spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kBCursor in PDF formaatCursor als PDF
Special Cursor 50 jaarSpecial Cursor 50 jaar
Brombacher nieuwe decaan Industrial Design
16 december 2009 - Na enige tijd zoeken is de nieuwe decaan voor de faculteit Industrial Design uiteindelijk toch binnen de eigen gelederen gevonden. Over twee maanden neemt prof.dr.ir. Aarnout Brombacher, nu kartrekker van groep Business Process Design, het stokje over van prof.dr.ir. Jeu Schouten, die deze functie sinds de oprichting in september 2001 vervult. Brombacher wil de jonge faculteit verder uitbouwen en het onderwijs nog beter verankeren binnen het onderzoek. x9_s.jpg
Prof.dr.ir. Aarnout Brombacher. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Rubicon-onderzoekers TU/e naar de VS
16 december 2009 - Twee jonge TU/e-onderzoekers hebben van NWO een subsidie uit het programma Rubicon toegekend gekregen. Er werden er vijfendertig toegekend onder honderddertig aanvragers. De pas gepromoveerde onderzoekers gaan er ervaring mee opdoen in het buitenland.
Lees meer »
ID-studenten slepen ontwerpprijs zwerfafval in de wacht
15 december 2009 - Vier eerstejaars studenten Industrial Design (ID) hebben gisteren, maandag 14 december, de gemeentelijke ontwerpwedstrijd ‘Strijp-S, simply the cleanest’ gewonnen. Hun ontwerp P.I.E.T. is uitgeroepen tot de beste en meest vernieuwende prullenbak om het voormalige Philips-complex Strijp-S schoon te houden.
x7_s.jpg
Het winnende ontwerp P.I.E.T.
Lees meer »
Rector: "BSA-norm mag naar 45 studiepunten"
15 december 2009 - De norm bij het bindend studieadvies, dit jaar voor het eerst van kracht voor eerstejaars aan de TU/e, moet in de toekomst omhoog. Op termijn wil rector magnificus prof.dr.ir. Hans van Duijn de grens verleggen van 30 naar 45 van de 60 studiepunten.
Lees meer »
TU/e Puzzle Hunt continues

14 december 2009 - Aan de TU/e ging donderdag de eerste Puzzle Hunt van start. Cursor publiceerde die dag op de middenpagina's twintig raadsels die puzzelaars naar een verborgen object op de campus moeten leiden. Niemand bereikte tot dusver echter het doel; daarom nu online enkele hints.

x5_s.jpg
Lees meer »

TU/e en gemeente blijven witte fietsen steunen

11 december 2009 - De Technische Universiteit Eindhoven en de gemeente Eindhoven blijven de komende twee jaar de aanschaf van goedkope witte fietsen voor studenten steunen. Dat hebben wethouder Marriët Mittendorff en TU/e-secretaris ir. Harry Roumen vandaag laten weten. x4_s.jpg
Komende twee jaar komen er opnieuw witte fietsen voor TU/e-studenten.
Lees meer »
Joeri Verlinden in EK-finale
11 december 2009 - TU/e-student Joeri Verlinden zwemt vandaag de finale van de honderd meter vlinderslag tijdens het Europees Kampioenschap kortebaanzwemmen in Istanbul. In de halve finales klokte hij een dag eerder 49,86. Met deze tijd verbeterde de student Biomedische Technologie zijn eigen Nederlands record met 0,29 seconden. x3_s.jpg
Nieuw Nederlands record voor Joeri Verlinden.
Lees meer »

