spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB

Noordhof-prijs voor GTD’er

Dutch Design Week

Het sleutelgat
Cursor in PDF formaatCursor als PDF
ESC mag van gemeente naar binnenstad
31 oktober 2007 - Burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven willen het monumentale herenhuis uit 1830 op de Ten Hagestraat 13 -naast jongerencentrum Dynamo- tegen taxatieprijs verkopen aan het Eindhovens Studenten Corps (ESC). Dat staat in openbare collegebesluiten van B en W. Het ESC zoekt nu naar financiële middelen om de koop te bekostigen. x13_s.jpg
Het pand aan de Ten Hagestraat dat het ESC wil kopen. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »

LSVb: Veel studentenhuizen brandgevaarlijk

31 oktober 2007 - Geen rookmelders, fietsen in de gang en een wirwar aan verlengsnoeren: menig studentenhuis is veel te brandgevaarlijk, concludeert de Landelijke Studenten Vakbond. Bijna 2.500 studenten hebben op de LSVb-site www.checkjekamer.nl een vragenlijst over de brandveiligheid van hun woning ingevuld. Uit de antwoorden blijkt dat er nog veel te verbeteren valt.
Lees meer »
Oud-supervisor Patijn ziet geen redenen om W-hal te slopen
30 oktober 2007 - Voormalig rijksbouwmeester Wytze Patijn, die halverwege de jaren negentig supervisor was van het eerste Masterplan Huisvesting van de TU/e, zei maandag 29 oktober tijdens een debatavond tegen de sloop van de W-hal te zijn. “De W-hal kan dé hit van deze universiteit worden”, aldus Patijn. Herman Rikhof, projectleider Campus 2020, blijft echter van mening dat nieuwbouw de beste optie is. x11_s.jpg
Het debat over de W-hal vond plaats in het onderwerp van gesprek. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »

TU/e-platform Indiërs wil Lonely Planet voor nieuwkomers zijn

29 oktober 2007 - Hulp bieden aan pas gearriveerde Indiërs aan de TU/e. Met dit doel begonnen acht Indiase TU/e-medewerkers en -studenten enkele maanden geleden een samenwerkingsverband. Tijdens een bijeenkomst op vrijdagavond 19 oktober presenteerden zij hun plannen om een eigen platform binnen de TU/e op te richten. De organisatie moet uiteindelijk niet alleen nieuwkomers van dienst kunnen zijn, maar ook Indiërs die erover denken naar de Eindhovense universiteit te komen.

x10.jpg
De startbijeenkomst op 19 oktober.
Foto: Bart van Overbeeke

Lees meer »
‘Zoek miljard voor leraren niet alleen bij OCW’
26 oktober 2007 - Wie vindt dat het ministerie van OCW niet alleen hoeft op te draaien voor de bestrijding van het lerarentekort, kan een petitie tekenen de actiesite www.1miljard.nl. De gisteren gelanceerde site is een initiatief van studentenorganisaties ISO en LSVb, mbo-leerlingenvereniging JOB, FNV Jongeren en de jongerenafdelingen van diverse politieke partijen, waaronder het CDJA. Volgens vicevoorzitter Maarten Neuteboom heeft minister Plasterk iets beloofd dat hij niet kan waarmaken. “We willen niet dat dit ten koste gaat van de toegankelijkheid van het hoger onderwijs.”
Lees meer »
Koninklijke onderscheiding voor CvB-lid Paul Verhaegen
25 oktober 2007 - Prof.dr. Paul Verhaegen, lid van het College van Bestuur van de TU/e, heeft vandaag in zijn woonplaats Den Haag de versierselen ontvangen behorende bij de benoeming tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Deze koninklijke onderscheiding is hem toegekend vanwege zijn vele verdiensten voor de wetenschap en voor de samenleving als geheel. Verhaegen legde enkele weken terug zijn werkzaamheden als CvB-lid neer omdat hij ernstig ziek is.
x8_s.jpg
Paul Verhaegen. Foto: Bram Saeys
Lees meer »
‘Plasterk moet toegeven dat hij hulp nodig heeft’
25 oktober 2007 - De minister van Onderwijs kreeg vorige week een duidelijke boodschap van de Tweede Kamer: aan de basisbeurs wordt niet getornd. Alternatieven om op zijn begroting een miljard euro voor de leraren vrij te spelen heeft hij nauwelijks. Wat zijn zijn opties?
x7_s.jpg
Minister Plasterk van OCW.
Lees meer »
Prof kookt voor complete lichting TIW-studenten
24 oktober 2007 - Prof.dr.ir. Harry Lintsen kookte gisteravond bij hem thuis een maaltijd voor maar liefst vijftig man. De groep eters bestond uit de complete lichting tweedejaars Technische Innovatiewetenschappen (TIW) en de medewerkers en studenten die vorig collegejaar hebben meegeholpen aan de werving van nieuwe TIW-studenten. Lintsen had een weddenschap met hen afgesloten: ‘Als we veertig eerstejaars binnenhalen, dan kook ik voor jullie’. En dat aantal werd exact gehaald. x6_s.jpg
Prof. Harry Lintsen kookte bij hem thuis voor vijftig man. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Rector Van Duijn waarschuwt minister Plasterk
23 oktober 2007 - Door geld weg te halen bij de technische universiteiten en te focussen op zuiver wetenschappelijk onderzoek, legt minister Plasterk ‘de bijl aan de wortel van de innovatieboom’. Dit stellen TU/e-rector prof.dr.ir. Hans van Duijn en zijn collega’s van Delft en Twente in een opiniestuk in de Volkskrant. x5_s.jpg
Hans van Duijn. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Eigen studieruimte voor groep eerstejaars Werktuigbouw
23 oktober 2007 - Een groep van zestien eerstejaars studenten Werktuigbouwkunde heeft sinds het begin van dit collegejaar een eigen studieruimte in W-hoog 1.15. Gisterenmiddag, 22 oktober, vormde een borrel de officiële aftrap van deze pilot. De faculteit hoopt dat de beschikbaarheid van de ruimte, waar ook twee middagen per week een studentassistent aanwezig is om te helpen, de studenten aanzet om meer te studeren. x4_s.jpg
De studieruimte voor de groep eerstejaars Werktuigbouwkunde in W-hoog. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Honours Program TU/e krijgt goede beoordeling

