.
Hans Niemantsverdriet. Foto: Aatjan Renders
Lees meer »
Cursor en carnaval
Lees meer »