Arno Peels nieuwe bestuursvoorzitter TU/e

11 december 2009 - De Raad van Toezicht van de Technische Universiteit Eindhoven heeft dr.ir. Arno Peels (53) met ingang van 1 mei 2010 benoemd tot voorzitter van het College van Bestuur. Hij volgt ing. Amandus Lundqvist op die in april 2010 met pensioen gaat. Peels is geboren in Eindhoven, studeerde aan de TU Delft en promoveerde en werkte aan de Universiteit Twente. Met de benoeming in Eindhoven lijkt hij de verpersoonlijking te worden van de 3TU-gedachte. x1_s.jpg
Dr.ir. Arno Peels. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Zetelverhouding tussen Groep-één en PF ongewijzigd
10 december 2009 - Ook in 2010 moet de universiteitsraadfractie van de PF opboksen tegen een dubbele overmacht aan zetels van tegenstrever Groep-één. Donderdagmiddag 10 december werd bekend dat de PF bleef steken op drie zetels. Groep-één behield er zes. Maar liefst vijftig procent van de TU/e-studenten bracht deze week zijn stem uit. Voor de personeelsfractie PUR treden drie nieuwe fractieleden aan.
Lees meer »
Aanpak kooldioxide is grootste uitdaging 
10 december 2009 - Het energie- en het klimaatprobleem kun je niet los van elkaar zien en de invloed van kooldioxide op het klimaat is van beide het meest urgent. Dat stelde prof.dr. Rutger van Santen, hoogleraar Katalyse, in de Holst Memorial Lecture ‘Energy, Catalysis and Society’ die hij woensdag 9 december uitsprak op de High Tech Campus Eindhoven. 
prof.dr. Rutger van Santen
Lees meer »
Zes plasmaprojecten van start aan TU/e
10 december 2009 - Zeven samenwerkingsprojecten zijn deze maand gehonoreerd als onderdeel van het STW-programma ‘Building on Transient Plasmas’; bij zes hiervan is de TU/e betrokken. Volgens prof.dr.ir. Gerrit Kroesen, kartrekker van het nieuwe TU/e-profileringsgebied Plasma’s en penvoerder van het STW-project, ontvangt de TU/e zo’n drie miljoen euro voor projecten gerelateerd aan gepulste plasma’s.
Lees meer »
Massaal de heupen los
10 december 2009 - Op het Studentensportcentrum wordt sinds het begin van dit studiejaar op dinsdag zumba gegeven. De belangstelling is zo groot, dat een maand geleden al een extra les op maandag werd ingelast. Die zit echter ook alweer vol. Het sportcentrum bekijkt nu of er nog meer lessen opgezet kunnen worden.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Eerbetoon voor ‘grootbegeleiders’
10 december 2009 - Bij de opening van het academisch jaar werd al aangekondigd dat de TU/e hoogleraren die minimaal vijfentwintig of vijftig keer als eerste promotor zijn opgetreden, in het vervolg een eerbetoon gaat brengen. Donderdag 17 december krijgen prof.dr. Rutger van Santen (Scheikundige Technologie), prof.dr. Bert Meijer (ST/Biomedische Technologie) en prof.dr.ir. Han Meijer (Werktuigbouwkunde) tijdens een feestelijke bijeenkomst in de University Club als eersten een beeld van de Limburgse kunstenaar Fons Bemelmans. Zij begeleidden respectievelijk 67, 55 en 54 promoties.
Lees meer »
Prijs TU/e voor jonge videokunstenaars
10 december 2009 - De Kunstcommissie van de TU/e gaat in 2010 een prijsvraag uitschrijven voor jonge videokunstenaars. De beste inzending wordt aangekocht en toegevoegd aan de digitale kunstcollectie van de universiteit. Dat liet voorzitter Jouke Post vorige week weten tijdens de presentatie van de film ‘Eindhoven’, het eerste digitale kunstwerk dat de TU/e in haar bestaan heeft aangekocht.
Lees meer »
Opvolger Lundqvist bijna bekend
Lees meer »
Bijna kerst
Lees meer »
Geen geld voor trage studenten
10 december 2009 - Universiteiten en hogescholen krijgen vanaf 2011 minder geld van het Rijk voor studenten die niet binnen de afgesproken studietermijn afstuderen. Het nieuwe bekostigingsmodel voor het hoger onderwijs heeft minister Plasterk deze week voorgelegd aan de Tweede Kamer.
Lees meer »
Een karretje dat over de campus rijdt
10 december 2009 - Bij het IPO-gebouw en het Studentensportcentrum is Bert Moors (1981) inmiddels al langs geweest met zijn mobiele loketkarretje. Deze week staat hij bij de kantine in Vertigo, waar hij studenten en medewerkers wiggen probeert te verkopen. Moors, die beeldende kunst heeft gestudeerd aan de AKV/St. Joost in ’s Hertogenbosch, zegt vooral benieuwd te zijn naar de reacties van mensen op zijn kunstproject. “Zo zijn mensen echt een beetje geïntimideerd als ik zo hoog boven ze zit achter mijn loket om ze iets aan te reiken.”