22 oktober 2007 - Het Honours Program van de TU/e is een van de acht Nederlandse Honours Programs die door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) als ‘goed’ zijn beoordeeld. Zes programma’s kregen een onvoldoende. Welke dat zijn, wil de NVAO nog niet zeggen omdat de rapportage nog niet af is. Het Honours Program van de TU/e is een breed, extra studieprogramma voor topstudenten dat twee jaar duurt en dat een zwaarte heeft van dertig ECTS.

Lees meer »
Industrial Design levert eerste masters af
19 oktober 1007 - Ze zouden eigenlijk feestelijk de lucht in gaan, met een grote luchtballon. Maar de wind was donderdagmiddag 18 oktober te sterk, waardoor de diploma-uitreiking aan Pei-Yin Chao, Carlijn Compen, Robert van Dijk, Bas Groenendaal, Ruud-Peter Lemmens, Thomas Visser en Rik Wesselink zich geheel afspeelde binnen de muren van De Zwarte Doos. Zij zijn de zeven eerste afgestudeerde masters van de in 2001 gestarte opleiding Industrial Design (ID).

x2_s.jpg
Een foto van de diploma-uitreiking, genomen door het projectiedoek. Foto: Bart van Overbeeke.

Lees meer »
Feest op Stratumseind eerste open activiteit disputenkoepel
18 oktober 2007 - De Federatie der Eindhovense Disputen (FED), in juli van dit jaar officieel opgericht, geeft op woensdagavond 31 oktober een feest in café Fame op Stratumseind. Gratis toegankelijk en gericht op de studenten van Eindhoven. Het is de eerste externe activiteit van deze koepel van onafhankelijke Eindhovense disputen. x1_s.jpg
Het logo van de disputenfederatie .
Lees meer »
Basisbeurs op de tocht
18 oktober 2007 - Op zoek naar het miljard om het lerarentekort mee te bestrijden, overweegt OCW-minister Ronald Plasterk de basisbeurs voor studenten te veranderen in een lening. Ook verhoging van het collegegeld is een optie.
Lees meer »
Nat pak
18 oktober 2007 - Mocht het de komende dagen aan de faculteit Werktuigbouwkunde een beetje naar rivierwater ruiken, dan komt dat door de eerstejaars. Die gingen op woensdagmiddag 17 oktober namelijk weer massaal de Dommel in bij de jaarlijkse constructiewedstrijd van studievereniging Simon Stevin.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
TU/e in de race voor Saoedi-Arabische oliedollars
18 oktober 2007 - De TU/e is door de Saoedi-Arabische King Abdullah University of Science and Technology uitverkoren om samen met zestig andere wetenschappelijke instellingen mee te dingen naar onderzoeksgelden ter grootte van een miljard Amerikaanse dollar. Prof.dr.ir. Han Meijer van de faculteit Werktuigbouwkunde legt op dit moment de laatste hand aan een projectvoorstel voor een gezamenlijk onderzoekscentrum op het gebied van polymeren. Hiermee is een bedrag van 25 miljoen dollar gemoeid.
Lees meer »
Vakman GTD wint prijs
18 oktober 2007 - Jurgen Bulsink, instrumentmaker bij de Gemeenschappelijke Technische Dienst (GTD) van de TU/e, heeft op vrijdag 12 oktober de Ir. Noordhof-prijs gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks door de stichting Bevordering Vakmanschap uitgereikt aan een drietal vakmensen van bedrijven in Zuidoost-Brabant. Bulsink kreeg de prijs in de categorie ‘metaal’.
Jurgen Bulsink. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Faculteitsraad TM vindt missie TIW slecht onderbouwd
18 oktober 2007 - De plannen voor de reorganisatie van de faculteit Technologie Management komen woensdag 31 oktober aan bod in een speciale vergadering van de universiteitsraad. De faculteitsraad van TM, die maandag 22 oktober nog informeel overlegt met de U-raad, liet onlangs weten voor een groot deel akkoord te gaan met de plannen. Over de nieuw geformuleerde missie van de subfaculteit Technische Innovatie Wetenschappen (TIW) maakt men zich echter zorgen.