Foto: Paul Bloemen
Lees meer »
Nieuwe W-hal ‘stijgt met stip’ voor prijs
10 december 2009 - De nieuwe W-hal is getipt voor de gemeentelijke architectuurprijs Dirk Roosenburgprijs. De raadscommissie Ruimtelijke Kwaliteit heeft vorige week besloten om het gebouw een zogeheten ‘stip’ toe te kennen. De W-hal maakt hiermee een reële kans om mee te dingen naar de prijs als het complex over enkele jaren wordt opgeleverd.
Lees meer »
Stad ‘verdient’ 25 mille per student
10 december 2009 - Het loont om studentenstad te zijn. Want professoren, conciërges en huisjesmelkers geven hun geld uit bij de bakker en de drukkerij: de lokale economie wint vijfentwintigduizend euro per student, becijfert TNO.
Lees meer »
Geen hbo-opleiding Bouwkunde in Eindhoven
10 december 2009 - De opleiding Design & Build die Fontys Hogescholen in september 2010 in Eindhoven wilde starten, is van de baan. Omdat in de regio voldoende soortgelijke opleidingen bestaan, wees het ministerie van Onderwijs het verzoek af. Drie hogescholen (Avans, Zuyd en Arnhem Nijmegen) hadden geprotesteerd tegen de concurrerende opleiding.
Lees meer »
Innovatieve telescoop wint afstudeerprijs
10 december 2009 - Raimondo Cau, alumnus van de TU/e-faculteit Werktuigbouwkunde, heeft op donderdag 3 december de Wim van der Hoek Constructeursprijs (goed voor een bedrag van duizend euro) ontvangen voor zijn afstudeerproject. Cau ontwierp een innovatieve telescoop voor amateurgebruik.
Lees meer »
Eerste digitale kunstwerk
10 december 2009 - Het eerste digitale kunstwerk dat de TU/e in haar bestaan heeft aangekocht, is donderdagmiddag 3 december in het Hoofdgebouw gepresenteerd. Het gaat om de videoproductie ‘Eindhoven’ van de Pools/Zweedse kunstenaar Mateusz Herczka (links op de foto). De film wordt de komende tijd dagelijks vertoond tijdens kantooruren op de Beeldbank, het projectiescherm naast de pinautomaat in de hal van het Hoofdgebouw.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Unilever-prijs voor onderzoek witte bloedlichaampjes
Lees meer »
Foute TU/e-commercial
Lees meer »
Lezing Tijs Goldschmidt over Beaglereis
10 december 2009 - Schrijver en evolutiebioloog Tijs Goldschmidt komt woensdag 16 december naar de TU/e om te vertellen over zijn belevenissen op het zeilschip Stad Amsterdam. Als opvarende volgde hij in oktober een deel van de route die Charles Darwin met HMS Beagle tussen 1831 en 1836 aflegde. De expeditie is een initiatief van de VPRO om het Darwinjaar en het boek ‘The Origin of Species’ onder de aandacht te brengen dat ten grondslag ligt aan het moderne mens- en wereldbeeld.
Lees meer »
UHD Bastiaans Fellow van IEEE
10 december 2009 - Dr.ir. Martin Bastiaans, universitair hoofddocent in de capaciteitsgroep Signal Processing Systems (SPS) van de TU/e-faculteit Electrical Engineering, wordt met ingang van 1 januari fellow van IEEE, de internationale vereniging van professionals op het gebied van elektrotechniek. Deze eer wordt elk jaar één op de duizend IEEE-leden gegund.
Lees meer »
Door de ogen van Chinese studenten
10 december 2009 - In samenwerking met het Confucius Instituut in Den Haag hield de Chinese Student Association (CSA) op vrijdag 4 december de Night of the Confucius Institute. Een show met traditionele dans, zang, kung fu, schilderkunst en muziek, verzorgd door het Folk Music Orchestra van de Jiaotong Universiteit in Peking en dansers van de CSA in Eindhoven. Een bijzondere avond vanwege het programma, maar ook omdat de Chinese studentenvereniging alles op eigen initiatief tot stand bracht.
Foto: Bert Jansen
Lees meer »
Veerman: “Als Plasterk wilde bezuinigen, had hij een ander moeten vragen”
10 december 2009 - Weg met het verschil tussen hogeschool en universiteit? Een brede bachelor voor alle studenten? Cees Veerman, voorzitter van de commissie die het hoger-onderwijsstelsel onderzoekt, sluit niets uit.
Lees meer »