Lees meer »
Eerste honderd TU/e-fietsen komen eraan
18 oktober 2007 - Fietsenfabrikant Batavus is momenteel bezig met de productie van de eerste honderd witte TU/e-fietsen. Naar verwachting zijn de fietsen vanaf begin december op de weg te zien. Uiterlijk komende week krijgen alle 330 eerstejaars studenten die in aanmerking komen voor de fiets een brief met daaraan een strook waarmee ze zich uiterlijk 15 november kunnen aanmelden voor de fiets.
Lees meer »
TU/e zet cateringmedewerkers in de bloemetjes
18 oktober 2007 - Alle cateringmedewerkers op de campus kregen maandagmorgen onverwacht een bos bloemen. Dienst Interne Zaken deelde vijftig bossen uit om uiting te geven aan de tevredenheid over het geleverde werk. “In de enquête scoorde het personeel erg goed op inzet”, zegt hoofd Services Monique Kuyck over de beoordeling van het cateringpersoneel van de bedrijven Albron en Sodexho in de TU/e-brede tevredenheidsenquête van begin dit jaar. En ook op professionele toetsen zijn de scores hoog, vertelt Kuyck.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Debat over W-hal
Lees meer »
Kippenneuken is ‘onacceptabel’
18 oktober 2007 - Een studentenvereniging in Utrecht zou eerstejaars hebben gedwongen seks te hebben met een kip. De Dierenbescherming onderzoekt het zoveelste ontgroeningsincident met dieren. De Landelijke Kamer van Verenigingen is not amused.
Lees meer »
VSNU: ‘Glazen plafond wordt dunner’
Lees meer »
TU/e verliest jaarlijks een volledige bestekinventaris
18 oktober 2007 - De TU/e verliest jaarlijks ongeveer een volledig bestand aan bestek uit de campuskantines. De universiteit moest dit jaar al 8.604 nieuwe messen aanschaffen. Ter vergelijking: het net aangevulde messenbestand van alle kantines is momenteel ongeveer 4.600. De kantines in het Auditorium en in Helix moesten aan het begin van dit collegejaar weer voor enkele weken overschakelen op plastic bestek, doordat er teveel van het stalen bestek was verdwenen.
Lees meer »
Uurtje voorlichting om rsi te voorkomen
18 oktober 2007 - Veel TU/e-medewerkers en studenten brengen heel wat uren per dag achter een beeldscherm door. Daarin schuilt een risico: door overmatig of verkeerd computergebruik kunnen rsi-klachten (Repetitive Strain Injury, klachten als gevolg van het lange tijd herhaaldelijk dezelfde kleine bewegingen uitvoeren) ontstaan. Daarom organiseert de Arbo en Milieu Service Organisatie (AMSO) van de TU/e jaarlijks vier keer een voorlichtingsmiddag over rsi voor personeel en studenten. De eerstvolgende bijeenkomst is op woensdag 14 november van 14.00 tot 15.00 uur in collegezaal 1.01 van W-hoog. Voor Engelstaligen is er aansluitend, van 15.30 tot 16.30 uur, een presentatie.
Lees meer »
Onderwijscafé nieuw leven ingeblazen
Lees meer »
Week lang wetenschap en techniek
Lees meer »
Jubilerend GAD wil zichtbaarder worden
18 oktober 2007 - Grafisch Atelier Daglicht (GAD) is alweer zes jaar te vinden op de TU/e-campus in het Meulensteen Art Center, maar daar houdt de band met de universiteit dan ook wel op. Bestuurslid en beeldend kunstenaar Bert Loerakker wil GAD zichtbaarder maken bij de TU/e.
Lees meer »
TU/e-prof Weggeman leidt onderzoek naar NRE-directie
18 oktober 2007 - Prof.dr.ir. Mathieu Weggeman, hoogleraar Organisatiekunde aan de TU/e, gaat het onderzoek leiden naar de directie van energiebedrijf NRE. De twaalf gemeenten die samen eigenaar zijn van NRE hebben een conflict met de NRE-directie omdat die te laat zou hebben gemeld dat de winst flink gaat zakken.
Lees meer »
Herfstvakantie Cursor
Lees meer »
Nieuwe secretaris 3TU.Federatie
Lees meer »
Toegang Kennedylaan dicht
Lees meer »
In memoriam
Lees meer »